časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kompaktní pohon IclA

|

Jaroslav Hanus, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Budoucnost řízení pohybu na dosah!
 
Společnost Schneider Electric doplňuje svůj široký sortiment servopohonů kompaktními pohony IclA pod značkou Berger Lahr. Nový kompaktní pohon IclA (Integrate closed loop Actuator) přináší uživatelům mnoho výhod:
  • Hlavní výhodou je rychlá, jednoduchá, a proto i levná montáž.
  • Uživatel ocení úsporu místa přímo na stroji (malé rozměry a možnost rozdělení stroje na jednotlivé, samostatné uzly).
  • Díky konfigurovatelným vstupům a výstupům přímo v pohonu (využití např. jako koncové spínače) je možné redukovat
  • délky kabelů.
  • Nespornou výhodou je úspora místa v rozváděči, protože nepotřebuje řídicí jednotku.
  • Pohony komunikují s nadřazeným systémem po sběrnici, a je tak možné průběžně upravovat hodnoty parametrů nastavení,
  • popř. kompletně diagnostikovat celý pohon.
  • Není zapotřebí filtr EMC.
IclA se skládá z motoru a silové a řídicí elektroniky. Pohon je řízen a ovládán po komunikační sběrnici. IclA se většinou používá jako decentralizovaný pohon při návrhu strojů a technologií. Vyžaduje pouze přivedení napájecího napětí a řídicích signálů. Je možné jej připojit na Lexium Controller, na systém řízení PLC, např. Twido, a tudíž efektivně, snadno a ekonomicky výhodně vytvářet komplexní automatizační úlohy.
Kompaktní pohony IclA lze podle typu použitého motoru dále rozdělit na tři samostatné skupiny. Každá skupina má své přednosti a nabízí jedinečné možnosti použití v závislosti na požadavcích úlohy:
  1. IFS/IDS – kompaktní pohon s krokovým motorem řady WRDM s přírubou 57 × 57 nebo 85 × 85 mm. Napájecí napětí 24 nebo 36 V DC. Krouticí moment od 0,45 do 6 Nm. Možnost nasadit planetovou převodovku typu PLE.
    a) IclA IDS má integrovanou jen výkonovou jednotku pro řízení krokového motoru řídicími signály pulzy/směr nebo A/B. Nastavení od 200 do 10 000 kroků/otáčka přepínači nebo po sběrnici.
    b) IclA IFS má integrovanou výkonovou část i řídicí jednotku s funkcemi pro polohování nebo řízení otáček. Komunikace je volitelná: RS-485, DeviceNET, Profibus DP, nebo CANopen. Nastavení 20 000 kroků/otáčka.
  2. IFA – kompaktní pohon s integrovaným servomotorem řady SER s přírubou 57,2 × 57,2 mm. Jmenovitý moment 0,24 a 0,43 Nm. Napájecí napětí 24 nebo 36 V DC. Volitelné příslušenství: planetová převodovka typu PLE, popř. parkovací brzda. Pohony IFA pracují s pevným nastavením 16 384 pulzů/otáčka. Volitelná komunikace: RS-485, DeviceNET, Profibus DP, nebo CANopen.
  3. IFE – kompaktní pohon s motorem EC řady RECM s přírubou 66 × 66 mm. Napájecí napětí 24 nebo 36 V DC. Volitelná čelní, nebo planetová předovka.
Servisní a konfigurační software IclAeasy, který je společný pro všechny typy, umožňuje nastavit parametry, programovat vstupy a výstupy a také simulovat funkce. S jeho použitím lze zálohovat data pro servisní účely. IclAeasy umožňuje i diagnostiku, například vestavěným softwarovým osciloskopem.
Integrovaná bezpečnostní funkce bezpečné odpojení dovoluje bezpečné zastavení v kategorii 0 a 1 podle EN 60204-1 bez použití dalších externích kontaktů. Odpovídá požadavkům IEC 61508 SIL2 a také EN 954-1 kategorie 3.
K dispozici jsou dvě technologie připojení. Pomocí svorkovnice, která je ideální pro sériové stroje, a připojení průmyslovými konektory, vhodné pro speciální stroje a prototypy.
Schopnost komunikovat po specializované sběrnici MotionBUS s jednotkou řízení pohybu Lexium Controller dále rozšiřuje možnosti kompaktních pohonů IclA při řešení různých typů úloh, které nacházejí uplatnění ve všech odvětvích průmyslu. Mohou to být např. tiskařské stroje, textilní stroje, zpracování dřeva a kovu, montážní automaty, testovací a zkušební přípravky atd.
Výčet funkcí kompaktního pohonu v tomto článku není úplný. K dispozici jsou podrobné uživatelské příručky, katalogy, odborná školení a semináře, bezplatná technická a uživatelská podpora, servis 24 hodin po sedm dní v týdnu a zkušenosti firemních specialistů.
 
Obr. 1. Kompaktní pohon IclA
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333