časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kompaktní jističe Ex9M SU20 s elektronickou spouští

Michal Růžička | NOARK Electric Europe, s. r. o. | www.noark-electric.cz

NOARK představuje novou elektronickou řadu kompaktních jističů Ex9M SU20. Naším cílem je držet krok s nejnovějšími průmyslovými trendy, abychom klientům poskytli spolehlivý produkt za dobrou cenu. Do naší nabídky jsme přidali kompaktní jističe Ex9M SU20S a Ex9M SU20L s elektronickými spouštěmi. Ty nabízejí větší přesnost a jednodušší konfiguraci parametrů.

Nejprve si představíme základní rozdíly mezi modelem Ex9M SU20L (DIP přepínače) a Ex9M SU20S (LCD displej) viz obr. 1.

Obr. 1. Ex9M SU20L (DIP přepínače) a Ex9M SU20S (LCD displej)
Obr. 1. Ex9M SU20L (DIP přepínače) a Ex9M SU20S (LCD displej)

Ex9M SU20S

Jednou z největších výhod řídicí jednotky SU20S (obr. 2). je její displej LCD, který usnadňuje monitorování a údržbu instalace. Zobrazuje relevantní informace, jako je naměřený proud na fázi jističe a další důležité informace. Mezi pokročilými funkcemi této řídicí jednotky lze najít historii poruch, která zaznamenává poslední tři poruchové události a specifikuje podrobnosti o poruše: nadproudové přetížení, zkrat, poruchy zemnění a hodnoty těchto událostí. Tato funkce výrazně snižuje ladicí a opravné činnosti instalace v případě elektrického problému. Displej LCD umožňuje snadnější, přehlednější a přesnější uvedení zařízení do provozu, protože má větší nastavovací rozsah a rozšířené možnosti konfigurace parametrů.

Obr. 2. Řídicí jednotky SU20S
Obr. 2. Řídicí jednotky SU20S

Ex9M SU20L

Řada Ex9M SU20L (obr. 3.) jsou elektronické jističe navržené pro aplikace, které nevyžadují pokročilejší technické funkce, ale přesto vyžadují přesnost a robustnost principu elektronického vyhodnocování s nejlepší investiční efektivitou. Uživatelské rozhraní řady SU20L se skládá z oznamovacích návěstí LED a přepínačů DIP. Tyto přepínače DIP umožňují konfiguraci ochranných parametrů jističe a jsou organizovány podle parametrů, se kterými souvisí, například: krátkodobé nadproudové přetížení, dlouhodobé nadproudové přetížení, krátkodobé nadproudové zpoždění atd. Uvnitř každé skupiny přepínačů DIP lze nalézt legendu, která snadno ukazuje dostupné kombinace DIP ON/OFF a hodnotu každé kombinace vyjádřenou v násobku maximálního rozsahu parametrů. Díky tomuto systému je konfigurace jističe snadná a intuitivní. Návěstidla LED dostupná v rozhraní řídicí jednotky pomohou snadno pochopit stav jističe na základě toho, které návěstidlo je aktivováno. Žluté a červené světlo pomůže rozpoznat, zda je v elektrické síti neobvyklá situace a jaká je úroveň závažnosti. V případě SU20L jsou tyto informace uloženy, ale nejsou běžně dostupné. Lze jej číst pouze pomocí speciálního komunikačního rozhraní.

Obr. 3. Řada elektronických jističů Ex9M SU20L
Obr. 3. Řada elektronických jističů Ex9M SU20L

Technické údaje / Typová velikost

Typové konstrukce jsou stejné mezi všemi kompaktními jističi NOARK (elektronické / termomagnetické / odpínače; AC nebo DC), což umožňuje používat jednotné příslušenství pro všechny přístroje. Týká se to nejen vnějšího příslušenství, jako jsou připojovací sady, rukojeti apod., ale také vnitřního příslušenství, které se instaluje pod kryt přístroje. Příkladem jsou vypínací spouště, podpěťové spouště, pomocné a signalizační kontakty apod. Elektronické kompaktní jističe jsou k dispozici od velikosti M2 až do velikosti M6. Typová velikost M2 nabízí rozsah proudů až do 250 A. Typové velikosti M3 a M4 až do 630 A, M5 až do 800 A a M6 až do 1 600 A.

Pro více informací může zájemce navštívit webové stránky www.noark-electric.cz.