časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Komfortní regulace napětí

|

číslo 4/2005

Komfortní regulace napětí

Ing. Vladimír Ševčík,
GMC – měřicí technika, s. r. o., Blansko

V době, kdy je v energetické soustavě i v průmyslu kladen zvýšený důraz na kvalitu a spolehlivost dodávek elektrické energie, přichází firma GMC s novým typem regulátoru transformátoru s odbočkami REG-DA s integrovanou funkcí monitorování transformátoru.

Regulátor napětí REG-DA jako součást regulačního systému REGSys je koncipován pro transformátory s odbočkami v sítích středního a vysokého napětí. Komfort v regulaci napětí spočívá v množství volně programovatelných prvků, jako jsou signalizační diody LED, vstupy a výstupy. Výhodou je i výkonný hardware a firmware, které doplňují soubor příkazů programovacího jazyka REG-L.

Regulátor REG-DA je možné jednoduše propojit s dalšími prvky z řady přístrojů REGSys a uživatel může nalézt správné řešení pro každou úlohu měření a regulace.

Funkce regulátoru REG-DA lze rozdělit do těchto skupin: regulátor, zapisovač, statistik, trafo-monitor, převodník, ParaGramer, paměť událostí.

Regulátor

Samotný regulátor REG-DA nabízí několik metod regulace. Pro kompenzaci úbytku napětí na vedení jsou vedle známých metod (Z-Komp a LDC) k dispozici další metody. Na displeji lze nalézt veškeré požadované informace o průběhu regulace.

Zapisovač

S využitím funkce zapisovač lze zobrazit průběh napětí ve tvaru diagramu Yt. Poloha odbočky je registrována v závislosti na čase. V případě poruchy lze nalézt dobu jejího vzniku pomocí tlačítek na panelu regulátoru nebo pomocí počítače. Tak je možné vyhodnotit poruchy v závislosti na době jejich vzniku. Kromě napětí zobrazuje druhý kanál další měřené veličiny jako proud, napětí, teplotu oleje nebo teplotu tzv. horkého bodu.

Statistik

K definici regulace nestačí znát pouze celkový počet přepnutí za jednotku času. Je třeba také vědět, na kterém stupni a jak často byl transformátor přepínán. Tuto informaci podává funkce statistik, která se tak stává důležitým prvkem určujícím kvalitu regulace a významným pomocníkem pro určení cyklů pravidelných revizí.

Trafo-monitor

Doba života transformátorů podstatně závisí na teplotě horkého bodu. Tato teplota se vypočítá z naměřených hodnot teploty oleje a proudu podle normy ČSN IEC 354 Pokyny pro zatěžování olejových výkonových transformátorů. Na základě výpočtu je zjištěna zbývající doba života transformátoru. Funkce umožňuje rovněž současné řízení až šesti skupin chladicích ventilátorů.

Převodník

Pomocí této funkce jsou zjišťovány měřené hodnoty z rovnoměrně nebo nerovnoměrně zatížených třífázových sítí. Veškeré hodnoty potřebné ke stanovení elektrického stavu v napájecím uzlu jsou přehledně vypsány na obrazovce. Měřené veličiny je možné též získat pomocí proudového výstupu (mA).

ParaGramer

Jsou-li transformátory provozovány v paralelní konfiguraci (master – follower, metoda minimalizace jalového proudu), je třeba učinit několik dalších opatření. Funkce ParaGramer automatizuje paralelní spojení transformátorů. Využívá se zde zobrazení spínačů a je umožněno tvořit libovolné kombinace zapojení transformátorů a měnit hlavní transformátor (master). Pomocí funkce MSI (Master Slave Independent) je možné rychle a bezpečně zvolit funkci transformátoru prostřednictvím binárního vstupu nebo z klávesnice.

Paměť událostí

V paměti událostí jsou zaznamenávány události nutné k objasnění případných poruchových stavů. Zaznamenávají se zde chronologicky poslední události, včetně doby a data jejich vzniku. Jde např. o informace, kdy byl přepnut regulátor z ručního do automatického provozu nebo kdy překročilo či nedosáhlo napětí úrovně zadané mezní hodnotou.

Pro pohodlnou parametrizaci a programování regulátoru odboček REG-DA se s výhodou využívá program WinREG.

GMC – měřicí technika s. r. o.
Fügnerova 1a
678 01 Blansko
tel.: 516 410 905-6
fax: 516 410 907
e-mail: gmc@gmc.cz
http://www.gmc.cz