časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kombinovaný přístroj RCD + VALVETRAB

|

Ing. Edmund Pantůček, Phoenix Contact, s. r. o.
 
Nový VAL-CP-RCD (obr. 1) spojuje poprvé v jednom přístroji vlastnosti proudového chrániče (RCD) a jemné ochrany proti přepětí třídy T2. Inovační sestava „2 v 1“ tím uvádí zcela nový typ kombinovaného přístroje RCD, který zajišťuje současnou ochranu osob a elektrických instalací. Výrazně se tak usnadní projektování ochrany před přepětím a zamezí se vznik dodatečných nákladům na elektrické zařízení.
 
Instalace do rozvodů napájení nebo do rozváděčů přitom zůstává stejně jednoduchá, jako je tomu u běžného proudového chrániče. Zapojením jediného přístroje je instalováno dvojnásobné zabezpečení.
 
Sledováním teploty jednotlivých linek je přetížení signalizováno zvlášť pro každou hlavici svodiče. Bez zásahu do instalace a bez nářadí lze poškozený svodič rychle vyměnit. Všechny hlavice lze samozřejmě ověřit měřicí ústřednou Checkmaster (obr. 2).
 

Inteligentní ochrana proti přepětí s vlastní diagnostikou

Přístroje na ochranu před přepětím s rozšířenými funkcemi Plugtrab PT/FM pro signálová rozhraní techniky MaR chrání signály a hlásí vlastní provozní stav (obr. 3). Toto zajišťuje nová integrovaná diagnostická jednotka, která monitoruje ochranné zapojení. Diagnostická jednotka je připojena neustále a nezávisle na chráněném signálu a je napájena přes přípojku pomocné energie na patici ochrany.
 
Zelená dioda LED signalizuje provozní stav. V případě poškození ochranné funkce po přetížení se barva kontrolky změní na červenou. Kromě toho je možné vestavěným plovoucím kontaktem aktivovat dálkovou signalizaci porušení provozního stavu. To představuje vysokou úroveň bezpečnosti pro zachování funkce instalované přepěťové ochrany.
 
Také tyto přepěťové ochrany jsou charakteristické nejvyšší kvalitou řešení Plugtrab. Jde o impedančně neutrální zapojení a záruku správného nastavení parametrů linky po vyjmutí hlavice ochrany, vysokou technickou bezpečnost instalace díky kódování konektoru nebo kompaktní řešení pouzdra ochrany. Všechny přístroje je opět možné ověřit měřicí ústřednou Checkmaster.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: +420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
 
Obr. 1. Kombinovaná přepěťová ochrana VAL-CP-RCD
Obr. 2. Měřicí ústředna Checkmaster
Obr. 3. Přepěťová ochrana se signalizací provozního stavu