časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kombinovaná ochrana MaR proti impulsnímu přepětí a nadproudům (zavlečenému nadpětí)

|

číslo 2/2002

Inovace, technologie, projekty

Kombinovaná ochrana MaR proti impulsnímu přepětí a nadproudům (zavlečenému nadpětí)

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK

V průmyslové praxi se často vyskytují situace, kdy se vlivem poruchy zavleče síťové – nízké napětí 230 V/50 Hz do datové sběrnice, resp. do linky MaR. Následky této situace jsou fatální pro přístroj a mohou být smrtelně nebezpečné pro obsluhu. Přístroj s takto zasaženým rozhraním zpravidla doslova vyhoří. Navíc vzniklá zkratová smyčka je často vysokoohmická, a zkratový proud proto nestačí k vybavení jističe, a z toho důvodu síťové napětí zůstává trvale přítomné na poškozených obvodech a ohrožuje činnost obsluhy.

Obr. 1.

Těmto událostem dovede předejít novinka firmy SALTEK: integrovaná přepěťová ochrana DM-xx SECURE. Tento přístroj je určen k montáži na lištu DIN 35 mm; obsahuje výkonnou přepěťovou ochranu (In = 20 × 10 kA (8/20), odezva 1 ns). Ochrání opakovaně rozhraní MaR proti všem typům přepětí, včetně indukovaných přepětí od blesku. Navíc je přístroj osazen speciálními omezovači, které po zavlečení vyššího než pracovního napětí odpojí přístroj MaR od takto ohrožené linky.

Po odstranění poruchy (tj. po odstranění nadpětí z linky) se přístroj samovolně vrátí do průchozího stavu a měření, resp. přenos dat může pokračovat bez nutnosti zásahu obsluhy.

Přepěťová a nadproudová ochrana SALTEK DM-xx SECURE se uplatní zejména v plynárenství, resp. u MaR produktovodů, drah, v dolech i v jiných odvětvích, kde jsou sběrnice a linky MaR vedeny souběžně s rozvody nn a hrozí jim zavlečení nebezpečného nadpětí.

SALTEK
tel.: 02/67 99 56 72
fax: 02/67 99 56 79
http://www.saltek.cz