časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

KNX – 20 let celosvětového standardu pro řízení domů a budov

|

Tisková konference ABB Elektro-Praga
 
ABB přichází s kompletní řadou přístrojů podle mezinárodní normy KNX pod označením ABB i-bus® KNX. Přístroje ABB i-bus® KNX jsou založeny na jednoduché, avšak celosvětově osvědčené technologii KNX. Ta je v současnosti považována za nejlepší světový otevřený standard pro inteligentní řízení všech typů budov – průmyslových, obchodních nebo bytových.
 
Programově řízený systém komplexně automatizuje proces spínání, řízení a monitorování v domovních instalacích. K tomu je využívána sběrnicová technologie (BUS).
 
Výrobková řada ABB i-bus® KNX, ale také komponenty známé původně pod označením SIGMA® i-BUS EIB, obsahuje prvky pokrývající kompletní spektrum aplikací, s nimiž se lze setkat v současném stavebnictví počínaje řízením osvětlení a ovládáním rolet, žaluzií až po topení, větrání, zabezpečení, řízení spotřeby energie a další aplikace.
 

Historie standardu KNX

 
V roce 1984 zahájila společnost Siemens vývoj systému na základě hardwarového propojení elektroinstalačních přístrojů dvoužilovým kabelem provozovaným na malém napětí a s využitím softwaru. V roce 1987 společnosti Berker, Gira, Jung, Insta, Merten a Siemens založily Asociaci Instabus a dále tento systém rozvíjely.
 
Dne 5. května 1990 patnáct renomovaných evropských výrobců z oblasti elektrotechnického průmyslu založilo organizaci EIBA – Asociaci pro evropskou instalační sběrnici. V roce 2006 byly tyto tři evropské systémy zastřešeny pod asociaci KNX a norma EIB byla odsouhlasena jako základní technický princip.
 

Standard KNX založen jako norma

 
V roce 2007 byly různé části evropské normy EN 50090 začleněny do celosvětové normy ISO/IEC 14543, normy pro řízení funkcí v domech a budovách, a byl tak uskutečněn rozhodující krok ke skutečně celosvětovému rozšíření.
 
V současné době je v systému KNX začleněno již přes 200 výrobců z 28 zemí z celého světa. KNX asociace je ve více než 20 zemích reprezentována národními KNX asociacemi. Nyní je téměř 20 000 certifikovaných KNX partnerů ve 101 zemích. KNX základní principy jsou vyučovány ve 147 certifikovaných školicích centrech ve 27 zemích.
 
Následující vlastnosti zcela jasně definují KNX standard:
  • jedinečný, na výrobci nezávislý Engineering Tool Software (ETS),
  • přizpůsobivost a schopnost vzájemné spolupráce zajištěná nezávislou certifikací výrobků,
  • podpora všech přenosových médií (IP/Ethernet, radiofrekvenční, kroucený pár, přenos po silovém vedení).
 

KNX – budoucnost

 
Systém KNX je otevřený a celá řada vývojářů může vyřešit zadané problémy snadnou systematickou integrací. Nový software ETS4 činí elektromontéry, projektanty a systémové integrátory v mnoha zemích mnohem schopnějšími v oblasti řídicích systémů domů a budov.
 
KNX je celosvětovou normou pro řízení domů a budov s programovacím nástrojem ETS, s úplnou sadou podporovaných komunikačních médií (TP, PL, RF a IP), stejně jako s kompletní podporou konfiguračních režimů (systémový a snadný režim).
 
KNX je odsouhlasen jako norma evropská (CENELEC EN 50090 a CEN EN 13321-1) i jako norma mezinárodní (ISO/IEC 14543-3). Tato norma je založena na více než dvacetiletých zkušenostech na trhu, včetně předchozích systémů EIB, EHS a BatiBUS.
 
Přes 200 členských společností z celého světa a z různých aplikačních oblastí má téměř 7000 KNX certifikovaných výrobkových skupin ve svých katalozích. KNX asociace má partnerství s více než třiceti tisíci elektroinstalačními společnostmi ve více než 100 zemích.
 
(redakce Elektro, zpracováno podle
podkladů KNX Association cvba
a ABB s. r. o., Elektro-Praga)
 
Obr. Na tiskové konferenci ABB Elektro-Praga přednášel o standardu KNX známý odborník a autor řady článků o této problematice Ing. Josef Kunc