časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Když se řekne JORK

|

číslo 3/2003

elektroinstalační materiál

Když se řekne JORK

Společnost JORK byla založena v roce 1991 a od počátku svého vzniku je spojena s pojmy technické poradenství a dodávky komponentů pro silové elektrorozvody a průmyslovou automatizaci. Zpočátku byla firma JORK formována jako zastoupení švýcarské elektrotechnické firmy Sprecher+Schuh, tedy s orientací na dodávky výzbroje motorických rozvodů nn v rozváděčích, včetně ovládání.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 1. Nadproudová relé zabezpečující ochranu motoru proti přetížení. Jak tepelná, tak elektronická nadproudová relé spolehlivě chrání trojfázové motory proti přetížení. Elektronická relé řady 3RB12 mají přepínání třídy vypnutí CLASS 5 až 30 a umožňují měření teploty termistorem vestavěným ve vinutí motoru.
Obr. 2. PLC SIMATIC S7-200 a logický modul LOGO. Mikrosystémy jsou cenově výhodné řídicí prvky pro širokou třídu aplikací spodní části výkonnostního spektra. Jejich základní společnou myšlenkou je jednoduchost řešení, jednoduchost ovládání a jednoduchost programování.
Obr. 3. Produkty Siemens patří k absolutní špičce v oblasti rozváděčové přístrojové techniky a produktů pro automatizační procesy vůbec. Siemens disponuje širokým sortimentem zahrnujícím vše od stykačů řady Sirius až po výkonně řídicí systémy Simatic.

Obr. 4.

V rámci péče o zákazníka byl výše uvedený program postupně rozšiřován o dodávky výrobků dalších firem se sortimentem navazujícího charakteru. Při výběru dodavatelských firem bylo ve společnosti JORK vždy dbáno na vysokou technickou úroveň výrobků, jejich certifikaci a zajištění rychlých a spolehlivých dodávek. Přirozeně, že v průběhu devadesátých let se počet dodavatelů, ale i sortiment JORK měnil a vyvíjel, a to s ohledem na situaci na trhu, ale také v důsledku zanikání a slučování firem v rámci globalizace. Od roku 1999 se sortiment nabízený společností JORK vyprofiloval a ustálil.

Tento článek přináší čtenářské veřejnosti stručný pohled na současnou nabídku jednotlivých dodavatelů společnosti JORK.

Siemens

V případě firmy Siemens se jedná o dodávky mikrosystémů (Logo, Simatic S 7-200), ale jsou to dále i řídicí systémy Simatic S 7-300, 400, silové stykače, motorové spouštěče, nadproudové ochrany, časová relé, svorky, softstartéry, přístroje bezpečnostní techniky SIGUARD, povelové ovládače a signálky, senzory, odpojovače, odpínače, transformátory, instalační přístroje, frekvenční měniče a elektromotory (obr. 1, 2, 3).

Obr. 5.

Wieland

Další dodavatel společnosti JORK, firma Wieland, nabízí kompletní sortiment řadových svorek ve šroubovém, bezšroubovém a prořezávacím provedení. Dále jsou to průmyslové konektory v oblasti napětí do 690 V ve variantách, které lze volit podle potřeby zákazníka (obr. 4).

Sontheimer

Především pro průmyslové aplikace je nabízena široká paleta vačkových a výkonových spínačů a přepínačů od 10 A až do 1100 A, do napětí 690 V. Zejména v průmyslu je velký zájem o silové přepínače 1-0-2 ve tří- a čtyřpólovém provedení, s instalací na základnu či do dveří rozváděče, pro proudy do 125 A (obr. 5). Jako novinku nabízí společnost JORK silové a nouzové vypínače s podpěťovou cívkou do 40 A.

Vonsch

Slovenský výrobce výkonové elektroniky svými výrobky dosahuje parametrů světové úrovně. Jedná se o softstartéry do výkonu 315 kW a frekvenční měniče do výkonu 1 400 kW s vektorovým řízením do napětí 690 V. Všechny výrobky mají ochranu EMC a jsou doplněny bohatým příslušenstvím (obr. 6).

Cembre

Italská firma Cembre nabízí kvalitní a spolehlivé kabelové nářadí. Jedná se o nabídku mechanického a hydraulického lisovacího a stříhacího nářadí, včetně zdrojů tlakové síly. Tato nabídka je doplněna ukončovacím materiálem pro průřezy vodičů 0,25 až 1 000 mm2 z elektrotechnické mědi a hliníku (obr. 7).

Obr. 6. Obr. 8a. Obr. 8b.

Obr. 6. Frekvenční měniče firmy Vonsch řady SIFREM, AQUAFREM a VQFREM pro výkony od 11 kW do 1 400 kW a softstartéry řady SINAM pro výkony od 1,5 kW do 315 kW
Obr. 8a, b. Kabelové průchodky a vývodky Hummel jsou určeny pro průměry kabelů 3 až 44 mm. Speciální patentovaná technologie výroby zaručuje vysokou kvalitu a spolehlivost uchycení vyhovující stupni krytí IP68.

Rose

Firma Rose je německý výrobce zapouzdření a skříněk z hliníku, polykarbonátu, plastu ABS, polyesteru, nerezové oceli. Výrobky jsou v krytí IP66, EExe pro pracovní teploty –60 až +130 °C. Veškerá zapouzdření je možné objednat s ochranou EMC, v různých barvách, včetně úprav podle přání zákazníka.

Hummel

Německý výrobce kabelových vývodek a ochranných hadicových systémů z polyamidu a poniklované mosazi se závity PG, M, NPT v krytí IP68, pro pracovní teploty –40 až +120 °C, také v provedení EExe, EExd (obr. 8a, b).

Obr. 7. Obr. 9.

Obr. 7. Italská firma Cembre je jedním z předních výrobců kabelových koncovek všeho druhu, lisovací techniky pro koncovky a stříhací techniky na elektrokabely. Firma Cembre je zařazena do registru kvality výrobců Lloyd, což jí umožňuje exportovat do celého světa.
Obr. 9a, b. Kabelové příchytky z polyamidu pro pevné uložení kabelů jednotlivě nebo ve svazcích

Formzeug

Kabelové příchytky z polyamidu německého výrobce Formzeug jsou určeny pro pevné uložení jednotlivých kabelů. Jsou nabízeny pro kabely o průměru 16 až 76 mm, pro tři kabely až do průměru 47 mm při uložení do svazku a také až pro 8 kabelů průměru 32 mm při uložení do dvou řad. Materiál příchytek může být také dodán z hlediska hořlavosti v provedení „B – nesnadno hořlavé“.

Tyco Electronics

Začátkem tohoto roku se výrobky firmy Paul Jordan budou ve společnosti JORK prodávat pouze pod značkou GURO. Společnost Paul Jordan byla po svém vstupu do Tyco Electronics organizačně zařazena do divize silnoproudé elektrotechniky.

Společnost JORK pokračuje dále v prodeji rozvodnic pro veřejné osvětlení a kabelových souborů do 1 kV jako distributor firmy Tyco Electronics Czech s. r. o. – divize silnoproud.

Obr. 10. Kabelové spojky a odbočnice Tyco jsou vyrobeny z polypropylenu a polykarbonátu a umožňují propojení Al a Cu vodičů o průměru od 12 do 64 mm. Nabízejí možnost výběru různých typů zalévacích hmot.
Obr. 11a, b. Pojistkové rozvodnice GURO jsou vyrobeny z plastů odolných proti nárazu, jsou nabízeny v provedení s 1 až 4 pojistkovými sokly se závitem E14 nebo E27, v krytí běžně až IP54 a s minimálním vnitřním průměrem stožáru od 70 mm

Obr. 10. Obr. 11.

Německý výrobce pojistkových rozvodnic s názvem Guro nabízí rozvodnice v krytí IP43 až 54 pro montáž do stožárů veřejného osvětlení a dále kabelové soubory z polyamidu do hodnoty napětí až 1 kV, včetně zalévacích hmot (obr. 10, 11).

Cílem společnosti JORK je poskytnout kompletní zákaznický servis, počínaje technickým poradenstvím, podporou projektantů, solidními skladovacími zásobami, pružnosti dodávek a konče vydáváním české dokumentace v tištěné formě či na CD.

Zázemí firmy tvoří technická a obchodní oddělení ve vlastních administrativních budovách v Praze a v Brně, kde jsou též skladová hospodářství. Tento systém je doplněn o skupinu regionálních zástupců, kteří svou přítomností v daném regionu tvoří další spojovací článek mezi zákazníkem a firmou.

Jako tradiční vystavovatel na každém z ročníků elektrotechnického veletrhu AMPER zve společnost JORK své zákazníky a zájemce o nabízený sortiment k návštěvě svého stánku č. 2 – sektor A, hala 2, kde jim budou naši technici plně k dispozici.

Sídlo společnosti:
JORK spol. s r. o.
K Třebonicům 100
155 00 Praha 5
tel.: +420 251 626 660, 251 626 666
fax: +420 251 625 619
e-mail: praha@jork.cz

Pobočka v Brně:
JORK spol. s r. o.
Kroupova 42
625 00 Brno 25
tel.: +420 547 223 633, 547 219 792
fax: +420 547 353 962
e-mail: brno@jork.cz
http://www.jork.cz