časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabely CPDex a kabelové soubory z Kabexu

|

Kabelovna Kabex, a. s.
 

Kabely CPDex® – kabely s nízkým vývinem tepla při hoření

 
Kabely CPD (Construction Products Directive, směrnice pro stavební výrobky) jsou vylepšené bezhalogenové a oheň nešířící nebo ohniodolné kabely, které se používají ve volně vedených instalacích – tzn., že kabely nejsou pod omítkou, v ochranných trubkách nebo pod podhledy nebo za požárními přepážkami.
 
Jsou konstruovány tak, aby při zahoření vyvíjely jen malé spalné teplo, nevyvíjely dým a korozivní plyny a aby nedocházelo k takovému rozpadu konstrukce, že by hořící částice ohrožovaly osoby nebo dále podporovaly šíření požáru.
 

CPD – vyhláška MV č. 23/2008 Sb.

 
Vyhláška č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb, která platí od 1. července 2008, vychází z rozhodnutí evropské komise č. 2000/147/EC a jejího doplnění č. 2006/751/EC. Tento doplněk zařazuje kabely do sedmi hlavních kategorií, označených Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca, Fca, podle jejich možného přispění k požáru (uvolňování tepla a šíření plamene) a doplňkových kritérií, označených s1 až s3 (vývin dýmu) a d0 až d2 (odkapávání hořících částic).
 
V příloze č. 2 vyhlášky 23/2008 Sb. jsou podle požadavků na požární odolnost a zajištění funkce předepsány kabely kategorie B2ca nebo B2ca s1, d0, a1, kde:
  • B2ca – zkouška hoření kabelů ve svazku, kde celkové množství uvolněného tepla z kabelu za 1 200 s ≤ 15 MJ, maximální hodnota uvolňování tepla ≤ 30 kW, šíření plamene ≤ 1,5 m, rychlost rozvoje požáru ≤ 50 W·s–1;
  • s1 – rychlost vývinu kouře ≤ 0,25 m2·s–1 a celkové množství vyvinutého kouře za 1 200 s ≤ 50 m2;
  • d0 – žádné odkapávání hořících částic během 1 200 s;
  • a1 – vodivost < 2,5 μS·mm–1 a pH > 4,3.
Kabelovna Kabex, a. s., postupně vyvíjí, zkouší a certifikuje kabely, které naplňují uvedené parametry dané rozhodnutím evropské komise č. 2000/147/EC a jejího doplnění č. 2006/751/EC a vyhláškou č. 23/2008 Sb.
 
Další typy kabelů budou homologovány po schválení zkušební normy pr EN 50399 a ujasnění zkušebních postupů a metod.
 
Záměrem je homologovat kabely datové a kabely koaxiální, které jsou využívány v požárněbezpečnostních systémech (např. přenosy dat v počítačových systémech a monitorování – nemocnice, oddělení JIP).
 

Kabelové soubory

 
Kabelové soubory Kabelovny Kabex jsou určeny ke spojování, připojování, zakončování, utěsňování a odbočování kabelů a hermetických kabelových modulů o jmenovitém napětí do 6/10 kV na kabelové trase tak, aby byla co možná nejlépe zajištěna stejnorodost (homogenita) kabelu.
 
Obsahuje-li kabel koncentrický vodič nebo stínění, jsou tyto prvky plnohodnotné i v části kabelové spojky. Je-li kabel pancéřovaný, je pancéř v místě kabelové spojky vodivě spojen.
 
Kabelové soubory od Kabelovny Kabex doplňují nejširší oblast kabelů od výrobků vlastní produkce po výrobky předních světových firem.
 
Díky širokému záběru v oblasti výroby speciálních kabelů Kabelovna Kabex původně nabízela také široce rozvinutý servis v oblasti spojování a různých typů zakončení vlastních kabelů. Se zvyšující se poptávkou zejména po oheň nešířících a ohniodolných kompletech, používaných také na PVC kabelech jako bariéra proti šíření požáru, Kabelovna Kabex vytvořila samostatné pracoviště pro vývoj i kompletaci kabelových souborů pro většinu dostupných typů kabelů.
 
V současné době je Kabex schopen nabídnout nejen všechny běžné varianty kabelových souborů, ale i spolupracovat se zákazníkem při konstrukci nových a velmi specializovaných typů kabelových souborů do nejrůznějších prostředí.
 
Kabex dodává nové certifikované kabelové soubory pro veškerý sortiment vlastních kabelů, a to i např. do prostředí s ionizujícím zářením a pro jaderné elektrárny s označením LOCA. Z kabelových doplňků dodává Kabex oheň nešířící a ohniodolné hermetické ucpávky a kabelová zakončení, vhodná zejména do tunelových a podzemních staveb s rizikem zatopení.
 
Kabelové soubory jsou odolné proti šíření plamene podle EN 50266-2-2 (kategorie A) a ohniodolné podle IEC 60331 po dobu nejméně 180 min, bezhalogenové, s malou hustotou kouře vyvinutého při hoření podle IEC 61034 a malou kyselostí plynů během hoření podle IEC 60754-2.
 
Kabelové soubory jsou odzkoušeny pro dlouhodobé ponoření do vody podle ČSN 347010-82 5.3.1. Po celou dobu trvání zkoušky vykazují plnou vodo- a tlakutěsnost, elektrické parametry se nemění. Jednotlivé kabelové soubory se mohou umísťovat v kabelových trasách řazením za sebou nebo vedle sebe, aniž by zvyšovaly požární zatížení. Neopatřují se žádným dodatečným protipožárním nástřikem.
 
Kabelovna Kabex, a. s.
Politických vězňů 84
345 62 Holýšov
tel.: +420 379 491 557