časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabelové žlaby WIBE od společnosti Schneider Electric

|

číslo 11/2005

Kabelové žlaby WIBE od společnosti Schneider Electric

Ing. Martin Holotík, Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Kabelové žlaby Wibe, které patří do sortimentu společnosti Schneider Electric, jsou instalačním prostředkem pro snadné vedení kabelů. Umožňují jejich přehlednou a bezpečnou instalaci a posléze i jejich snadnou kontrolu a údržbu.
Nosný systém je určen pro vedení kabelů v průmyslových provozech, halách, rezidenčních budovách, supermarketech apod. Lze jej instalovat i v prostředí s nejnáročnějšími podmínkami.

Základním materiálem žlabů Wibe je černá ocel. Její povrch může být opatřen jedním ze čtyř typů úpravy povrchu (pozink, žárový zinek, epoxidový nástřik, korozivzdorná ocel). Díky různorodosti povrchových úprav lze zvolit vhodný systém Wibe k instalaci do jakéhokoliv průmyslového prostředí, a to i agresivního. Další výhodou pro umístění v náročných provozech je také protipožární odolnost podle DIN 4102, která je doložena certifikátem.

Obr. 1.

Obr. 1. Kabelové žlaby Wibe
Obr. 2. Použití kabelových žlabů v průmyslu

Standardní délka profilů je 3 m, k dispozici jsou i dvoumetrové profily.

Společnost Schneider Electric dodává žlaby v plném nebo perforovaném provedení (obr. 1). Délky profilů jsou standardně 3 m, je však možné dodat i profily délky 2 m. Bočnice žlabů jsou k dispozici s výškou 42 až 100 mm, tloušťka materiálu je mezi 0,5 a 2 mm.

Přednosti žlabů Wibe

Koncepce zmíněných kabelových žlabů splňuje hlavní požadavky pracovníků montážních firem na:

  • ucelený systém umožňující přizpůsobení prostorovým podmínkám instalace,

  • flexibilitu systému, díky dostatečnému množství tvarových komponent,

  • vedení kabelů systémem montovaným „na míru„, díky téměř neomezené nabídce žlabů různých šířek, výšek, tlouštěk a délek,

  • volbu stupně ochrany a odvětrávání kabelového vedení využitím příslušného typu perforace, Obr. 2.

  • spolehlivost instalace na základě výběru žlabových tras a příslušenství o malé, střední či velké hmotnosti,

  • dlouhou životnost a minimum dodatečných oprav (speciální povrchové úpravy přesně odpovídající konkrétnímu prostředí – od suchých a čistých až po silně agresivní, chemické či korozivní).

Kromě uvedených technických výhod je snahou společnosti Schneider Electric vytvořit výhodné obchodní podmínky pro zákazníky. Výsledkem je kvalitní výrobek švédské značky s více než pětiletou tradicí na domácím trhu, v ceně blížící se cenám obdobných systémů tuzemských výrobců. Navíc jsou zajištěny i logistické postupy, díky kterým je možné zákazníkovi zdarma dodat objednané zboží na místo určení během několika dnů.

Společnost Schneider Electric i nadále vyvíjí snahu rozšiřovat informace o představované novince tak, aby v krátké době byl tento systém zákazníkům dostupný ve většině velkoobchodů.

Obr. 3.

Obr. 3. Použití kabelových žlabů v potravinářství

Zmíněné výhody nosných systémů Wibe jsou navíc podpořeny i úspěšnými realizacemi projektů téměř po celém světě (obr. 2). Žebříky a žlaby se dodávají především do elektráren, papíren a celulózek, chemických závodů, oceláren, ale směřují i do provozů automobilového a potravinářského průmyslu (obr. 3). Opomenout nelze ani telekomunikace, administrativní centra a stavby rezidenčního charakteru.

Z realizací v ČR lze jmenovat již zdárně dokončené dodávky nosných systémů pro jednotlivé technologické celky v České rafinérské (Visbreaker, FCC, Reinstrumentace). Nepříznivým podmínkám náročného průmyslového prostředí odolávají výrobky značky Wibe rovněž v Chemopetrolu Litvínov, Spolaně Neratovice i ve společnosti Kaučuk v Kralupech nad Vltavou. Další zajímavé zakázky byly realizovány v prostorách IKEA Zličín, Florenc Tribunál Praha i v potravinářském komplexu Master Foods. V poslední době byly žlaby Wibe využity na akcích Shimano III a Moraplast Odry.

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849

Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz