časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabelové žlaby Wibe

|

číslo 4/2005

Kabelové žlaby Wibe

Ing. Martin Holotík,
Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Kabelové žlaby Wibe jsou instalační prostředek pro snadné vedení kabelů. Umožňují jejich přehlednou a bezpečnou instalaci a posléze i jejich snadnou kontrolu a údržbu.
Nosný systém je určen pro uložení kabelů v průmyslových provozech, halách, rezidentních budovách, supermarketech apod. Je vhodný pro instalaci i do prostředí s nejnáročnějšími podmínkami.

Základním materiálem žlabů Wibe je černá ocel se čtyřmi typy úpravy povrchu (pozink, žárový zinek, nástřik Zinkpox®, korozivzdorná ocel). Různorodost povrchových úprav poskytuje výhodu volby instalace systému Wibe do jakéhokoliv průmyslového prostředí, a to i v případě, je-li agresivní.

Obr. 1.

Obr. 1. Perforované žlaby Wibe

Společnost Schneider Electric dodává žlaby v plném nebo perforovaném provedení (obr. 1). Délky profilů jsou standardně 3 m, je však možné dodat i dvoumetrové délky. Bočnice žlabů jsou k dispozici s výškou 42 až 100 mm, tloušťka materiálu je mezi 0,5 mm a 2 mm.

Přednosti žlabů značky Wibe

Koncepce kabelových žlabů splňuje hlavní požadavky pracovníků montážních firem na:

  • ucelený systém umožňující přizpůsobení prostorovým podmínkám instalace,

  • flexibilitu systému, díky dostatečnému množství tvarových komponent,

  • vedení kabelů systémem montovaným „na míru„, díky téměř neomezené nabídce šířek, výšek, tlouštěk a délek nabízených žlabů,

  • volbu stupně ochrany a odvětrávání kabelového vedení prostřednictvím volby typu perforace, Obr. 2.

  • spolehlivost instalace na základě výběru lehkých, středních či těžkých typů žlabových tras a příslušenství,

  • dlouhodobou životnost a minimum dodatečných oprav, pro speciální povrchové úpravy přesně odpovídající konkrétnímu prostředí (od suchých a čistých po silně agresivní, chemické či korozivní).

Kromě již uvedených technických výhod jsou pro zákazníky a odběratele vytvořeny také výhodné obchodní podmínky. Konečným výsledkem je skutečně kvalitní výrobek švédské značky s déle než pětiletou tradicí na našem trhu a v cenové úrovni blížící se cenám obdobných systémů tuzemských výrobců. Navíc jsou zajištěna logistická opatření, díky kterým je možné zákazníkovi objednané produkty zdarma dodat na místo určení během několika dnů.

Obr. 3.

Obr. 2. Schéma kabelových žlabů Wibe
Obr. 3. Příklad úspěšné realizace nosného systému Wibe

Snahou společnosti Schneider Electric však je i nadále rozšiřovat informace o představované novince v tomto sortimentu tak, aby v krátké době byl tento systém zákazníkům dostupný ve většině velkoobchodů.

Zmíněné výhody nosných systémů Wibe jsou navíc podpořeny argumenty v podobě úspěšných realizací (obr. 3) projektů téměř po celém světě. Mezi klíčové oblasti dodávek žebříků a žlabů patří elektrárny, papírny a celulózky, chemičky, ocelárny, ale i automobilový a potravinářský průmysl. Opomenout nelze ani telekomunikace, administrativní centra a stavby rezidenčního charakteru.

Z realizací v ČR lze jmenovat zdárné dokončení dodávek nosných systémů na jednotlivé technologické celky v České rafinérské (Visbreaker, FCC, Reinstrumentace). Náročnému průmyslovému prostředí odolávají výrobky značky Wibe také v Chemopetrolu Litvínov, Spolaně Neratovice i v Kaučuku v Kralupech nad Vltavou. Další zajímavé zakázky byly zrealizovány v prostorách IKEA Zličín, Florenc Tribunál Praha, ale i v potravinářském komplexu Master Foods. V poslední době byly dodány žlaby Wibe na akce Shimano III a Moraplast Odry.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com
Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554
http://www.schneider-electric.cz