časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabelové žebříky značky Wibe

|

číslo 7/2004

nářadí, pomůcky a kabelová technika

Kabelové žebříky značky Wibe

Ing. Martin Holotík,
Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Sortiment kabelových žebříků Wibe tvoří sedm ucelených typových řad. Konstrukce žebříků jednotlivých řad je odlišná pro různé zátěže a rozličné podmínky okolního prostředí. Výchozím materiálem pro jejich výrobu je černá ocel, jejíž povrch může být upraven čtyřmi způsoby (pozinkování, žárové pozinkování, nástřik metodou Zinkpox®, korozivzdorná ocel). Díky různosti úpravy povrchu lze systém Wibe instalovat do jakéhokoliv průmyslového prostředí i bez ohledu na jeho agresivitu. Profil bočnic žebříků je ve tvaru šestihranu. Tím je dosaženo velké pevnosti a odolnosti v zátěži při minimální hmotnosti výrobku. Standardně lze zvolit hranaté nebo oblé příčky. Žebříky Wibe jsou dodávány v délkách 4 a 6 m.

Výhodou popisovaných žebříků je rychlá a jednoduchá instalace. Jelikož se jedná o plně montovaný systém, není potřebná žádná další manipulace spojená s přípravou žebříků či příslušenství. Navíc má uživatel k dispozici velké množství běžných i alternativních tvarových dílů. Může si proto vybrat cenově odlišné typy příslušenství, které ale splňují stejné požadavky na nosnost, rychlost montáže atd.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

Výhodné je rovněž využít speciálně vyvinuté příslušenství, které je dodáváno pouze ke kabelovým žebříkům značky Wibe:

  • speciálně tvarované spojky, které jsou již opatřeny šrouby – proto je spojování žebříků Wibe mnohem rychlejší než u podobných typů jiných výrobců (asi jedna desetina jejich potřebné doby),

  • univerzální tzv. T-šroub, který působením pryžové pojistky zůstává během instalace v požadované poloze,

  • ohebné spojky, při jejichž využití lze přímo na místě pohodlně a levně vytvářet různá spojení nahrazující tvarové díly (T-kus, X-kus, stoupání apod.),

  • univerzální příslušenství, které lze (díky speciálnímu šestihrannému profilu bočnic) použít pro jakoukoliv řadu.

Obr. 4

Se systémem Wibe je jako celek možné řešit jakoukoliv montážní situaci při pokládce a vedení kabelů.

Z uživatelského hlediska je výhodou skutečnost, že trasy kabelů lze opatřit víkem a tak zvýšit jejich ochranu před mechanickým poškozením i klimatickými vlivy. Výhodná je také možnost kombinovat žebříky Wibe s kabelovými žlaby a integrovanými stropními systémy (podhledové řešení stropů apod.).

Žebříky Wibe jsou nosným systémem pro ukládání a montáž kabelů v jakémkoliv průmyslovém provozu. Jsou vhodné pro instalaci i do prostředí s nejnáročnějšími podmínkami.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha - Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno - Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz