časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabelové vývodky Hummel

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Kabelové vývodky Hummel

Společnost JORK spol. s r. o. je odborné veřejnosti známa svojí prodejní, konzultační a poradenskou činností v oblasti průmyslové automatizace. Již od počátku své činnosti se firma JORK specializovala na špičkovou kvalitu a moderní technologie, což v současné době představují výrobky Siemens, Rose, Wieland, Hummel, Vonsch, Formzeug, Sontheimer, Cembre, Guro. S řadou z uvedených výrobců má firma JORK uzavřenu dohodu o výhradním zastoupení pro Českou republiku.

Následující článek chce čtenáře seznámit s kabelovými vývodkami a hadicovými systémy od předního evropského výrobce - německé firmy Hummel.

Tato firma má řadu svých výrobků opatřenu patentem a věnuje velkou pozornost vývoji a vysoké kvalitě své produkce. Kabelové vývodky Hummel plně odpovídají normě EN 50262 pro mezinárodně uznávaný metrický systém, nahrazující mnoho let známý systém Pg.

Stručný přehled sortimentu kabelových vývodek

Vývodky HSK – standard, materiál polyamid (PA), poniklovaná mosaz (M), krytí IP68 do 10 barů s O-kroužkem, protipožární třída VO/UL94, závit PG 7 až 48 (krátký a dlouhý závit), M12 × 1,5 až 63 × 1,5, NPT 3/8" až 11/2".

Převlečná matice je chráněna před účinky vibrací, barva šedá (Š), černá (Č), modrá (M), bílá (B), program je doplněn o vložku pro výstup plochých kabelů, o vložku pro výstup jednotlivých kabelových žil, o ucpávky, o nástrčkové klíče a západkové („ráčnové“) klíče.

Vývodka HSK – M – EMV, materiál M, krytí IP68, závity PG – M – NPT.

Vývodka je určena pro stíněné vodiče včetně matice s hranami pro vodivé spojení s plochou zapouzdření. Ostatní údaje jako u HSK – standard.

Vývodka HSK – Flex standard, materiál PA a M, krytí IP68, závit PG 7 až 21, M12 × 1,5 až 25 × 1,5, NPT 3/8" až 3/4".

Barva Č a B, s ochrannou spirálou proti nalomení kabelu, nabízí se též provedení s úhlovou vývodkou, která zajišťuje vyvedení vodičů ze zapouzdření v pravém úhlu.

Vývodka HSK – Ex standard, materiál PA a M, včetně kombinace PA – hliník, závěry EExeII a EExd IIC, závity PG 7 až 48, M12 × 1,5 až 63 × 1,5, NPT 3/8" až 1".

Obr. 1

Barva Š, Č a M, provedení s odlehčením v tahu a s ochranou proti nalomení kabelu, celý program je doplněn ucpávkami, záslepkami, vložkami pro ploché kabely a vložkami pro výstup jednotlivých kabelových žil.

Vývodka Snaptec, nová generace vývodek, materiál PA, krytí IP54, pro průchod kabelů s průměrem 3 až 48 mm do zapouzdření.

Do vyvrtaného otvoru v zapouzdření se vloží vývodka Snaptec, zasune se kabel a dotáhne hlavicí vývodky (obr. 1).

Vývodka Snapfram, vývodka s výřezovým úchytem pro vstup kabelů včetně konektoru, materiál PA, krytí IP54, pro vstup do zapouzdření s konektorem do průměru 32 mm a kabelem do průměru 13 mm.

Hadicové systémy s vývodkami

Hadice SM – WS, materiál PA, PE (polyetylen) a PVDF (teflon), vnější průměr 13 až 54 mm, barva Š a Č, materiál PVDF umožňuje nasazení do teploty –50° až +150 °C.

Obr. 2

Hadice jsou kompletovány s vývodkami SM – N (s O-kroužkem, krytí IP65), uhlovými vývodkami SM – W (krytí IP54), vývodkami HSK – EH (krytí IP65).

Systém Snapfix, patentovaný systém vývodek Snapfix a hadice Snapflex, materiál PA, krytí IP54, barva Č a Š.

Do vyvrtaného otvoru ve stěně zapouzdření (tloušťka max. 4 mm) se vloží vývodka, zafixuje se, do vývodky se vloží hadice (max. vnitřní průměr 50,6 mm) a utáhne se otočením hlavice vývodky (obr. 2).

Systém Snapclic, nová generace zaústění hadice Snapflex do zapouzdření, materiál PA, krytí IP54, barva Č a Š.

Do vyvrtaného otvoru v zapouzdření se vloží vývodka a zafixuje se zevnitř maticí (1. způsob), nebo drží v otvoru pomocí kleštin (2. způsob) a zafixuje se pomocným nástrojem. Do vývodky se poté zasune hadice Snapflex.

(zpracováno podle podkladů firmy Hummel)