časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

K životnímu jubileu profesora Václava Černého

|

číslo 8-9/2004

osobní zprávy

K životnímu jubileu profesora Václava Černého

Dlouholetý člen redakční rady a spolupracovník našeho časopisu prof. Ing. Václav Černý, CSc., se 16. srpna letošního roku dožívá vzácného životního jubilea – osmdesáti let.

Jeho životní osudy neblaze poznamenaly události doby a celospolečenské změny. V roce 1943 maturoval na pražském reálném gymnáziu v Truhlářské ulici. Byl totálně nasazen, aktivně se zúčastnil domácího protifašistického odboje i Pražského povstání. Po skončení války započal studium na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Navzdory vážným zdravotním potížím studium v roce 1953 úspěšně dokončil a nastoupil jako asistent k profesorovi Janu Baštovi na katedru teorie a zkoušení elektrických strojů. Později přešel na katedru elektrotechniky prof. Františka Fetra Strojní fakulty ČVUT. Teoreticky náročným problémem pulsního vybíjení magnetického pole se zabýval za svého jednoročního pracovního pobytu ve výzkumném ústavu IEN Torino v Itálii.

Obr. 1

Aspirantské studium dokončil a kandidátskou práci obhájil v roce 1962 a o rok později i docentskou habilitační práci.

V roce 1964 byl jmenován vedoucím katedry elektrotechniky a automatizace Mechanizační fakulty ČVUT. S nástupem normalizace byl v roce 1971 z politických důvodů zbaven svého místa a nebylo mu umožněno získat ani jakoukoliv kvalifikovanou práci. V tomto pro jubilanta neobyčejně obtížném životním období mu byla vedením redakce Elektrotechnického obzoru umožněna studijní a publikační činnost pro časopis. Mohl tak alespoň zčásti uplatnit své mnohostranné odborné znalosti a jazykové schopnosti (francouzštiny, italštiny, němčiny, angličtiny a ruštiny). Záměstnání odpovídající jeho kvalifikaci získal až v roce 1987 ve Výzkumném ústavu silnoproudé elektrotechniky v Praze-Běchovicích, kde působil jako vědecký pracovník. Podílel se zde na formulaci cílů vědeckotechnických úkolů na základě jím vypracovaných rozborových zpráv a koncepčních studií, zejména z oblasti využití supravodivosti, pulsních zdrojů mohutných výkonů, lineárních urychlovačů apod.

V roce 1990 byl prof. Václav Černý rehabilitován a prezidentem republiky jmenován profesorem pro obor silnoproudé elektrotechniky.

Prof. Černý je autorem více než 20 původních vědeckých prací, šesti patentů a řady výzkumných zpráv. Počet jeho odborných článků a referátů dosahuje téměř čtyř set.

Čtenáři časopisu ELEKTRO jej dobře znají z jeho fundovaně zpracovaných příspěvků z různých moderních disciplín elektrotechniky, redakční radou mnohokrát vyhodnocených jako nejlepší příspěvek, i srozumitelně podávaného výkladu základů elektrotechniky v rubrice časopisu nazvané Repetitorium. Je rovněž stálým autorem vybraných odborných statí pro Ročenku ELEKTRO. Sestavil a za přispění dalších autorů napsal drobnou knížku úsměvných příběhů z oblasti technického školství i technické praxe pod názvem Technika v županu kterou vydalo v roce 2002 nakladatelství FCC PUBLIC.

Jménem redakční rady a pracovníků redakce časopisu ELEKTRO, nakladatelství FCC PUBLIC i jménem svým přeji jubilantovi pevné zdraví, spokojenost a pohodu v osobním a rodinném životě a neutuchající – jemu vlastní humor. Ku prospěchu časopisu pak ještě dlouhá léta plodné spolupráce.

Ing. Josef Heřman, CSc.