časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jubileum Václava Schambergera

Ing. Pavel Kraják | ČENES |

Ing. Václav Schamberger se narodil 18. září 1940 v Koutě na Šumavě na Domažlicku. Po ukončení studia na Střední průmyslové škole elektrotechnické v Plzni pokračoval ve studiu na elektrotechnické fakultě VŠSE Plzeň (dnes ZČU Plzeň), kterou dokončil v roce 1963. Od této doby stále pracoval v elektroenergetice, krátce ve VČE Hradec Králové a dále v ZČE Plzeň (dnes ČEZ, a. s.) a to až do odchodu do důchodu v roce 2003. V elektroenergetice působil od pozice elektromontéra po vedoucího odboru. Podle jeho projektů je postavena řada staveb jak v Západních Čechách, tak i v Praze.

Stále aktivně působí v České energetické společnosti (ČENES) Praha, v současné době jako člen představenstva. V letech 2004 až 2016 v této společnosti působil jako předseda představenstva. Pod jeho vedením se ČENES stala velmi uznávanou společností především pro oblast technických norem a dalších předpisů v elektroenergetice.

Odborné časopisy Elektro i další uveřejňují jeho články z oboru elektroenergetiky a elektrotechniky.

Jako člen technicko-normalizační komise TNK 97 se věnuje zejména problematice rozvodu elektrické energie.

Ing. Václav Schamberger je Čestným členem ČENES. Za zásluhy o rozvoj české energetiky mu Český svaz zaměstnavatelů v energetice (ČSZE) udělil Medaili prof. Vladimíra Lista, od Českého svazu vědeckotechnických společností obdržel vyznamenání Čestný odznak ČSVTS.

Závěrem bychom chtěli Ing. Václavovi Schambergerovi k jeho 80. narozeninám popřát mnoho zdraví, pohody, spokojenosti a životního elánu do dalších let.

Ing. Pavel Kraják předseda představenstva ČENES