časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jubileum Ing. Jaroslava Melena

|

číslo 4/2003

Zprávy

Jubileum Ing. Jaroslava Melena

Ing. Jaroslav Melen, odborník v oboru elektrotechniky a člen redakční rady ELEKTRO, bude v nejbližších dnech slavit významné jubileum.

Obr. 1.

Jaroslav Melen se narodil 27. dubna 1943 ve Velkém Oseku (okres Kolín). Po maturitě na Střední průmyslové škole strojnické v České Lípě vystudoval v roce 1967 Elektrotechnickou fakultu ČVUT Praha – obor elektrické stroje a přístroje. Poté nastoupil do zaměstnání v Severočeských chemických závodech v Lovosicích, kde pracoval jako technolog-revizní technik elektro až do roku 1969. Jeho dalším zaměstnavatelem byl Krajský ústav národního zdraví v Ústí nad Labem, kde se ve vedoucí funkci technicko-inspekční služby věnoval revizím a bezpečnosti práce ve zdravotnických zařízeních. Aby získal vyšší předpoklady pro tuto činnost, absolvoval v roce 1973 postgraduální studium na ČVUT v Praze, obor technika prostředí, specializace bezpečnost práce. V roce 1978 nastoupil jako inspektor u Inspektorátu bezpečnosti práce pro Severočeský kraj, se sídlem v Ústí nad Labem, a tuto činnost zde vykonával až do roku 2000. Od května roku 2000 až do 31. ledna 2002 pracoval jako ředitel odboru inspekce v ČÚBP Praha.

V roce 1991 byl Ing. Jaroslav Melen jmenován Krajským soudem v Ústí nad Labem soudním znalcem pro obor bezpečnost práce – zvláštní specializace v elektrotechnice.

Ing. Jaroslav Melen se v průběhu let významnou měrou zasloužil o rozvoj a zkvalitnění bezpečnosti práce v oblasti elektrických zařízení. Je například autorem vynálezu AO 252 756 Zapojení pro signalizaci vodivého spojení v řídicích obvodech na kostru pracovních strojů (1989) a spoluautorem dalšího vynálezu (AO 265 078) na podobné téma z roku 1990.

Inženýr Melen je autorem množství realizovaných podnětů ke změnám a úpravám ČSN, významná je jeho autorská a publikační činnost, a také spoluautorství softwarových produktů, které se zabývají preventivní údržbou elektrických zařízení i na programech pro revizní techniky a projektanty věnující se vnějším vlivům působícím na elektrická zařízení.

Odborná činnost Ing. Melena v oblasti elektrotechniky zahrnuje nejen publikační a autorskou aktivitu (Příručka pro revizní techniky elektro, články v odborných, zejména elektrotechnických časopisech – Elektrotechnik, ELEKTRO i jiných, Bezpečná práca, BHP apod.), ale podílí se i na zpracování právních předpisů (na ČÚBP), na změnách norem a práci na nových ČSN.

K jeho specificky zaměřeným aktivitám patří práce na věcném záměru zákona o inspekci práce a věcném záměru návrhu zákona o bezpečnosti provozovaných technických zařízeních, návrh věcného záměru nařízení vlády pro transpozici směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/92/ES o minimálních požadavcích na zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců vystavených riziku výbušných prostředí do právních předpisů ČR, stejně jako na zpracování místních provozních a bezpečnostních předpisů práce zaměstnavatelů.

Činnost Ing. Jaroslava Melena je oceňována mezi širokou elektrotechnickou veřejností. V současné je Ing. J. Melen činný zejména ve vzdělávací praxi – semináře a přednášky v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví při práci a revizí elektrických zařízení jsou určeny zejména pro revizní techniky, projektanty a ostatní odborníky v elektrotechnice.

S potěšením můžeme konstatovat, že je také aktivním přispěvatelem a autorem odborných článků do časopisu ELEKTRO.

I takto virtuálně, na stránce ELEKTRO, opětujeme kolegovi Jaroslavu Melenovi mocný stisk jeho chlapské ruky a do další šedesátky mu přejeme hodně zdraví a úspěchů při jeho záslužné práci.

Redakce ELEKTRO