časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

JT-AT34: multifunkční měřidlo se dvěma USB

Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | www.conrad.cz

Rozhraní USB není ve světě měřicí techniky ničím výjimečným. Díky univerzálnímu přístupu této sériové sběrnice mohou navíc vznikat i multimetry, které již další konektory vůbec nepotřebují. Stejně jako samostatné napájení nebo např. klasické vstupní zdířky.

JT-AT34: multifunkční měřidlo se dvěma USB

Dvakrát USB a mikrospínač

Stejnosměrné napětí, proudový odběr, výkon, akumulovaná energie v jednotkách mWh či kapacita v mAh, impedance zátěže nebo teplota. Přesně to je kombinace všech sedmi funkcí, která by u jakéhokoli tradičního „multimetru“ budila přinejmenším rozpaky. Ve spojení s miniaturním zařízením Joy-IT JT-AT34 však začne dávat rychle smysl.

Nevadí zde ani barevný displej s úhlopříčkou 0,96 palce nebo způsob ovládání, při kterém si musíte vystačit s jediným tlačítkem. Do rukou totiž dostáváte drobné multifunkční měřidlo připomínající svými rozměry spíše USB klíčenku. Zařízení nemá co skrývat a vsadilo proto na průhledné, modře tónované plexi, které zároveň spolehlivě chrání celý zobrazovací panel. Vystupující konektor je pochopitelně vybaven odnímatelnou čepičkou a celek pak obdržíte v jednoduchém plastovém pouzdře, navíc s vnitřním polstrováním. Výrobce nezapomíná ani na ochrannou fólii nebo otvor pro uchycení poutka (obr. 1).

Měření též i vzhůru nohama

Zobrazovací jednotka, jejíž velikost nepřekračuje ani jeden palec, může logicky vzbuzovat obavy. V případě měřicího přístroje JT-AT34 však pochybnosti nejsou na místě. Pravda, v jednu chvíli máte na displeji k dispozici všech sedm parametrů, a to včetně několika piktogramů, výsledky však dokážete stále přesně odečítat. Jednotlivé údaje od sebe výrobce barevně odlišil, zatímco stěžejní informaci o napětí a proudu dále zvýrazňuje ještě většími číslicemi, které na černém pozadí vypadají opravdu hezky (obr. 2). Krátkým stiskem tlačítka navíc rychle přepínáte mezi oběma režimy panelu, zvláště když tester zároveň podporuje technologii Quick Charge.

Jediný ovládací prvek měřidla JT-AT34 se z nějakého důvodu nachází až na jeho zadní straně, což může třeba ve spojení s notebookem znamenat určité komplikace. Pomoci by každopádně mohl jednoduchý propojovací kabel. Mikrospínač si ale i tak zaslouží pochvalu, protože jej ovládáte hmatníkem, který je díky výřezu přímo součástí plastového krytu drobného testeru.

Další funkce tlačítka pak spočívá v procházení hlavní nabídky čítající celkem pět barevně odlišených voleb. Můžete zde nechat zhasnout celý displej, zvolit jednotku pro vyčíslení teploty, vybírat mezi dvěma samostatnými skupinami měření, mazat příslušné údaje a také si celý panel otočit o 180 stupňů. Mikrospínač stačí pokaždé jen přidržet a ve vhodnou chvíli pro potvrzení volby, a po zvýraznění konkrétní nabídky, zase pustit. Odezva systému vás nebude příliš zdržovat a způsobu ovládání navíc rychle přivyknete. Odměnou pak budou i vynikající pozorovací úhly.

JT-AT34: multifunkční měřidlo se dvěma USB

30 V a 4 A

Měřicí USB klíčenka Joy-IT JT-AT34 dává smysl nejen díky svému kompaktnímu provedení, funkcím či barevnému displeji, ale také schopnosti opakovaně v průběhu času přičítat údaje o kapacitě nebo energii. Oba zmíněné výsledky si bude systém navíc pamatovat i po vypnutí napájení, a pokud již v případě banky č. 0 neumožní další přičítání, alespoň je před automatickým vynulováním po připojení zátěže vždy s blikáním zobrazuje.

Multifunkční měřicí zařízení nevyžaduje žádnou instalaci a je tedy připravené okamžitě pracovat, stačí je pouze zapojit do volného portu nabíječky, počítače apod. Výrobce pro takové účely zvažuje zpětně kompatibilní rozhraní USB 3. 0. JT-AT34 však není multimetrem v tom pravém slova smyslu. Půjde spíše o spojení základních funkcí miniaturního voltmetru a ampérmetru, které navíc pracují v přesně vymezeném rozsahu, a jejich další rozšíření o užitečné výpočty. To vše v líbivém designu a s předpoklady pro každého, kdo si bude přát zjistit o toku energie něco navíc.

www.conrad.cz