časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jsou kompaktní zářivky opravdu úsporné?

|

V roce 1985 představil Osram první kompaktní zářivku s integrovaným elektronickým ovládáním na světě. Kompaktní zářivky Osram obdržely nejlepší hodnocení v testech německého nezávislého spotřebitelského sdružení Stiftung Warentest. Laťka se však v této oblasti posouvá stále výš.
 
Kdo si vymění jen jednu odporovou žárovku za úspornou kompaktní zářivku Osram, ušetří peníze za svícení a sníží zátěž životního prostředí. Použije-li spotřebitel např. místo žárovky s výkonem 100 W kompaktní zářivku Osram Dulux Superstar Globe 21 W, ušetří za dobu životnosti této zářivky přes 130 eur a ještě k tomu sníží produkci emisí CO2 vznikajícího při výrobě elektrické energie téměř o 400 kg. (Kalkulačku úspor za elektřinu při výměně žárovky za kompaktní zářivku lze najít na webových stránkách společnosti Osram na adrese: www.osram.cz/new/flash/kalkulacka/cfl_popup.html).
 
Spotřebitelské sdružení Stiftung Warentest vyvrátilo mýtus o tom, že úsporné (kompaktní) zářivky mají studené světlo. Všechny testované zářivky společnosti Osram vyzařovaly teplé bílé světlo. To dokazuje, že jsou ideální náhradou klasických žárovek a dokážou stejně tak dobře vytvořit teplou pohodu domova.
 
V rámci testů Stiftung Warentest se prověřovaly zářivky, u kterých je požadována krátká doba zážehu a zároveň značná výdrž při častém rozsvěcování a zhasínání (jde např. o zářivky na schodištích nebo v koupelnách). V tomto testu nejlépe obstál výrobek Osram Dulux Superstar Globe 21 W.
 
„Osram neznamená jenom nejvyšší standardy v kvalitě osvětlení a životnosti zářivek. Naše společnost patří navíc k velmi malému počtu výrobců, kteří nabízejí úsporné zářivky s životností patnáct let. Co se výroby týká, využíváme zejména ekologických výrobních procesů a snižujeme emise CO2 i díky krátkým přepravním trasám – úsporné zářivky pro evropský trh např. vyrábíme převážně v Evropě apod.,“ řekl Dr. Kurt Gerl, vedoucí odbytu společnosti Osram.
 

[Tiskové materiály Osram.]