časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jsme opět na startu další revoluce?

|

číslo 4/2006

Jsme opět na startu další revoluce?

Josef Kadlčík, oblastní manažer, Lapp Kabel s. r. o.

Vynálezem flexibilního kabelu zahájil Oscar Lapp v roce 1957 převratné dění v oblasti kabelů. První průmyslově vyráběný flexibilní kabel na světě byl nazván Ölflex® – odolný proti olejům a flexibilní. Tento vynález se stal počátkem radikálních změn ve způsobu průmyslové elektroinstalace. Od doby jeho vynálezu lze zaznamenat obrovský rozvoj v této oblasti. Mnoho společností se již padesát let snaží zmíněný vynález napodobit nebo dostihnout. Tyto snahy jsou pro firmu motivující a heslo „vývoj nezastavíš„ je společnosti Lapp Group vlastní. Menší pracnost montáže při použití flexibilního kabelu namísto protahování vodičů izolačními trubičkami a hadicemi je nesporná a úroveň z hlediska bezpečnosti nebo elektromagnetické kompatibility nesrovnatelně vyšší!

V průběhu let se objevovaly stále nové požadavky. Jedním z nich bylo přizpůsobit kabely pro trvalý pohyb. I tento požadavek se podařilo splnit. Brzy nato se v českém technickém slovníku zabydlelo slovo „robot„. Snad každý si dnes pod tímto pojmem dokáže vybavit neúnavné pomocníky jak v domácnosti, tak v náročné průmyslové výrobě. Průmyslové linky si lze v současné době bez těchto pomocníků, zabezpečujících kontinuální výrobu, již jen těžko představit. A právě díky průmyslovým robotům se zrodil další požadavek – skvělá výzva – kabel pro roboty. Po technickém zvládnutí požadavků robotů na torzní otáčení kabelů, se zdá, jako by byl trh uspokojen. Náhle se však rodí nové myšlenky: Jak skloubit dohromady optické a metalické kabely? Co kdyby součástí kabelu byla i pneumatická hadice? I tyto položky si lze v seznamu požadavků „odfajfkovat„ – splněno, splněno.

A co dál?

Společnost Lapp Group patří mezi světové novátory a vynálezce v kabelové technice a kabelovém příslušenství. Po vynálezu průmyslového konektoru, prvního průmyslově vyráběného flexibilního kabelu a po vynálezu kabelové vývodky s nejrychlejší montáží Skintop® přicházejí Lappovy závody opět s novou myšlenkou.

Obr. 1.

S náročností jednotlivých strojních celků rostou i požadavky na používané materiály a technologie. Ty je možné zlepšit zkoušením, pokusy, mícháním nových směsí a také náročnými testy.

Přijít však s něčím úplně novým, to chce něco víc! Chce to nejenom schopnost naslouchat a rozumět uživateli, ale také ducha – ducha, který umí nahlížet do budoucnosti.

Když se předloni na jaře sešla skupinka konstruktérů a vývojových pracovníků společnosti Lapp Group, ještě netušili, co z jejich setkání vzejde – v oblasti kabelových vývodek se zdálo být všechno již dokonalé a bez možnosti inovace. Vždyť Skintop® je vývodka s nejrychlejší montáží, která stoprocentně poskytuje všechny požadované vlastnosti. Další inovace však na sebe nenechala dlouho čekat! Světlo světa spatřila nová kabelová vývodka Skintop® MS-SC-M, přezdívaná kartáč.

Její vlastnosti, především co se týče elektromagnetické kompatibility a montáže, jsou výjimečné. Skintop® MS-SC-M (Screen Connection, stíněné propojení) si zachovává jedinečné vlastnosti vývodek řady Skintop® – jedním pohybem lze kabel upevnit, vycentrovat, zabezpečit potřebné krytí (IP – Ingress Protection) a elektromagnetickou kompatibilitu (EMC – Electro-Magnetic Compatibility). To vše v příjemném designu.

Skintop® MS-SC-M s tzv. EMC-kartáčem je ideální vývodka pro všechny kabely velkých průměrů s měděným stíněním a měděným pancéřováním. Široký rozsah rozsahu sevření značně zjednodušuje montáž i polohování při zachování optimálního stavu zásob. Vývodka Skintop® MS-SC-M kartáč je vzhledově stejná jako standardní vývodka, avšak propojuje stínění mnohem rychleji a snadněji než jiné systémy. Vývodkou Skintop® MS-SC-M kartáč je kabel vystředěn, upevněn, tahově odlehčen a hermeticky utěsněn (IP68 – 5 bar).

Stačí vložit kabel, ujistit se, že stínicí oplet je pod EMC-kartáčem, a otočit maticí. S vývodkou Skintop® MS-SC-M kartáč kabelový stínicí oplet neposkytuje pouze mechanickou stabilitu, ale umožňuje dosáhnout optimálního maloodporového kontaktu se stíněním, který je testován nezávislými ústavy. Skintop® MS-SC-M kartáč znamená pohodlnou a snadnou manipulaci při přestavování kabelu při montáži celého systému.

Zájemci si mohou tuto novinku, ale i další nové výrobky osobně prohlédnout v expozici společnosti Lapp Kabel v hale 1A, stánek 9 na veletrhu Amper 2006 v Praze, který se tradičně koná v areálu PVA Letňany v době od 4. do 7. dubna.

LAPP KABEL s. r. o.
Tovární 1333
769 01 Holešov
tel.: +420 573 501 011
fax: +420 573 394 650
e-mail: info@lappgroup.cz
http://www.lappgroup.cz