časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Josef Sousedík – významná osobnost české elektrotechniky

|

Josef Sousedík – významná osobnost české elektrotechniky

V pátek 8. prosince 2006 byla na katedře elektrických pohonů a trakce na ČVUT v Praze-Dejvicích slavnostní vernisáží zahájena výstava o Josefu Sousedíkovi, vsetínském rodákovi a významné osobnosti české elektrotechniky první poloviny dvacátého století.

Obr. 1.

Obr. 1. Josef Sousedík – elektrotechnik, vynálezce a vlastenec

Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnila rodina tohoto slavného podnikatele, vynálezce, politika a vlastence, který se vypracoval od zámečnického šroubováku až po světově uznávaného vynálezce.

Výstava se koná při příležitosti 70 let uvedení do provozu Slovenské strely, neobyčejně technicky zdařilého vlaku s elektrickým pohonem (mechanicko-elektrický převod), jehož autorem je právě J. Sousedík. Vůz díky Sousedíkově konstrukčnímu řešení dosáhl rekordní rychlosti až 148 km/h. To byla rychlost, která umožňovala překonávat na pravidelné lince vzdálenost z Prahy do Bratislavy za čtyři hodiny.

Obr. 2.

Obr. 2. Šéfredaktor Elektro na vernisáži v rozhovoru s dcerou J. Sousedíka, paní Danuší Sousedíkovou

To však zdaleka nebyl jediný významný „elektrotechnický„ počin této neobyčejné osobnosti. Josef Sousedík se zabýval konstrukcí elektrických strojů a přístrojů a je autorem desítek vynálezů patentovaných u nás i ve světě. Je autorem 50 unikátních patentů v oblasti elektrických strojů, zejména automatické fázové kotvy, střídavě regulačních komutátorových strojů, kompenzačních strojů a ostatních elektrických strojů a přístrojů. Josef Sousedík se také věnoval elektrickým pohonům, zejména elektrické trakci, elektrickým automobilům a pohonům lodí. Co se týče automatické regulace pracoval na vynálezech v oblasti hydraulických tlakových regulátorů.

Kromě vynálezecké a technické činnosti byl též významným podnikatelem Valašska a politikem – v letech 1929 až 1939 starostou města Vsetína.

Obr. 3.

Obr. 3. Z výstavy Josef Sousedík na ČVUT Praha

Byl vedoucí osobností protifašistického odboje na Valašsku; v prosinci 1944 byl zastřelen při výslechu.

Pro své vlastenectví, aktivní sokolskou činnost a vyznávání masarykovských hodnot byl dlouhá léta opomíjen. Teprve po listopadu 1989 byl plně rehabilitován.

Vsetínský rodák Josef Sousedík patřil mezi nejtalentovanější moravské techniky. Ve 20. a 30. letech minulého století udivoval četnými vynálezy a právem si vysloužil přezdívku Valašský Edison.

Výstava na ČVUT potrvá do 12. ledna 2007.

Podrobnější články jak o Josefu Sousedíkovi, tak o jeho nejznámějším pohonu, Slovenské strele, připraví redakce do některého z nejbližších čísel Elektro.