časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jistič je v rámci elektrické instalace komplexním nástrojem

|

Je jistič moderní alternativou pojistky, nebo komplexním nástrojem jasně odlišitelným od jednoduché ochrany? Které vlastnosti dominují? Jak v posledních dvacet pěti letech reagoval vývoj jističů na potřeby projektantů, montérů či provozovatelů elektroinstalací? Vždyť například i moderní telefon není jen přístroj, kterým si můžeme zavolat. Je to i diář, telefonní seznam, budík, alarm, databanka. Jednoduše komplexní pomocník moderního člověka.
 

Jistič není pojistka

V současné době není jistič zdaleka jen modernější obdoba pojistky! Z pohledu vypínací a omezovací schopnosti se jističe většinou vyrovnaly pojistkám již v 90. letech 20. století. Ovšem šíří svých technických vlastností a požadavků na bezpečnost jsou současné jističe mnohem dál.
 
A co např. otázka selektivity nebo kaskádování? Zde vítězí v současnosti jednoznačně moderní jistič. U pojistek je třeba vzájemný poměr jmenovitých hodnot ochran řazených za sebou, který splňuje podmínky plné selektivity 1,6 a více. U moderních jističů s elektronickou spouští již od poměru 1,3. Kaskádování s pojistkou vede ke ztrátě selektivity. Naproti tomu jistič, alespoň jistič společnosti Schneider Electric, umí zajistit selektivitu i při kaskádování. Že vás to překvapuje? To však je řeč o možnostech, které přinesly jističe v 90. letech 20. století, a zejména o vynálezu rotoaktivního systému hlavních kontaktů jističů Compact NS, který dodnes nebyl překonán! Ovšem jednou z hlavních výhod jističe je to, že je nemusíme vyměnit hned s prvním zkratem, tak jako je to u pojistek, tzn. umožňují zajistit vyšší úroveň plynulosti napájení.
 

Některé unikátní vlastnosti jsou standardem

Podívejme se na další vlastnosti jističe, které ho posouvají k modernímu věku. Ucelená řada, minimum fyzických velikostí, které unifikují konstrukci rozváděče a ovládání, uzpůsobitelné možnosti připojení, univerzální doplňky pro signalizaci, dálkové ovládání, vyměnitelné jednotky spouští = stavebnicová konstrukce výkonového jističe. Ale pozor, to není nic nového! Těmito v současné době neodmyslitelnými vlastnosti se mohli někteří výrobci pochlubit již v 80. či 90. letech 20. století. Co však nabízí 21. století?
 
Stavebnicové příslušenství je standard, plná selektivita a silné omezení zkratu porovnatelné s pojistkou jsou pro některé výrobce samozřejmostí, vysoká vypínací schopnost (až 200 kA) je také k dispozici. Někteří výrobci se mohou pochlubit i velmi kvalitní schopností jističe vypnout tvrdý „kovový“ zkrat, a proto se uvádí tzv. provozní vypínací schopnost Ics (podle ČSN EN 60947-2 vyjádřená jako %Icu nebo v kA). U moderních jističů dosahuje Ics stejné velikosti jako Icu, tj. 100 % (mezní vypínací schopnost, tj. hovorově zkratová odolnost) a vyjadřuje schopnost jističe bezpečně vypnout zkrat a pracovat v normálních podmínkách i po jeho vícenásobném vypnutí, což je velmi důležitá provozní vlastnost. Někdo může zmínit systémy záskoku zdrojů, ale to jsou již řešení, která mnohé evropské firmy nabízejí již několik let a v současnosti je rozvíjejí z hlediska řízení.
 

Jističe nové generace

Jaké funkce a možnosti nabízejí současné nejmodernější jističe? Jaké jsou vaše další požadavky a přání? Jaký jistič by vám usnadnil život a zvýšil důvěru v bezpečnost a spolehlivost vaší elektroinstalace? Čtěte příští číslo časopisu Elektro! Seznámíme vás s jističi nové generace, které jistě předčí vaše očekávání. www.schneider-electric.cz