časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ještě jednou zásuvky pro laiky

|

Připomenutí problému

 
V čísle 1/2009 byl uveřejněn článek JUDr. Zbyňka Urbana Ochrana před úrazem u zásuvky pro všeobecné použití. Tento příspěvek vzbudil ohlasy odborné veřejnosti, na které reagoval autor článku v Elektru 2/2009. Tento druhý, vysvětlující příspěvek autora však opět vyvolal další názorové pohledy na tuto problematiku. Pro osvěžení paměti zde nejprve zopakujme problém – „jádro pudla“, tedy o co vlastně šlo (a jde). V článku JUDr. Urbana se k problému zásuvek nn píše:
 
Podle ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 musí být u zásuvek do 20 A, které jsou používány laiky, instalována doplňková ochrana proudovými chrániči.“ a dále pokračuje citací článku 411.3.3 této normy:
 
Ve střídavé síti musí být doplňková ochrana proudovými chrániči provedená v souladu s 415.1 (Doplňková ochrana: Proudové chrániče) u: zásuvek, jejichž jmenovitý proud nepřekračuje 20 A, které jsou užívány laiky (osobami bez elektrotechnické kvalifikace) a jsou určeny pro všeobecné použití…“ a dále ještě:
 
Proudovými chrániči nemusí být vybaveny zásuvky určené k použití pod dozorem osoby znalé nebo poučené, např. v některých komerčních nebo průmyslových provozech.
 
Reakci čtenáře H. D. na adresu autora uvádíme v dalším textu.
 

Reakce čtenáře

„Dobrý den. Snažím se vysvětlit můj sled myšlenek a myslím si, že Vaše vyjádření ohledně zásuvek není správné. Každý může mít svůj názor.
 
V normě ČSN 33 2000-4-41 (Elektrotechnické předpisy – Elektrická zařízení – Část 4: Bezpečnost – Kapitola 41: Ochrana před úrazem elektrickým proudem) je napsáno:
 
…zásuvek, které jsou užívány laiky (osobami bez elektrotechnické kvalifikace)…
 
Kdo je osoba s elektrotechnickou kvalifikací? Je to osoba, která splňuje některý paragraf ve vyhl. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice.
 
Vyhl. 50 začíná § 3 Pracovník seznámený a pokračuje § 4 Pracovník poučený. I když se to zdá jako nesmysl, je pracovník seznámený pracovníkem s elektrotechnickou kvalifikací, není tedy laik. Proč? Protože vyhl. 50 má název o odborné způsobilosti v elektrotechnice.
 
Když to přirovnám, je to takový řidičský průkaz. I zde je řidičem ten, který má zkoušky jen třeba na babetu. Nebo ne?
 
V poznámce normy 4-41 je uvedeno: „…zásuvky určené k použití pod dozorem osoby znalé nebo poučené.“
 
To znamená, že laik může používat zásuvku bez chrániče za dozoru osoby znalé nebo poučené. Dozor nemůže vykonávat osoba seznámená.
 
Nejsem právník ani vykladač zákonů a vyhlášek. Jsem ale přesvědčen, že můj výklad je správný. Nebo, v čem se mýlím?
 
Myslím si, že vím, proč ten zmatek vznikl. Protože je to překlad a nikde v cizině vyhl. 50 neplatí, a proto ani neznají pracovníky seznámené.
čtenář Elektro
(jméno čtenáře k dispozici pouze redakci)