časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jednofázový analyzátor kvality sítě C.A 8230

|

číslo 4/2006

Jednofázový analyzátor kvality sítě C.A 8230

Ing. Jaroslav Smetana, Blue Panther, s. r. o.

Vlivem sílícího tlaku na kvalitu elektrické energie a neustále se zvyšujícího počtu instalovaných spotřebičů, které produkují harmonická i neharmonická rušení, roste potřeba měřit kvalitu sítě nejen v průmyslových závodech, ale i na případných zdrojích rušení. Pro takovéto použití vyvinul jeden z největších výrobců měřicí techniky, společnost Chauvin Arnoux, jednofázový analyzátor kvality sítě a rušení s označením C.A 8230. Přístroj nyní uvádí na český trh autorizovaný distributor tohoto výrobce, společnost Blue Panther instruments.

Obr. 1.

Přístroj a příslušenství

Konstruktéři se při jeho vývoji opírali o bohaté zkušenosti s třífázovým analyzátorem Qualistar C.A 8334, stavěli na jeho technologii a C.A 8230 je jakousi jednofázovou verzí oblíbeného Qualistaru s několika vylepšeními. Analyzátor C.A 8230 využívá skříň přístrojů C.A 6525 s velkou mechanickou odolností, která je vybavena integrovaným pružným pouzdrem (holsterem). Přístroj je dodáván v měkké ochranné brašně, která slouží i pro uložení příslušenství. Součástí standardní dodávky je klešťový adaptér a měřicí kabely.

C.A 8230 ve opatřen dobře čitelným barevným displejem pro zobrazení všech naměřených veličin a průběhů. Má velmi jednoduché intuitivní ovládání několika tlačítky s přesně určenou funkcí. Průběhy napětí a proudu lze zobrazit jako oscilogram. Měřit a zobrazit je možné i jednotlivé harmonické složky napětí, proudu a výkonů, jakož i energetické veličiny (W, V·A, var, cos , účiník) a mnoho dalších parametrů. Protože uvedený přístroj je určen pro vyhledávání poruch a zjišťování stavu rozvodů a poměrů v síti, je vybaven i záznamovými funkcemi pro zachycování přechodných dějů, přepěťových špiček nebo např. zapínacího proudu motorů. Je dodáván včetně komunikačního kabelu a programu DATAViewer pro stahování, archivaci a další analýzu naměřených údajů. Přístroj je napájen ze zabudovaných akumulátorů, které po jednom nabití vystačí až sedm hodin. Jeho vynikající vlastnosti a atraktivní cena jej předurčují pro široké použití v údržbě elektrických rozvodů pro snadnou lokalizaci zdroje rušení; to velmi usnadňuje zabudovaná funkce Expert mode.

Další informace mohou zájemci získat přímo od autorizovaného distributora Chauvin Arnoux na adrese:

Blue Panther instruments
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724–5
fax: 241 773 251
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz

Analyzátor C.A 8230 si lze osobně vyzkoušet na veletrhu Amper 2006 v expozici společnosti Blue Panther instruments ve stánku 4A19.