časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jednodušší instalace svodičů přepětí

|

Ing. Petr Lustik, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Před několika lety získala společnost Schneider Electric zajímavou akvizici – uznávaného světového výrobce přístrojů pro ochranu elektrických zařízení proti přepětí EFI. Výsledek tohoto spojení na sebe nenechal dlouho čekat. Schneider Electric poskytl své prvotřídní know-how z oblasti jisticích přístrojů a EFI zase z oblasti svodičů přepětí. A právě v těchto dnech přichází na český trh výsledek úspěšné spolupráce těchto uznávaných veličin a světových lídrů ve svém oboru.
 
V rámci inovované nabídky svodičů přepětí Schneider Electric se na trh dostávají i modely s integrovaným jističem s funkcí odpojovače. Účelem odpojovače je jednak ochrana elektroinstalace po ukončení životnosti svodiče přepětí, jednak ochrana vlastního svodiče před destruktivním zničením v případě průchodu bleskového proudu extrémních hodnot a jednak zabránění případnému požáru. Tyto modely s integrovaným odpínačem-jističem jsou nabízeny jako varianta ve všech základních modelových řadách svodičů přepětí Schneider Electric.
 
V modelové řadě PRF1 (Typ 1) jsou tyto integrované přístroje nabízeny pod obchodním názvem PRF1 Combi (obr. 1) ve dvou provedeních 1P+N a 3P+N, která jsou určena pro uzemněné soustavy TN-S a TT.
 
Výrobková řada PRD (Typ 2 s vyjímatelnými moduly) nabízí celkem devět modelů pod označením Quick PRD (obr. 2) v provedeních 1P+N a 3P+N (pro soustavu TN-S a TT) a 3P (pro soustavu TN-C). Každé provedení je k dispozici ve třech proudových variantách (Imax = 8, 20 a 40 kA).
 
Pro domovní a bytová použití je určena řada Quick PF (obr. 3), odvozená z univerzální řady PF (Typ 2, pevné provedení). Tato řada nabízí dva modely s integrovaným odpínačem v provedení 1P+N a 3P+N. Řada svodičů Quick PF obsahuje kromě odpínače ještě připojený žlutozelený zemnicí kabel 16 mm2 pro připojení do zemnicí svorkovnice v rozvodnici a kabelovou koncovku pro tento kabel. Provedení Quick PF 1P+N navíc obsahuje příslušenství (dvě lišty) pro elektrické propojení mezi svodičem a vstupním chráničem. Lišta s osovou vzdáleností zubů 9 mm je již namontovaná a druhá lišta s roztečemi zubů 18 mm je v příslušenství.
 
Kombinace svodiče přepětí a integrovaného jističe-odpínače zaručují jistotu certifikované koordinace mezi svodičem přepětí a odpínačem, výrazně zjednodušují instalaci přepěťové ochrany a rovněž šetří místo v rozvodnici.
 
Kromě integrovaných přístrojů svodič-odpínač došlo k inovaci a rozšíření nabídky u všech modelových řad svodičů přepětí Typu 2 (dříve kategorie C) Schneider Electric. U modelové řady PRD s vyměnitelnými moduly došlo ve všech proudových kategoriích k rozšíření nabídky o provedení v konfiguraci 2P a 4P (obr. 4) pro efektivnější použití v soustavě TN-S. Zároveň došlo ke zlevnění nejpoužívanějších typů až o 30 %.
 
Druhá modelová řada ST v pevném provedení (bez možnosti výměny jednotlivých modulů) byla nahrazena řadou PF a i zde došlo k rozšíření nabídky především o typy 2P a 4P.
 
Nové modely svodičů přepětí umožňují snadnější instalaci v případě nutnosti umístění přístrojů Typu 1 a Typu 2 v jednom rozváděči. V tomto případě již není nutné mezi Typy 1 a 2 instalovat rázovou oddělovací tlumivku. Současná široká nabídka nových svodičů přepětí v konfiguracích 1P, 1P+N, 2P, 3P, 3P+N a 4P maximalizuje bezpečnost a funkční způsobilost ve všech typech elektrických soustav (TN-C, TN-S, TT a IT).
 
Při současných cenách elektrického zařízení v domácnostech a firmách se instalace přepěťové ochrany určitě vyplatí. A při použití prvků z nové nabídky přístrojů Schneider Electric zvládne volbu a instalaci svodičů přepětí téměř každý.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. PRF1 Combi
Obr. 2. Quick PRD 3P+N v rozvodnici Pragma
Obr. 3. Quick PF 1P+N
Obr. 4. Svodič přepětí PRD 4P