časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jednoduché komponenty icotek usnadňují manipulaci s kabeláží

|

Ing. Roman Fillette, OS-KOM, spol. s r. o.
 
Na stránkách časopisu Elektro jsme se průchodkovým systémům firmy icotek GmbH již věnovali. Nyní se podíváme na drobné komponenty z tohoto sortimentu, které ulehčují práci s kabeláží v rozváděčích a elektrických zařízeních.
 
Nejjednodušším výrobkem pro vedení kabelu stěnou rozváděče je membránová průchodka KEL-QTE. Miniaturní průchodka ze samozhášivého elastomeru o průměru 24 mm má jeden dělený otvor pro zavádění kabelů osazených konektory a druhý otvor zakrytý membránou, která se v případě potřeby probodne. Montáž do plechů o tloušťce 1,5 až 2,5 mm je snadná, osazená průchodka se zatlačí do vrtacího otvoru o průměru 20 mm a když nedojde k poškození průchodky či namáhání kabelů v tahu, je dosaženo krytí IP54.
 
Pokud kvůli namáhání kabelů v tahu nestačí membránové průchodky, lze použít jednoduché dělené provedení QVT s pevnou objímkou. Do dělené objímky z polykarbonátu se vkládají naříznuté průchodkové vložky z elastomeru s odpovídajícími otvory pro kabely v typové řadě o průměru od 3 do 15 mm. V sortimentu jsou i provedení s více otvory, čímž se zmenší počet potřebných průchodek. Bez použití nářadí se osazená objímka zkompletuje, vloží do otvoru v plechu elektrického zařízení a upevní maticí s metrickým závitem. Oproti klasickým průchodkám PG lze zavádět i kabely s konektory, navíc je montáž rychlejší a výsledná výška průchodky QVT na povrchu zařízení je pouze 13,5 mm.
 
Velmi často se dělitelnými průchodkami zavádí prefabrikovaný kabel s konektorem SUB-D9, používaný pro sériové komunikační rozhranní. Kvůli rozměrům konektoru bylo nutné používat větší průchodky M50, neboť matice je jediná nedělitelná část průchodkových systémů. Elegantně tento problém řeší upravená matice KGM-SUB-D9, která má otvor 36 × 16 mm a umožňuje použít průchodku o velikosti M32.
 
Pokud je potřeba kabel v zařízení odstínit, uplatní se jednoduché stínicí spony. Nejčastěji se používají spony s paticí na montážní lišty. Není-li však na liště dostatek místa a kabely jsou namáhány v tahu, je optimální použít kombinovanou stínicí sponu LFZ/SKL. Pružná objímka spony vytváří bezpečný kontakt se stíněním kabelu a nosný pásek spony je vybaven zářezy pro připevnění kabelu za pomoci kabelových pásků. Použití je jednoduché a rychlé, spony lze přišroubovat kamkoliv v elektrickém zařízení a průměry kabelů mohou být v rozmezí od 1,5 do 29 mm.
 
Podrobnější informace o produktech firmy icotek GmbH, stejně jako informace o výrobcích dalších firem, které firma OS-KOM na trhu zastupuje, naleznou zájemci na internetových stránkách http://www.oskom.cz
 
Obr. 1. Osazená miniaturní průchodka KEL-QTE
Obr. 2. Montáž dělené průchodky QVT
Obr. 3. Matice KGM-SUB-D9
Obr. 4. Osazená stínicí spona LFZ/SKL