časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jednoduché a laciné řešení ochrany proti přepětí v nájemních domech

|

číslo 7/2004

inovace, technologie, projekty

Jednoduché a laciné řešení ochrany proti přepětí v nájemních domech

RNDr. Jozef Dudáš, CSc.,
SALTEK s. r. o.

V poslední době se stále častěji opakují dotazy, jak jednoduše a levně vyřešit přepěťovou ochranu pro nájemní domy.

Řeší-li ochranu investor, je možné před měření instalovat svodič bleskových proudů FLP-A35. Třípólová sestava svede proud 100 kA (10/350) a vyhovuje požadavkům kladeným na svodiče umístěné v neměřené části. Do bytových rozvodnic jednotlivých bytů se instalují svodiče SLP-275/4 pro třífázovou přípojku, popř. dva SLP-275 pro jednofázovou přípojku TN-S, v případě přípojek TN-CS s rozdělením až v rozvodnici se instaluje SLP-275/3, popř. jeden SLP-275. Jednotlivé citlivé spotřebiče je nutné ochránit adaptéry TV-OVERDRIVE X16 pro televize, SAT-OVERDRIVE X16 pro satelitní přijímače, FAX-OVERDRIVE F6, popř. ISDN-OVERDRIVE X16 pro počítače připojené přes telefonní linku nebo linku ISDN k internetu.

Obr. 1

V případě, že jednání o umístění svodiče v neměřené části je zdlouhavé anebo neúspěšné, lze za měření společné spotřeby (instalované v přízemí či suterénu) umístit svodič bleskových proudů SALTEK typu FLP-A35-0.9 se sníženým zbytkovým napětím 900 V. Zbytek rozvodů se chrání jako v předcházejícím případě.

Svodiče FLP-A35 a FLP-A35-0.9 jsou bezvýfukové a vyžadují pouze jednu modulární šířku pro jednu fázi. Jejich instalace je proto jednoduchá a bezproblémová.

Nebude-li objekt chráněn komplexně, instalují se za jednotlivé elektroměry nebo do bytových rozvodnic svodiče typu FLP-B+C VE. Pro třífázovou síť TN-C či TN-C-S rozdělenou v blízkosti místa instalace svodičů se zapojí tři svodiče mezi fáze a PEN. Pro přívody TN-S (nebo TT) se umístí tři svodiče FLP-B+C VE mezi fáze L a nulový vodič N a mezi vodiče N a PE se přidají bezvýfuková jiskřiště typu SALTEK FLP-G. Kombinované svodiče FLP-B+C VE je vhodné doplnit svodiči třídy D, které se umístí co nejblíže k chráněným spotřebičům. Tím je zajištěna jejich plnohodnotná třístupňová ochrana.

Nejvhodnější pro použití k uvedenému účelu v bytech jsou adaptéry SALTEK řady OVERDRIVE, které již byly zmíněny. Ochrání totiž nejen napájení, ale i slaboproudé přívody (obr. 1).

Systém svodičů SALTEK pro slaboproudé rozvody i pro nízké napětí zajišťuje optimální snižování ochranného napěťového potenciálu a odvádění nebezpečné energie. Přitom tyto svodiče jen minimálně ovlivňují chráněnou síť a zařízení. Předběžně jsou popisované svodiče zkoušeny ve vlastní laboratoři společnosti SALTEK a následně testovány pro potřeby prohlášení o shodě CE v akreditovaných laboratořích (EZÚ, Škoda Plzeň, FGÚ Brno apod.).

Popsané příklady a kombinace jsou prověřeny výpočtem, laboratorními zkouškami a několikaletými aplikacemi přímo v praxi.

Další, podrobnější informace k projektování a instalaci svodičů zájemci získají na školeních SALTEK nebo přímo u konzultantů společnosti v technické kanceláři SALTEK v Praze.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz