časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jednoduchá a přitom komplexní ochrana budov

|

číslo 5/2005

Jednoduchá a přitom komplexní ochrana budov

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Jak správně instalovat systém ochrany proti přepětí v běžných průmyslových objektech, bylo již mnohokrát napsáno. Většinou zde bývá dost místa i pro dodatečnou montáž a k dispozici jsou i rozvody dostatečné délky, které zajišťují koordinaci funkcí jednotlivých stupňů ochran (obr. 1).

Obr. 1.

Obr. 1. Kompletní ochrana MaR v malém objektu

V malých objektech nebo tam, kde je nedostatek prostoru, bývá koordinace ochran problémem. Společnost SALTEK řeší tuto situaci svodiči, které jsou vhodné právě pro malé prostory. Je to kombinace svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí, která umožňuje realizovat komplexní ochranu přístrojů a zařízení v omezeném prostoru.

Na trhu jsou k dispozici dvě kombinace svodičů přepětí a svodičů bleskových proudů SALTEK: BDM a BDG. Obě se vyrábějí v provedení pro všechna běžná rozhraní: proudovou smyčku, RS-232, RS-422, RS-485 atd. Protože svodiče v sobě zahrnují koordinační impedance, zabírá celá nová ochrana oproti klasickému provedení třikrát méně místa. Třístupňová ochrana je totiž umístěna v krabici na lištu DIN o rozměru jedné modulární šířky. V praxi to znamená, že dva výrobky SALTEK – svodič bleskových proudů BDR-90T s vestavěnou koordinační impedancí a svodič přepětí DM-xx DJ – jsou nahrazeny novým výrobkem v jedné modulární krabici BDM-xx (za xx se doplňuje maximální pracovní napětí daného rozhraní z řady 6, 12, 24 a 48 V; např. pro proudovou smyčku 24 V: BDM-24/1R).

Obr. 2.

Obr. 2. Komplexní ochrana běžného objektu s MaR chráněným přepěťovými ochranami SALTEK

Typ BDG se odlišuje tím, že proti zemi je pouze tzv. hrubá ochrana, a proto se nevyrovnávají případné rozdílové zemní potenciály přes přepěťové ochrany a datovou linku.

U napájecí přípojky průmyslových objektů je použito rovněž jednoduché řešení. Při využití jiskřiště SALTEK FLP-A35-0.9 není třeba instalovat oddělovací tlumivky, ale instaluje se přímo druhý stupeň SLP-275. V objektu s jednofázovou přípojkou nízkého napětí a jedním dvoužilovým datovým rozhraním tudíž kompletní ochrana proti přepětí zabere pouze 52 mm šířky na liště DIN 35 mm. Příklad takové ochrany včetně zapojení je zřejmý z obr. 2.

Další podrobnosti o nových přepěťových ochranách SALTEK a jejich využití mohou čtenáři získat na školeních, která společnost SALTEK pořádá v průběhu roku po celé České republice.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 470
GSM: 602 473 633
fax: 267 913 411
e-mail: obchod@saltek.cz
http://www.saltek.cz