časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Je čas vyvětrat, jasnosti. Dýchat špatný vzduch se nesluší

Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | www.conrad.cz

O měření koncentrací oxidu uhličitého se hodně mluví, ale zatím to nevypadá, že by se přístroje k jeho sledování staly běžnou součástí našich domovů, dílen, pracovišť, kanceláří nebo např. škol. Nabídka výrobců je přitom docela široká. Pro lepší orientaci a porovnání jsou zde představena tři zařízení. Jak tedy správně pečovat o něco, co není vůbec vidět?

S měřiči CO2 je vše jasné

Proč se spokojit jen s klasickým odečítáním okolní teploty nebo vlhkosti, když toho elektronika zvládne mnohem víc? To by ale musela začít veličiny zobrazovat spíše v podobě doplňkových údajů, než aby je prezentovala jako maximum svých schopností.

Takovou cestou se ubírá i trojice značkových přístrojů Extech, Voltcraft a Rotronic, které chtějí v první řadě zřetelně zobrazit právě koncentrace CO2. Jednotky ppm budou z hlediska kvality vzduchu, který v uzavřených místnostech lidé dýchají, popř. sdílejí i s ostatními, mít velkou vypovídací hodnotu. Tomu odpovídají rozměry jednotlivých „sedmisegmentovek“ o výšce 20, 26 mm nebo téměř 6 cm. Mnohdy alarmující výsledky proto lze pohodlně číst i po sklopení pomocného stojánku a upevnění přístroje na zeď. Výjimkou je pouze první, čistě stolní zařízení, které by v takovém případě potřebovalo vhodnou poličku.

Obr. 1. Extech – diskrétně i v ložnici
Obr. 1. Extech – diskrétně i v ložnici

Extech – diskrétně i v ložnici

Přístroj ke sledování kvality vzduchu a koncentrace CO2, model Extech CO220, potěší všechny, kdo chtějí mít informace na dosah ruky. Výrobce proto vsadil na líbivý design v zářivě bílé barvě, která svou „čistotou“ nabádá k udržování obdobných podmínek i v místnosti.

Vzhledově je plně testované a také kalibrované zařízení s vlastní pamětí změřených hodnot a spoustou doplňkových funkcí Extech velmi propracované. Stylově zahnutý displej vystupující z přední části členité plastové základny doplňuje pět kulatých tlačítek a zdířka pro vnější napájení z přiloženého síťového zdroje, která je však ne příliš vhodně vyvedena na pravém boku. Výrobce se tím zbytečně přiznává k dlouhému kontrastnímu černému konektoru a také kabelu, který na opačném konci zakončuje adaptér stejné barvy. Pro svou univerzální koncepci s několika různými koncovkami bude navíc v zásuvce zvětšovat svůj objem. Předností zařízení Extech je naprosto přesné lícování a bytelná konstrukce těla měřiče CO2, kterou navzdory malé hmotnosti jistí jedenáct křížových šroubů. To se jen tak nevidí.

Souběžně předkládané údaje o koncentracích CO2 , vlhkosti či teplotě lze na LCD displeji měřidla CO220 přinejmenším v úrovni očí pohodlně odečítat. Jen je třeba si zvyknout na číslici devět, jejíž spodní vodorovný segment se nezobrazuje tak, jak je obvyklé. Vedle mnoha dalších volitelných parametrů zde nechybí ani cyklicky přepínané datum a čas nebo šest emotikonů. Při každém výpadku napájení je však nutné počítat se ztrátou uložených informací, včetně některých nastavení, a též s opětovným zadáváním času i data, které počítá maximálně s rokem 2020. Problematická se mohou jevit i samotná tlačítka reagující někdy až na druhý pokus. Akustická výstraha je zřetelná, zatímco její prahovou úroveň lze definovat v celém rozsahu, tj. od nuly do 9 999 ppm s krokem po 1 ppm. Její okamžité vypnutí však nebývá tak jednoduché a zpravidla si vyžádá opakované procházení celé nabídky, popř. intenzivní větrání. Z hlediska rychlosti odezvy na změny v koncentracích bude Extech zlatou střední cestou.

Přestože napájení ze sítě něco takového z principu nevylučuje, výrobce se u modelu CO220 rozhodl zbavit podsvětlení. Je to zřejmě lepší varianta, než kdyby displej spolu s indikačními diodami trvale zářil a nebylo možné ho vypnout, podobně jako u dalších dvou měřidel. Tak se lze nerušeně vyspat v přítomnosti monitorovacího zařízení.

Obr. 2. Voltcraft – přímou cestou k cíli
Obr. 2. Voltcraft – přímou cestou k cíli

Voltcraft – přímou cestou k cíli

Jestliže uživatel od přístroje k monitorování CO2 očekává jen to nejdůležitější, tedy vyčíslení aktuálních koncentrací včetně doplňujících údajů o teplotě a relativní vlhkosti, může zvolit druhé testované zařízení – digitální ukazatel klimatu v místnosti CO-60 značky Voltcraft.

Přibližně za poloviční cenu dostane stylové zařízení, tentokrát s číslicemi, které nejenže jsou o něco větší než u předcházejícího přístroje, ale budou i nepřetržitě svítit. Podobně také jednoduchý indikátor složený ze tří barevných LED, který se nachází ve spodní části čelního panelu. Akustická výstraha zůstala zachována, je však mnohem decentnější a lze ji opakovaně vypínat a zapínat jediným přítomným tlačítkem. Konkrétní volbu trvale zobrazuje symbol na displeji, u kterého je však třeba počítat s několika „mrtvými úhly“, zvláště při pohybu hlavy ve vertikálním směru.

Měřidlo Voltcraft CO-60, které je navzdory minimálnímu vyklopení pomocného stojánku stále stabilní, je celé v bílé barvě. Výjimkou není ani dlouhý USB kabel, včetně obou konektorů. Proto překvapí drobný síťový adaptér v černém provedení. Vzniklý kontrast ale neruší tolik jako prostřední oranžová dioda, jejíž svit na semaforu neodpovídá pevně danému jasu displeje a v přímém směru již může oslňovat, na stole i při zavěšení na stěně. Kromě funkce ztišení přístroj nepodporuje žádná jiná nastavení. Je to možná nevýhoda, ale v mnoha případech uživatel stejně více nepotřebuje.

Rotronic – ve velkém stylu

Do společného testu byl zařazen i měřič CO2 značky Rotronic, který je oproti modelu Voltcraft zhruba čtyřnásobně dražší. Odměnou uživateli budou natolik velké zelené číslice, že již nebude třeba jakákoliv další akustická výstraha. Pozadu nezůstává ani tříbarevný sloupcový ukazatel s devíti kontrolkami o výšce 7 cm.

Přístroj s mnoha možnostmi nastavení souběžně zobrazuje teplotu a vlhkost, v červené barvě zároveň ukazuje aktuální datum a čas, které systém uchovává v paměti i při delším výpadku napájení. Sekundy ani blikající dvojtečku však nezná. Trvale aktivní „sedmisegmentovky“ odkazují na léty prověřenou klasiku, která se snad nikdy neokouká. Pouze v případě teploty a vlhkosti není u všech dílčích segmentů dodrženo tradiční špičaté zakončení a lehce rušivý může být i jejich nerovnoměrný svit, vystupující jakoby ze středu. Mnohem těžší však bude zvyknout si na vyšší jas úzce směrových LED oranžové barvy signalizujících u hodin obě poloviny dne, stejně jako na další dvě diody odlišující jednotky při měření teploty. Ke zhasnutí v prvním případě vede volba 24h režimu, jindy si lze pomoci třeba kulatou nálepkou. Ovšem pro křiklavě zelenou kontrolku informující o právě probíhajícím zápisu dat by už měla být povinnou součástí balení! Skutečně rozměrově velkým údajům o koncentraci CO2 však není co vytknout a jistě si je uživatel rychle oblíbí.

V krabici vedle kalibračního listu pro všechny tři měřené veličiny zaujme též způsob, jakým výrobce chrání přístroj během přepravy: papírovou skládačkou, která však na těle měřidla s řadou otvorů zanechává nečistoty. Čelní panel je krytý fólií. Rotronic sice předpokládá zavěšení na zeď, ale s jednoduchým výklopným stojánkem ho lze postavit i na pevnou podložku. K nastavení jsou určena čtyři tlačítka na levém boku následovaná USB konektorem a vstupní zdířkou pro vnější zdroj 12 V. Černý síťový adaptér upoutá pozornost pevně vyvedenou dvoulinkou bílé barvy. Jiné detaily však výrobce řeší mnohem lépe. Napadlo by někoho nechat měřič CO2 po zapnutí odpočítávat zbývající čas potřebný k nastartování všech funkcí? Voltcraft na displeji řeší něco podobného jen s klesajícím počtem pomlček a Extech naběhne tak rychle, že snad takovou funkci ani mít nemusí.

Obr. 3. Rotronic – ve velkém stylu
Obr. 3. Rotronic – ve velkém stylu

Na kvalitě vzduchu záleží, na ceně však též

Jaký model nakonec zvolit? Co se týče rozsahu měření CO2, Voltcraft CO-60 pracuje do 3 000 ppm, zatímco zbylé dva přístroje zobrazí až 9 999 ppm. Za větší přesnost v širším rozsahu si uživatel připlatí, stejně jako v případě teploty či vlhkosti, kterou navíc Extech a Rotronic rozlišují na desetiny procenta. Oba si rovněž poradí se zápisem dat – větší smysl však dává u Rotronicu. Všechny přístroje jednotně slibují činnost již od bodu mrazu.

Extech CO220 může jako jediný oslňovat jen naměřenými hodnotami, zatímco ostatní displeje budou zářit trvale. Chybějící akustickou výstrahu Rotronic dohání velkým displejem a skvělou odezvou na změny koncentrací v obou směrech. Žádný výrobce však nedokázal sladit barvy vnějšího zdroje napájení a všichni ušetřili též na chybějícím vypínači nebo kontaktech relé. Šetřit může i uživatel, jen by tím nemělo utrpět nic z toho, co bude příště dýchat.

www.conrad.cz