časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jaký byl první Vienna-tec

|

číslo 11/2006

Jaký byl první Vienna-tec

Vídeň se v prosluněných dnech od 10. do 13. listopadu stala dějištěm prvního ročníku Mezinárodního průmyslového odborného veletrhu Vienna-tec. Ten je označován za jednu z nejvýznamnějších rakouských veletržních premiér, nebo dokonce za nejdůležitější odborný veletrh v průmyslové oblasti Rakouska a je v něm spatřován důkaz významného rozvoje Vídně jako hospodářského a veletržního centra.

V areálu MessezentrumWienNeu se na 50 000 m2 sešlo 670 přímých vystavovatelů. Mimo velký počet domácích se na veletrhu představilo i nezanedbatelné množství zahraničních vystavovatelů. Z celkem pětatřiceti zemí byly největší měrou zastoupeny Německo, Švýcarsko a Itálie. Prezentovalo se také osmnáct českých firem.

Obr. 1.

Veletrh byl tematicky rozdělen do šesti částí: automation austria, energy-tec, ie – industrieelektronik, intertool, messtechnik a Schweißen/Join-Ex. Hlavním tématem veletrhu byla expozice „člověk-práce-bezpečnost„, zaměřená především na pracovní oděv a ochranné pomůcky. Dalšími stěžejními tématy byly „fórum hydrauliky„ a „technologie stlačeného vzduchu„. Jednotlivá témata byla rozdělena do čtyř hal, spojených 450 m dlouhou chodbou nazvanou Education mall, kde probíhaly rámcové programy veletrhu, jako např. předkvalifikace k mistrovství světa mechatroniků, nebo soutěž rakouských vyšších odborných škol.

Návštěvník si na veletrhu mohl mimo jiné prohlédnout např. vozidlo poháněné stlačeným vzduchem. V principu šlo o šlapací vůz, kde šlapání zastávaly dva páry pneumatických svalů. Ty při naplnění vzduchem zvětší svůj objem a zmenší délku a při vyfouknutí se vrátí do původního stavu. Takto vzniklý lineární pohyb pohání vozidlo rychlostí až 6 km/h.

Dále se mohl návštěvník občerstvit u Roboter-Baru, kde obsluhu plně zastávaly stroje. Z technologického hlediska velmi zajímavá prezentace by pravděpodobně zklamala hosta, který si přišel barmanovi vylít srdce. Inu, není nad příjemnou dámskou obsluhu, jak podotklo několik přihlížejících.

Za čtyři veletržní dny navštívilo Vienna-tec téměř 30 000 odborníků, z nichž každý šestý byl ze zahraničí. Pořadatelé i vystavovatelé se shodli na tom, že se první ročník veletrhu povedl. Vienna-tec ještě nemá vybudovanou tradici, a tak svým významem za veletrhy podobné velikosti trochu pokulhává. Už po prvním ročníku lze ale říci, že v sobě má slibný potenciál a do budoucna je ještě na co se těšit.

(lm)