časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak udělat kariéru v nadnárodní firmě?

|

Jak udělat kariéru v nadnárodní firmě?

Je přirozené, že studenti v závěru studia zvažují, jakým směrem se v pracovním životě vydat. Každý se touto otázkou zabývá s různou intenzitou. Někdo ji měl zodpovězenou již při výběru tématu diplomové práce, jiný ji chce řešit až po složení závěrečných zkoušek. Zkušenosti z výběru nových absolventů přitom ukazují, jak velké jsou rozdíly mezi těmi, kteří již v průběhu studia zaměřili své úsilí konkrétním směrem, a těmi, kteří studiem „proplouvali“ bez jasného cíle. To také potvrzuje Ezopovo rčení: „Rozumný člověk nikdy nevyrazí na cestu, aniž by věděl, kam chce dojít.“ Zajímavá startovací místa tak získají především ti absolventi, kteří jsou lépe připraveni a splňují neustále rostoucí nároky trhu práce. Co tedy lze doporučit studentům, kteří chtějí v budoucnu uspět u přijímacího pohovoru v nadnárodní firmě, jako je např. i ABB?

Obr. 1.

Společnost ABB obecně vybírá své zaměstnance v souladu se souborem firemních hodnot a klíčových kompetencí, které ABB považuje pro výsledky a úspěch společnosti za nejdůležitější (např. schopnost komunikovat). I absolventi mohou uspět ve výběrovém řízení na významnou pozici, přestože nemají s konkrétním místem předchozí pracovní zkušenosti. Z podstaty svého zaměření vítá ABB zejména absolventy technických fakult z oborů energetika anebo silnoproudá elektrotechnika.

Samo absolvování určitého studijního oboru však zdaleka nestačí. Je až s podivem, že častou a zároveň největší slabinou absolventů jsou stále ještě chabé jazykové znalosti (AJ, RJ, NJ aj.). Schopnost domluvit se cizí řečí je ovšem pro práci v nadnárodní společnosti nezbytná. Mezi další příčiny neúspěchu se řadí např. neochota přijmout osobní zodpovědnost za výsledky své práce, slabá motivace absolventů něčeho dosáhnout, nezřídka spojená se snahou najít tu „nejsnazší“ cestu, nebo nereálná očekávání. Úspěšní kandidáti se naopak vyznačují tím, že na sobě cíleně pracují a všestranně se rozvíjejí. Většinou pracují nad rámec běžných školských povinností – absolvují stáže, brigády nebo část studia v zahraničí (díky tomu mají aktivní znalost cizího jazyka), získali zkušenosti v práci v týmu (byť z nepracovního prostředí, sportovních či jiných klubů) a nebojí se pouštět se do nových věcí.

Jestliže absolvent u po¬hovoru uspěje, otevírá se mu mnoho možností dalšího kariérního i osobního růstu. Společnost ABB si je dobře vědoma toho, že právě vlastní zaměstnanci představují její nejdůležitější aktivum. ABB proto své zaměstnance nejen cíleně školí v technické oblasti, ale stará se také o celkový rozvoj osobnosti. Nabízí možnosti podílet se na významných mezinárodních projektech nebo pracovat pro ABB v zahraničí. Ze strany zaměstnanců společnost ovšem očekává ochotu a snahu na sobě vytrvale pracovat, často za cenu vynaloženého úsilí nad rámec běžných pracovních povinností.

To potvrzuje i moje osobní zkušenost. Se společností ABB jsem spolupracoval již v době studia na Elektrotechnické fakultě VUT v Brně. Pro práci v ABB jsem se rozhodl proto, že koncem 90. let minulého století nabízela zaměstnancům více než jiné společnosti na trhu. V ABB jsem začínal jako projektový manažer, později jsem projektové manažery vedl. Z řízení velkých mezinárodních projektů jsem si odnesl zkušenosti, které dnes vy¬užívám v mezinárodním prodeji.

Podle mého názoru ABB nabízí pestrou a zajímavou práci a široké možnosti individuálního rozvoje. V tomto směru společnost ABB naplňuje očekávání a motivuje k profesnímu růstu.