časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak správně a efektivně zabezpečit váš dům

JABLOTRON ALARMS a.s. |

Rok 2020 byl specifický v mnoha ohledech. Cestování, ať už za sportovním vyžitím či relaxací bylo vzácností, přičemž své domovy jsme opouštěli především kvůli pracovním povinnostem, jednodenním výletům či nákupům. I krátkodobě opuštěné domy a chaty jsou bohužel lákadlem pro zloděje – v loňském roce Policie ČR evidovala 20 661 vloupání do nemovitostí s objasněností necelých 24 %. Jak tedy správně zabezpečit domov, abychom odradili nezvané hosty?

V prvé řadě je vždy dobré navodit dojem, že dům či chata není opuštěná – například mít posekanou trávu, vybranou schránku na dopisy a samozřejmě nenechávat drahé vybavení na viditelném místě. Dalším krokem je mechanické zabezpečení objektu v podobě kvalitního zámku, bezpečnostních dveří, mříží a dalších bezpečnostních prvků, které mohou odradit nezvané hosty. Z výzkumu mezi zloději, který provedla firma Jablotron, například vyplývá, že pro 84 % zlodějů je nejsnadnější se vloupat oknem. Nicméně ani to mnohdy nestačí – proto se vždy doporučuje kombinace mechanického a elektronického zabezpečení ve formě alarmu.

Jak dnešní alarmy fungují a co vše umí?

Základem alarmu je ústředna, která je mozkem celého systému. Ústředna sbírá informace z nainstalovaných detektorů, následně prostřednictvím sirény informuje o poplachu, posílá notifikace do vašeho mobilního telefonu a komunikuje s bezpečnostním centrem pomocí GSM komunikátoru, LAN komunikátoru nebo rádiového vysílače. Aby alarm správně fungoval, je nezbytná odborná instalace proškolenou montážní firmou, která doporučí vhodné detektory pro objekt, jejich ideální rozmístění a následně bude alarm pravidelně servisovat. Výhodou dnešních alarmů je i to, že detektory jsou k dispozici v drátové i bezdrátové variantě a lze je libovolně kombinovat. Případné rozšíření systému v budoucnu (např. pro zahradní domek) tak není žádný problém.

Alarm dnes již ale neslouží pouze k zabezpečení objektu, ale i k usnadnění každodenního života. Můžete s ním pohodlně otevřít garáž probliknutím dálkových světel, nastavit automatické rozsvícení příchodové cesty, zapnout bojler nebo si přes aplikaci vzdáleně zatopit a až přijedete, bude na vás čekat vyhřátá chata. Velký pokrok se také udál u ovládání alarmu. Tam je velmi důležité, aby bylo jednoduché a dokázaly ho ovládat i děti či prarodiče. Některé typy alarmů jdou jednoduše ovládat pomocí tzv. segmentů na klávesnici. Když svítí zelená, alarm je odjištěný a vy se můžete volně pohybovat po domě. Když je naopak objekt zakódovaný, svítí zde červená a ta stejně jako na přechodu značí STOP. Alarmy je možné pohodlně ovládat i vzdáleně. Pokud si například nejste jistí, zda jste při odjezdu dům či chatu zakódovali, nemusíte se vracet – jednoduše zajistíte svůj domov přes mobilní aplikaci.

Co se stane v případě vloupání?

Jakmile zloděj vstoupí do střeženého prostoru, spustí se akustická signalizace na objektu (siréna) a vám přijde notifikace na mobilní telefon. Může se však stát, že jste v práci, na dovolené, spíte či jste na místě, kde není signál. Proto je důležité mít alarm napojený na pult centrální ochrany, kde operátoři reagují na poplachy 24h denně a v případě potřeby vysílají na místo zásahovou jednotku a informují Policii ČR. „V případě, že jsou součástí zabezpečovacího systému i videoverifikační IP kamery, operátor má k dispozici v případě poplachu i náhled na situaci v objektu a může efektivně řídit celý zásah“, vysvětluje Petr Němeček ze společnosti Jablotron.

Ochrana před přírodními živly

I s přihlédnutím k ročnímu období a stáří budovy je poměrně rozšířené riziko vytopení objektu. Vodovodní trubky mohou ve spojích nedostatečně těsnit, v nejhorším případě potom prasknout. V takovém případě je každá minuta drahocenná a neprodlené uzavření hlavního přívodu vody může zabránit rozsáhlým škodám. Výjimkou bohužel není poškození majetku vlivem vlastní nedbalosti – například při běžném praní. Škody způsobené únikem vody mohou sahat do řádů tisíců korun.

Vážnější nebezpečí hrozí v případech úniku plynu nebo vzniku většího množství oxidu uhelnatého. Materiální škody mohou být v takovém případě nevyčíslitelné a v krajních případech může dojít i k újmě na zdraví. Je velmi důležité pravidelně nechávat prověřovat plynová zařízení i plynoměr samotný. Hlavní roli tak vždy hraje včasné rozpoznání a okamžitá reakce.

Drahocenný čas ušetří právě alarmy s environmentálními detektory. Záplavový detektor rozpozná únik vody na podlahu a varuje dříve, než dojde k ohrožení majetku. Stejně cennou službu poskytuje i detektor úniku plynu a oxidu uhelnatého a kouřový detektor, které neustále monitorují vzduch v místnosti a spustí poplach v případě úniku nebezpečných látek. Detektor kouře rozpoznává i náhlou změnu teploty nebo zvýšení množství kouře v místnosti a předchází tak vzniku a rozšíření požáru. A jak uživatel pozná, že je něco v nepořádku?

Detektory nejprve spustí akustické varování. Pokud alarm nabízí i aplikaci pro vzdálené ovládání, informaci o poplachu máte během několika vteřin k dispozici i tam. V případě, že jste na dovolené či v práci a nemůžete vzniklou situaci řešit, je velmi užitečné mít celý systém připojený na pult centrální ochrany, kde operátoři vzniklou situaci po přijetí poplachu okamžitě řeší. V případě mimořádné události zásahová jednotka ve spolupráci se záchrannými složkami zajistí objekt, čímž se předejde větším škodám na majetku.

[Tiskové materiály Jablotron]