časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak se bránit nebezpečnému oxidu uhelnatému?

|

číslo 8-9/2003

Mezinárodní strojírenský veletrh

Jak se bránit nebezpečnému oxidu uhelnatému?
Systémy detekce výskytu CO od firmy LIMOTEC

Pro hlášení zvýšené koncentrace oxidu uhelnatého jsou určeny ústředny řady MD 750 a MD 6400.

Ústředna MD 6400 je novinkou ve výrobním programu firmy LIMOTEC a absolutní špičkou v tomto oboru. Je určena pro větší aplikace – jako podzemní prostory, uzavřená parkoviště apod.

Obr. 1.

Tato ústředna využívá analogový adresovatelný systém známý z oboru EPS, jehož výhodou je téměř úplné potlačení planých poplachů a přehled o místě události. Skříň obsahuje všechny připojovací svorky pro napájení a veškerou nezbytnou řídicí a ovládací elektroniku. Každé dvě sekundy ústředna monitoruje všechny připojené detektory CO. Detektory jsou připojeny do dvouvodičové smyčky. Procesor adresuje všechny detektory, jeden po druhém, specifickým napětím. Funkce detektoru oxidu uhelnatého je založena na principu elektrochemického senzoru. Detektor produkuje analogový signál, který odpovídá množství oxidu uhelnatého kolem čidla. Tento analogový signál je převeden v základně (patici) detektoru a je přenesen do ústředny podle speciálního protokolu. Analogová hodnota z detektorů CO je zpracována mikroprocesorem a je porovnána s naprogramovanými úrovněmi poplachu a poruch. Úrovně poplachu byly nastaveny na 50, 100, 150 a 200 ppm (částí na milion). Podle situace a naprogramovaných parametrů spouští ústředna požadovaná hlášení a výstupy. Detektor CO je umístěn v bílé samozhášecí PVC skříňce. Detektor by neměl být instalován do místa, kde trvale proudí vzduch. Podle použití se instaluje jeden nebo více detektorů. Plocha monitorovaná jedním detektorem CO je asi 500 m2. Spolehlivost detekce zvyšuje automatický samočisticí systém detektorů.

Firma LIMOTEC dále vyrábí systémy detekce úniku výbušných plynů a systémy elektrické požární signalizace.

Obr. 2.

Ústředny detekce úniku výbušných plynů řady MD 700 jsou vyráběny v kompaktním a modulárním provedení. Vlastní detekce je založena na principu dvou pelistorů (referenční a měřicí), jejichž hodnoty jsou neustále porovnávány. Standardní kalibrace je provedena pro detekci metanu, na vyžádání je možné systém kalibrovat i pro jiné plyny. Poplachové hladiny jsou nastaveny na 10 %, 20 % a 30 % dolní meze výbušnosti. Na displeji je možné kontrolovat okamžitý stav koncentrace plynu. Detektory plynu jsou dodávány pro normální prostředí nebo pro prostředí s nebezpečím výbuchu, připojit lze rovněž teplotní detektor, který je určen pro snímání okolní teploty.

MD 400 je konvenční mikroprocesorem řízený systém EPS. Systém se skládá z ústředny, ke které jsou připojeny automatické hlásiče požáru APOLLO S 60, ruční tlačítkové hlásiče požáru a dalšího příslušenství (sirény, majáky, elektromagnetické dveřní držáky atd.). Kapacita ústředny – osm požárních smyček ji předurčuje k instalaci do menších objektů (penziony, výrobní dílny, prodejny apod.).

Analogový adresovatelný systém EPS MD 800 se vyznačuje maximálním potlačením vzniku falešných poplachů. Systém tvoří řídicí ústředna, automatické analogové hlásiče APOLLO XP 95, ruční tlačítkové hlásiče požáru a příslušenství. Automatické analogové a ruční tlačítkové hlásiče požáru jsou vybaveny adresným modulem, což umožňuje naprosto přesnou identifikaci místa hlášení požáru, popř. směr jeho šíření. Tento aspekt výrazně napomáhá jednotkám Hasičského záchranného sboru při likvidaci požárů. Systém MD 800 je určen především pro aplikace ve středních a velkých objektech (např. továrny, sklady, velké hotely, supermarkety apod.).

Srdečně Vás zveme do naší expozice na MSV 2003 v Brně – pavilon Z, stánek č. 29 v přízemí.

Česká republika:
DK group a. s.
Na Hranici 8
586 02 Jihlava
tel.: +420 567 572 300
fax: +420 567 572 301

Slovenská republika:
DK group Slovensko s. r. o.
Železničná 329/21
905 01 Senica
tel.: +421 903 229 080
fax: +421 346 516 772