časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak odpovědělo MPSV na dotaz redakce ELEKTRO

|

číslo 7/2003

elektrotechnické fórum

Jak odpovědělo MPSV na dotaz redakce ELEKTRO

V ELEKTRO č. 4/03 jsem za redakci ELEKTRO a z pověření redakční rady vznesl na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) souhrnný dotaz, týkající se bezpečnosti práce a odborného dozoru (viz str. 85). MPSV je podle zák. 174/1968 Sb. (zákon o státním odborném dozoru – SOD – nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů) zřizovatelem Institutu technické inspekce Praha (ITI Praha), který je organizací státního odborného dozoru nad bezpečností vyhrazených technických zařízení s působností, úkoly a oprávněními danými zákonem č. 174/1968 Sb.

Souhrnný dotaz redakce ELEKTRO na MPSV požadoval odpovědi na následující otázky:

a) proč není MPSV dosud vydána vyhláška, která má vymezit předpoklady kladené na odbornou způsobilost organizací a fyzických osob z hlediska potřebného technického vybavení, kvalifikace, doby odborné praxe a má stanovit způsob prověřování jejich odborné způsobilosti?
b) není-li zarážející a na škodu, není-li stanoven řádný právní rámec pro transparentní postup organizací SOD (jediné organizace – ITI Praha), například ve věci vydávání oprávnění k vázaným živnostem („oprávnění ITI„), a čím se vlastně v této věci při absenci vyhlášky organizace SOD řídí?
c) jak bude řešena situace po 30. červnu 2003, kdy končí doba platnosti oprávnění k odborné způsobilosti všem těm, kterým bylo vydáno před 1. lednem 1993?

Po několika týdnech mlčenlivosti ze strany MPSV jsem o vyjádření ke stejnému souhrnnému dotazu dne 6. května požádal i dotčenou organizaci – ITI Praha.

Zdůrazňuji s plnou vážností, že dotazy na obě instituce byly vzneseny na základě požadavků elektrotechniků z praxe, byly projednány na redakční radě časopisu ELEKTRO a byly myšleny naprosto odpovědně. Dotazy byly vzneseny v souladu se zákonem 106/1999 Sb. – O svobodném přístupu k informacím –, a to elektronickou poštou a též písemně.

Odpověď? Nejenže ani jedna z institucí neodpověděla do – zákonem č. 106 – stanovené lhůty 15 dnů, ale s politováním konstatuji, že ani MPSV, ani ITI Praha doposud (stav k 12. 6.) neodpověděly vůbec!

Ani zdaleka nemám zájem zaujímat v pozici šéfredaktora odborného časopisu ELEKTRO uštěpačný, kverulantský postoj. Nevznáším uvedené dotazy proto, abych se kochal bezmocností nebo neschopností institucionálních úředníků. Nikoliv! Jsem prostě pouze a natolik elektrotechnik, občan a dnes již i Evropan, že mi stále více dochází význam pojmů „právo a pořádek„ pro správný chod celé společnosti. Mlčení obou institucí je pro mě v současné době nikoliv překvapivou, ale přesto neblahou zkušeností a mám plné právo se domnívat, že svou ignorací, zřejmě i obavou ze správné odpovědi na uvedené otázky, mi jak MPSV, tak i ITI Praha nejspíš vzkazují: O co jde? Šlo to takhle až doposud, tak ono to půjde i bez vyhlášky a podle našich not docela dobře i dál. Hlavně, ať se nás nikdo na nic neptá! A když se zeptá … raději to necháme potichu vyhnít. Pssst, a nazdar.

Jestliže by se někdo domníval, že snad oběma institucím křivdím, odkážu ho na samotné dotčené instituce: že na svých webových stránkách samy poskytují informace o možnosti svobodného přístupu k informacím tak, jak jim to ukládá zákon 106/1999 Sb., o tom je možné se přesvědčit několika kliknutími na PC. Doložená praxe však ukazuje, že je to pouze stafáž postavená z povinnosti na oči případných zájemců-tazatelů. Za touto stafáží zeje informační prázdno, obdoba českých tunelů proslulých z finanční sféry.

Doufám, že gong ohlašující začátek dalšího kola bude pro MPSV i ITI Praha v tomto směru zároveň alarmujícím budíčkem.

Redakce ELEKTRO