časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak je důležité číst manuály

|

Miroslav Šnobl, revizní technik
 
V oboru elektro se pohybuji více než třicet let, krom studií jsem se učil vlastními chybami, potažmo chybami kolegů. Tyto chyby se snažím již nadále neopakovat. Největším učitelem je praxe a stále platí slova nechvalně proslaveného velikána z východu, který pravil: učit se, učit se, učit se. Dovolím si tato slova, rčení či poučku trochu připoopravit do řeči současné doby, tedy: pozor na slovíčkaření, pozor na slovíčkaření, pozor na slovíčkaření.
 
Potvrzuje se, jak je důležité studovat manuály, návody výrobců, a především nejrůznější stanoviska nekompromisních monopolních společností, které určují podmínky připojení na jejich distribuční sítě.
 
K připojení na distribuční síť vystavuje ČEZ „Stanovisko k žádosti o připojení“, kde určuje zákazníkovi podmínky pro vlastní připojení, které je nutné dodržet. Mimo jiné je zde obsažen odstavec s požadavkem na hlavní jistič před elektroměrem:
 
„Jako jistič před elektroměrem bude použit jistič s vypínací charakteristikou B podle technické normy ČSN EN 60898 s nezáměnným označením jmenovité hodnoty proudu (např. zvláštní barva ovládací páčky).“ Potud vydané stanovisko.
 
Nahlédneme-li však do interních připojovacích podmínek pro osazení měřicích zařízení v odběrních místech napojených ze sítí nn, které vydala ČEZ Distribuce, a. s., k 1. září 2005 se změnou č. 3 k 15. lednu 2009, lze se na str. 8 dočíst, že: „Jisticí prvek musí být opatřen nezáměnným označením jmenovité hodnoty proudu (např. zvláštní barva ovládací páčky nebo originální štítek s popisem parametrů od výrobce) a jeho vypínací charakteristiky.“
 
Tyto dva odstavce, říkající každý úplně něco jiného, dokazují, jak je důležité číst již zmíněné doklady. Nechápu, proč stanovisko hlásá něco jiného než připojovací podmínky, a tím přivádí elektromontéry v omyl. Dopsat větu o originálním štítku snad není takový problém.
 
Osobně si myslím, že poznámka o zvláštním barevném označení ovládací páčky je uvedena jen jako příklad a je na každém elektromontérovi, potažmo revizním technikovi, do jaké míry zná výrobní sortiment jednotlivých výrobců.
 
Určitá sorta kolegů mě s opovržením přesvědčuje, že za každou cenu musím montovat v domovních instalacích před elektroměr hlavní jistič např. 25 A se žlutou ovládací páčkou. Chápu-li ale dobře výklad oficiálních připojovacích podmínek společnosti ČEZ, nevím, proč bych to dělal. Důležité je upozornit kolegy neznalé, že firma Moeller Elektrotechnika, s. r. o., vyrábí jističe s typovým označením PL7 a PL6 (viz obr.), které se liší vypínací schopností. Instalační jističe typu PL7 (vypínací schopnost 10 kA) jsou určeny pro použití v domovních instalacích a průmyslu. Oproti tomu instalační jističe s typovým označením PL6 (vypínací schopnost 6 kA) jsou určeny zejména pro domovní instalace. Nebudu asi daleko od pravdy, domnívám-li se, že o výrobě jističů PL7 a PL6 nemají nejmenší potuchy ani pracovníci společnosti ČEZ.
 
Dovolím si – při svém vzdělání – opovrhujícím kolegům oponovat. Rozváděč měření v domovní instalaci je – podle mého mínění – součástí domovní instalace. Proto můžu s klidným svědomím před elektroměrem montovat jako hlavní jistič PL6 s ovládací páčkou černé barvy (pozn.: někteří výrobci vyrábějí jističe jen s jednou barvou ovládací páčky).
 
Namontování jističe PL7 není pochopitelně žádná závada, jde jen o finanční stránku věci. Většina zákazníků sice staví vily za šest a více milionů, ale jistič, stykač či chránič lišící se cenou řádově ve stokorunách je pro ně nepřekonatelný problém.
 
Nechci žádného z kolegů poučovat, ale od přírody jsem člověk nedůvěřivý, a v současné hektické době se mně to docela i vyplácí. Dělejte si svoji práci podle svého nejlepšího uvážení, a především pamatujte, že je vždycky nějaké to NEBO tam, kde jde většinou o princip zachování vlastní důstojnosti, a ne o namontování takového či jiného jističe.