časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Jak funguje svodič bleskových proudů se sníženým zapalovacím napětím

|

číslo 12/2002

Inovace, technologie, projekty

Jak funguje svodič bleskových proudů se sníženým zapalovacím napětím

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Obr. 1.

V poslední době se na trhu nabízejí svodiče bleskových proudů se sníženým zapalovacím napětím. Tyto svodiče nevyžadují směrem k druhému stupni dodržení koordinační vzdálenosti (10 až 15 m) ani použití oddělovacích tlumivek (RTO).

Společnost SALTEK nabízí uzavřený svodič bleskových proudů se schopností svádět impulsní proud 35 kA (10/350) a ochranným potencionálem (zbytkovým přepětím) pouhých 900 V. Nízké zapalovací napětí je zajištěno speciálním uspořádáním elektrod v uzavřeném jiskřišti a pomocným zapalovacím obvodem. Doba odezvy tak nepřekročí 100 ns a maximální propuštěné napětí nepřekročí 900 V. Následný proud je zhášen velice rychle a efektivně tlakem a rozdělením na několik dílčích výbojů.

Při použití jiskřiště SALTEK FLP-A35-0.9 proto v praxi není potřeba dodržet vzdálenost 10 m ke druhému stupni SLP-275 ani použít oddělovací tlumivky RTO. První a druhý stupeň může být instalován vedle sebe, jak je to znázorněno na obr. 1.

Na otázku: není při tomto zapojení ohrožen druhý stupeň SLP-275, kde odezva varistorů je rychlejší (do 25 ns), odpověď zní: není. Firma SALTEK věnuje zkoušení doporučených způsobů instalace a doporučených kombinací prvků velkou pozornost a zkouší a testuje je ve vlastní laboratoři. Je tedy experimentálně potvrzeno, že kombinace FLP-A35-0.9 a SLP-275(V) je dokonale koordinována i přes rozdílné reakční doby.

Obr. 2.

Naopak rychlejší reakce varistorů je využita na potlačování energeticky slabších pulsů a jiskřiště je využíváno až na potlačení bleskových přepětí. Minimalizuje se tak zatížení připojovacích vodičů i jisticích a odpojovacích prvků.

Třebaže při použití FLP-A35-0.9 je teoreticky možné použít na ochranu koncových zařízení přímo dostatečně dimenzovaný třetí stupeň (např. adaptéry SALTEK PA-OVEDRIVE, FAX-OVERDRIVE, SAT-OVERDRIVE a TV-OVERDRIVE), sama společnost SALTEK takové „šetření“ nedoporučuje. Naopak doporučuje splnit požadavky norem na třístupňovou ochranu a optimalizovat tak zatížení a využití jednotlivých svodičů. Navíc plnohodnotná dvoustupňová ochrana SALTEK složená z výkonných svodičů 3× FLP-A35--0.9 a 1× SLP-275/3 je cenově tak výhodná, že šetření v podobě vynechání druhého stupně není potřebné. Tato dvoustupňová kombinace poskytuje dokonalou ochranu s nízkým zbytkovým přepětím a s dobou reakce pod 25 ns. Potlačuje tedy jak rychlé pulsy (např. spínací přepětí), tak i pulsy přinášející enormní energii i potenciály (blízký a přímý zásah blesku).

Obr. 3.

Existuje několik možných způsobů připojení takové kombinace k rozvodům, nejvhodnější je sestava podle obr. 2. Tento způsob lze použít pro jištění do hodnoty 100 kA gL/gG.

Při vyšším předjištění lze uplatnit zapojení podle obr. 3, případně může být první a druhý stupeň umístěn i jištěn samostatně – například v různých polích skříňového rozváděče.

Nový koordinovaný svodič bleskových proudů SALTEK FLP-A35-0.9 nabízí možnost podstatného technického zlepšení řešení přepěťové ochrany ve velkých i malých objektech, úsporu potřebného místa, snížení ochranného potenciálu a prodloužení životnosti přiřazených svodičů 2. a 3. stupně.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz