časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Izolační elektropáska slaví 60. narozeniny

|

Před šedesáti lety byla v USA ve společnosti 3M vynalezena první elektroizolační páska na světě. Tato páska s označením Scotch Super 33+ Vinyl Electrical Tape je nejprodávanější izolační páska na území Spojených států a jako jediná se vyrábí až dodnes (v současné době jde již o její osmnáctou generaci). Než se na trh dostala vinylová elektroizolační páska, používala se téměř výhradně páska bavlněná, která byla napuštěna asfaltem s pryžovým lepidlem. Bavlněná páska sice zajišťovala dobrou mechanickou ochranu spojů, ale byla náchylná k plísním a při izolaci vodiče musela být používána v kombinaci s pryžovou páskou. Za určitých podmínkách způsobovalo pryžové lepidlo vulkanizované sírou korozi. Počátkem čtyřicátých let minulého století se tehdy nově objevený materiál PVC začal pro své příznivé vlastnosti používat v mnoha produktech – od závěsů do sprchových koutů a plastových zástěr až po izolaci drátů a kabelů.
V roce 1946 zažádali tři vědci společnosti 3M o patent na izolační elektropásku z PVC obsahující změkčovadlo a pryžové lepidlo bez síry. První komerčně nabízená páska (rok 1947) se používala k pracovnímu spojování kabelů. Nebyla černá, ale žlutá a její další verze byly bílé. Protože bílá barva nebyla dostatečně stabilní v UV záření a elektrikáři již byli zvyklí na černou pásku, začala firma 3M vyrábět novou izolační pásku z PVC v černé barvě. U zrodu vynilové elektropásky byla také Esther Eastwoldová – jediná žena v chemické laboratoři. Byla součástí tříčlenného řešitelského týmu, který podal původní patent na novou pásku.
„3M si moc přála vyrobit pásku, která by byla skutečně pružná,“ uvádí. „V té době však veškeré pružné materiály ničily lepidlo na ně nanesené. Pracovala jsem na materiálu, ze kterého by bylo možné vyrobit pružnou lepicí pásku. Nepracovala jsem tehdy na vývoji lepidel, používali jsme existující lepidla.“
Současná izolační páska Scotch Super 33+ má vynikající vlastnosti i v extrémních teplotách (prokazovány jsou v rozsahu teplot – 18 až +105 °C). Díky větší přilnavosti lepí páska spolehlivě i při nízkých teplotách a neteče a nerozpouští se ani při vysokých teplotách. Vylepšená skladba zajišťuje vysokou pružnost a snadnou manipulaci ve všech ročních obdobích. Současná páska je vyráběna z modifikovaného PVC s pryžovým lepidlem retardujícího oheň a je odolná proti olejům, ředidlům, louhům i kyselinám. Páska vysoce přesahuje požadavky jednotlivých standardů.
[Tiskové materiály 3M.]

Obr. Esther Eastwoldová stála u zrodu první elektropásky