časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Interpact INS/INV – výkonové odpínače nn

|

číslo 6/2004

inovace, technologie, projekty

Interpact INS/INV – výkonové odpínače nn

Martin Dostál,
Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

V předchozích číslech časopisu Elektro firma Schneider Electric CZ, s. r. o., představila bohatý sortiment jističů Compact NS a Masterpact NW. Dalším dílkem kompletní mozaiky jisticích a spínacích přístrojů společnosti Schneider Electric jsou výkonové odpínače řady Interpact značky Merlin Gerin. V následujícím příspěvku je uveden základní přehled těchto přístrojů a jejich parametry.

Obr. 1

Základní parametry

Interpact INS a INV jsou dvě řady přístrojů o jmenovitém proudu 40 až 2 500 A, jež jsou podle normy ČSN EN 60947-3 kategorizovány jako odpínače. Jde tedy o přístroje schopné zapínat, vést a vypínat proudy za normálních podmínek (jmenovitý proud), které mohou zahrnovat specifikované podmínky přetížení v provozu, a rovněž po stanovenou dobu vést proudy za specifikovaných abnormálních podmínek, např. při zkratu. Navíc ve vypnutém stavu splňují podmínky pro bezpečné odpojení obvodu (v podstatě kombinace funkcí spínač + odpojovač). Přístroje typové řady INS jsou standardně vybaveny černou otočnou ovládací rukojetí. Oproti tomu přístroje typové řady INV, vycházející z konstrukce INS, umožňují viditelné rozpojení hlavních kontaktů. Interpact INS i INV jsou nabízeny i ve verzi bezpečnostního odpínače s červenou ovládací rukojetí na žlutém podkladu. Z hlediska vzhledu jsou podobné jističům Compact NS a NR a jsou vybaveny i stejným připojovacími svorkami.

Aplikace a specifické parametry

Řady jističů Compact NS a Masterpact NW nabízejí i verze těchto přístrojů – odpínač pro aplikace AC i DC (označení NA, HA, HF – navíc obsahují okamžitou spoušť proti zapnutí do zkratu).

Obr. 2

Proč byl zvolen právě Interpact jako další řada výkonových odpínačů? Odpínače se používají v různých částech rozvodu elektrické energie, kde není cílem zajistit jisticí funkce, ale pouze spínání a odpínaní zátěže, tj. ovládání obvodu nebo jeho bezpečné odpojení (motorový vývod, hlavní vypínač stroje, spojka přípojnic, vstup podružného rozváděče atd.). Není-li požadováno dálkové ovládání, je v tomto případě odpínač Interpact velmi kvalitní a levnější alternativou.

Z hlediska aplikací s častějším ovládáním – spínáním se jedná o spolehlivější, bezpečnější a trvanlivější přístroj, než je např. pojistkový odpínač. Při porovnání elektrické trvanlivosti (životnosti) obou zmíněných přístrojů lze zjistit, že pojistkový odpínač zvládá pouze asi 200 až 300 elektrických spínacích cyklů (800 až 1 600 mechanických) a výkonový odpínač typu Interpact 1 500 cyklů (15 000 mechanických). Podle třídy spínání a kategorie užití AC22A, AC23A a DC23A (smíšené a vysoce indukční zátěže zpravidla až do 690 V AC) je vhodný i pro častější spínání bez bezpečnostních rizik, která způsobuje odpínání s pojistkami. Z této skutečnosti vyplývá, že pro častější spínání a delší životnost je vhodnější kombinace jistič + odpínač nebo ekonomické řešení pojistka (pojistkový spodek) + odpínač.

Obr. 3

Doplňky a příslušenství

Co se týče příslušenství, jsou přístroje řady Interpact zcela kompletním univerzálním stavebnicovým systémem, podobně jako jističe Compact NS a NR. Například většina doplňků pro Compact NR a NS100-250 je stejná i pro INS250 (100 až 250 A). Doplňky pro NR a NS400-630 jsou shodné pro INS320-400-500-630. Jediným pomocným přepínacím kontaktem je pokryta potřeba kompletní řady jističů Compact NR, NS100-1600A a zároveň i odpínačů Interpact INS/INV. Je zde možné signalizovat stav zapnuto/vypnuto nebo sepnutí s předstihem při zapínání a vypínání. Připojovací a instalační příslušenství je také unifikované a je vybaveno všemi obvyklými doplňky (obr. 3).

K dispozici jsou kryty svorek, mezifázové přepážky, svorky pro neupravené vodiče, kabelová oka, rozšiřující nástavce, zadní přívody atd. K základnímu ovládání odpínačů se využívá přímá otočná rukojeť. K dispozici je přímá i prodloužená otočná rukojeť, která může být až do 250 A instalována na pravý bok odpínače (zpravidla jako hlavní vypínač stroje). Za zmínku stojí také ruční přepínač zdrojů velikosti 100 až 630 A. Ten působí jako kompaktní celek, jenž je tvořen dvěma odpínači a jednou ovládací otočnou rukojetí. Zajišťuje tudíž vzájemné mechanické blokovaní obou přívodů. Všechny odpínače Interpact INS/INV již v základní verzi je možné uzamknout ve vypnuté poloze.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha - Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849

Brno - Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz