časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

„Inteligentní“ zdroje napětí FREI

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

„Inteligentní“ zdroje napětí FREI

Jiří Váša, Schmachtl CZ s. r. o.

Firma SCHMACHTL CZ – výhradní distributor zdrojů napětí německého výrobce Frei – představila na veletrhu

AMPER 2002 novou řadu „inteligentních„ stejnosměrných zdrojů napětí. Pod novým typovým názvem COSMO byly uvedeny na trh počátkem roku 2001. K vývoji uvedeného typu přispěly především neustále se zvyšující nároky velkých renomovaných koncernů v oblasti automatizace a elektrotechniky, které zdroje FREI často používají. Po uvedení do prodeje vyřešily tyto špičkové produkty firmy Frei již mnoha českým zákazníkům problémy s napájením řídicích systémů i samotných strojů a přesvědčily je o vysoké kvalitě nového výrobku.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Nová inteligentní generace elektronicky spínaných zdrojů se jmenuje COMPETENT COSMO. Jedná se o zdroje, které již nepoužívají klasické vinutí se stabilizátorem a nákladným nedokonalým chlazením, které zvyšovalo nároky na prostor a hlavně hmotnost výrobku. V nové generaci stejnosměrných zdrojů napětí jsou zejména uplatněny polovodiče a elektronické komponenty.

Řada napájecích zdrojů COMPETENT COSMO je vhodná především pro aplikace vyžadující naprostou spolehlivost a stabilitu dodávaného napětí. Spínací frekvence zdrojů je 100 kHz, což spolu s použitím tranzistorů FET (Field-Effect Transistor – tranzistor řízený elektrickým polem) a technikou zapojení zaručuje vynikající parametry, jako např. výbornou stabilitu výstupního napětí při změnách zátěže nebo při kolísání síťového napájení. Řada COMPETENT COSMO se navíc vyznačuje nízkou hodnotou rušení, širokým rozsahem vstupního napětí a vysokou spolehlivostí a navíc i příznivou cenou zdrojů.

Obr. 1.

Spínané zdroje mají vynikající výstupní charakteristiky. Usměrněné výstupní napětí 24 V DC je možné podle požadavků zvolit od 23 do 30 V DC, provozní teploty se mohou pohybovat v rozsahu od -10 °C až po +70 °C. Dodávají se v jednofázové a trojfázové verzi na napětí 105 až 250 V AC popř. 3 × 340 až 550 V AC/24 V DC a jmenovitý proud od 2 do 20 A. Tyto zdroje stoprocentně splňují normu EN 61000-3-2, která klade vysoké nároky na elektromagnetickou kompatibilitu (EMC), a sice odolnost elektronických řídicích zařízení proti elektromagnetickému rušení v průmyslovém prostředí. Samozřejmostí je certifikace CE, UL/CSA. Zdroj napětí COMPETENT COSMO 10 A má hmotnost pouhý 1kg a v rozvádeči zabere jen 7 cm. Nejčastější aplikace těchto zdrojů jsou v automatizovaných a řídicích provozech a např. i ve zdravotnictví, kde na nich doslova závisí lidský život.

Klasické řady transformátorů a síťových zdrojů jsou rovněž k dispozici v uceleném designu s inovovaným způsobem chlazení s minimálním nárokem na prostor. Nabízeny jsou typové řady jednofázových a třífazových zdrojů 230 V AC/24 V DC, 400 V AC/24 V DC popř. 3 × 400 V AC od 1 do 40 A (při zvlnění 5%). Uvedené řady mají rovněž certifikaci CE.

Na objednávku je možno zhotovit různé typy oddělovacích transformátorů, odboček nebo využít standardních typů.

Veškeré informace si zájemci mohou vyžádat u technické podpory firmy Schmachtl na tel. č.: 244 001 539 nebo na adrese: office@schmachtl.cz, kde jim bude ochotně a bezplatně poskytnut profesionální asistenční servis.

Schmachtl
Vídeňská 185
252 42 Vestec u Prahy
tel: 244 001 500
fax: 244 910 700
e-mail: office@schmachtl.cz
http://www.schmachtl.cz