časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inteligentní teplotní monitorovací relé řady CM-TCN

Miloš Synek | ABB, s. r. o. | www.abb.cz/nizke-napeti

Stačí jeden pohled, jeden dotyk, jeden přístroj

Novinka od ABB, která umožňuje nastavení inteligentních teplotních monitorovacích relé pomocí displeje nebo aplikace na smartphonu.

Teplotní monitorovací relé CM-TCN (obr. 1) měří teplotu tuhých, kapalných a plynných médií, prostřednictvím až tří snímacích obvodů a s využitím různých typů snímačů, např. PT100, PT1000, PTC nebo NTC. Měření může probíhat ve stejném okamžiku a různé typy senzorů, např. PT100 a PTC je možné monitorovat současně. Teplota je nasnímána senzorem vloženým do měřeného média a vyhodnocena přístrojem. Přitom je sledováno, zda se pohybuje v zadaném provozním rozsahu (funkce monitorování rozsahu), nebo zda překročila nebo poklesla pod prahovou hodnotu. Podle nastavených parametrů mohou až tři výstupy relé signalizovat změny v měřicích obvodech.

Obr. 1. Teplotní monitorovací relé CM-TCN
Obr. 1. Teplotní monitorovací relé CM-TCN

Jeden pohled stačí pro získání potřebných informací. Na podsvíceném LCD displeji se objeví přehledně uspořádané měřené hodnoty a informace o stavu relé. Struktura menu na bázi symbolů a různá přednastavení usnadňují parametrizaci. Stačí jediný pohled a již znáte stav relé a naměřené hodnoty, můžete se navigovat v menu strukturovaném podle symbolů a konfigurovat tento přístroj. Na displeji na přední straně relé jsou zobrazovány měřené hodnoty a údržbová data. Jediným zatlačením na otočné tlačítko pak můžete vstoupit do menu. Nastavení prahových hodnot a parametrů je jednoduché pomocí intuitivního, na budoucnost zaměřeného rozhraní.

Jeden dotyk a až o 80 % rychlejší nastavení. Pro snadnou a intuitivní parametrizaci technologií NFC, pomocí aplikace ABB EPiC app instalované na smartphonu. Konfigurace technologií NFC je možná i v době, kdy relé není napájeno. Stačí se dotknout relé vaším mobilním telefonem: nastavení parametrů je možno v aplikaci editovat, uložit a pak zkopírovat do různých zařízení, a to i v době, kdy tato zařízení nejsou napájena. Instalace a konfigurace nikdy nebyla tak snadná.

Jeden přístroj pro široký rozsah aplikací. To je vše, co potřebujete. Jediným relé dokážete pokrýt rozsah monitorování teploty v nejrůznějších aplikacích (obr. 3). Stačí vám jediný přístroj, bez ohledu na to, jaké prahové hodnoty, jaké časy nebo jaká další nastavení chcete provádět. To vše je možno splnit flexibilní konfigurací a nastavením v širokých rozsazích. Předem definovaná nastavení pro klíčové aplikace, prostor pro uživatelem definovaná nastavení, ukládání parametrů a jejich převádění do různých zařízení – to vše pro rychlé a jednoduché uvedení do provozu. Možnost uploadu parametrických souborů do cloudové platformy, případně jejich distribuce v globálním měřítku během několika sekund (například e-mailem) snižuje nároky na logistiku a náklady na udržování skladových zásob výrobků.

Obr. 2. Velká škála aplikacíObr. 2. Velká škála aplikací

Užitečný tip k nastavování relé. Nejste si jisti nastavením? Přejděte do menu Monitorování stavu a vyberte Simulační režim. Jednoduchým způsobem si vyzkoušíte Vaše nastavení simulací nastavených hodnot a aktivaci relé.

Aplikace

Relé pro monitorování teploty se používají v široké škále aplikací (obr. 2). Ve spojení s teplotními senzory, jako jsou senzory PT100 nebo PTC, monitorují např. teplotu motoru, řídí teplotu skříně a chrání transformátory před přehřátím. 

Tab: Objednací údaje CM-TCN

Více informací lze získat v odkazech níže, nebo zhlédnutím videí na Youtube kanálu ABB:
Nastavení senzorů https://youtu.be/VkFiQ4_PmM8
Definice signálů https://youtu.be/ExVbgH7GkZA 
Nastavení relé https://youtu.be/I53WoewrH0c 
Tovární profily: https://youtu.be/BdT_UwRYEK0

KATALOG Inteligentní teplotní monitorovací relé
PŘÍRUČKA Inteligentní teplotní monitorovací relé CM-TCN