časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

„Inteligentní“ podpěťová a přepěťová ochrana měničů a motorů

|

číslo 5/2002

Ochrana proti přepětí

„Inteligentní“ podpěťová a přepěťová ochrana měničů a motorů

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK

Měniče a/nebo motory jsou poměrně často ohrožovány podpětím i přepětím v síti nn. Jestliže tento nepříznivý stav napětí v síti nn trvá delší dobu, měnič a/nebo motor se může poškodit nebo úplně zničit.

Obr. 1.

Pro ochranu před podpětím se mnohdy používají podpěťové spouště (resp. podpěťová relé). Ty často mají jednu nevýhodu – spotřebiče odpojí, ale opětovné uvedení do provozu vyžaduje zásah obsluhy. Navíc kolísáním napětí a mikrovýpadky bývají často ohroženy i jiné spotřebiče, jako jsou televizní přijímače a osobní počítače.

Firma SALTEK v současné době uvádí na trh „inteligentní“ hlídač napětí. Je určen k ochraně spotřebičů citlivých na dlouhodobé přepětí a podpětí (např. motory čerpadel, některé TV přijímače, PC apod.). Hlídač monitoruje napájecí napětí a při déletrvajícím přepětí, popř. podpětí, odpojí připojený spotřebič od sítě. Chráněný spotřebič připojí k napájecí síti až poté, kdy se napájecí napětí vrátí do povoleného intervalu a ustálí se v něm delší dobu.

Hlídač napětí má v sobě integrovánu přepěťovou ochranu třetího stupně (třídy D) a chrání připojené spotřebiče i proti účinkům impulsního přepětí.

Dodává se ve dvou základních variantách:

  1. HN-OVERDRIVE X16 je adaptér do zásuvky. Spotřebič zapojený do výstupní zásuvky adaptéru je chráněn proti podpětí, přepětí i impulsnímu přepětí (pozn.: přístroj se dodává i s tzv. zásuvkou schuko s postranními ochrannými kontakty).

  2. HN-230-16 je přístroj na lištu DIN s propojením pomocí svorek. Výstupní relé 230 V/16 A odpojuje hlídaný spotřebič při stavu mimo toleranci napětí sítě nn.

Podpětí v síti bývá častým jevem zejména v některých místech, např. v průmyslových areálech a také ve vesnicích. V těchto případech se investice do hlídače napětí SALTEK vrátí v průměru již po několika týdnech.

Obr. 2.

Pro zjednodušení - předpokládáme, že k jedné fázi (L1) není připojen žádný spotřebič. Sdružené napětí dalších dvou fází se rozdělí takto: na R1: U1 = (R1 + R2) a na R2: U2 = (R1 + R2), tj. na spotřebiči s větším odporem bude větší napětí. Při výrazně odlišném odporu spotřebičů (za studena) dojde při jejich zapnutí ke zničení spotřebiče s větším odporem přiložením sdruženého napětí US = 400 V AC. Naopak, bude-li mít spotřebič s malým odporem motor, může tento být poškozen podpětím.

I když primárním popudem k výrobě hlídačů napětí je ochrana motorů v průmyslu, najdou se i jiné příklady použití, a to nejen v průmyslu, ale i v domácnostech.

Příklad č. 1 –dlouhodobé kolísání napětí v přetěžované síti
Motor jednofázového čerpadla (včetně měniče) v domácí vodárně vyhořel při kolísání napětí v přetížené síti. Použitím HN-OVERDRIVE X16 se zamezí opakování této situace a motor bude dlouhodobě bezpečně pracovat, aniž by byl ohrožován kolísáním napětí v síti.

Příklad č. 2 – přerušený nulový vodič
V přípojce pro více rodinných domků byl přerušen „nulák“. Sdružené napětí se nerovnoměrně rozdělilo mezi spotřebiče připojené do hvězdy bez uzemněného středu. Žárovky na jednotlivých fázích byly podžhavené nebo přežhavené a blikaly podle momentálního odběru ve fázích a s tím souvisejícího „plavání“ odpojeného nulového vodiče. Výsledkem bylo několik spálených žárovek, poškozená televize a spálený motor mrazničky. Hlídač napětí by televizi i motor spolehlivě ochránil.

Z  uvedených příkladů je vidět, že nejen trojfázové motory jsou ohrožovány poruchami v síti nn a že „inteligentní“ hlídač napětí SALTEK typu HN-OVERDRIVE X16 a HN-230-16 může najít široké uplatnění i v každodenní praxi běžných spotřebitelů.

SALTEK
tel.: 02/67 99 56 72
fax: 02/67 99 56 79
http://www.saltek.cz