časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

„Inteligentní“ elektroměry brání krádežím elektřiny

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

„Inteligentní“ elektroměry brání krádežím elektřiny

Společnost ZPA CZ, spol. s r. o., reaguje na informace o rozšiřujících se krádežích elektrické energie a návštěvách tzv. „falešných odečítačů„, kteří ohrožují především starší a osamocené lidi.

Obr. 1.

Pracovníci Severomoravské energetiky odhalili v loňském roce na Olomoucku více než 100 nelegálních odběrů elektřiny. Podobné zkušenosti mají i energetici v severních Čechách. Například na Děčínsku objevila při kontrole dvojice energetiků činžovní dům, kde byl pouze jeden elektroměr, ostatní chyběly. Jinde jsou v některých domech místo jističů jenom sepnuté dráty. Energetické závody tak ročně přicházejí o desítky miliónů korun. Navíc amatérské „nahození“ drátů může způsobit havárii nebo požár. Nelegální odběry elektřiny se netýkají jenom bytů, ale také restaurací nebo řemeslných dílen. V jednom zemědělském podniku objevili energetici „úpravy„ na šesti měřidlech a několik případů „černého„ odběru elektřiny řešili v loňském roce i pracovníci VČE v Hradci Králové.

Uvedeným případům je možné předcházet používáním moderních elektroměrů, které zajišťují přesná měření. Chrání tak nejenom dodavatele elektrické energie, ale i odběratele, který zaplatí pouze skutečně odebrané množství. Moderní elektroměry s určitou „přidanou inteligencí„ poskytují podstatně přesnější měření, nelegální odběry na nich budou ztíženy a navíc umožňují dálkové odečty stavu elektrické energie – tím se následně omezí návštěvy energetiků v bytech a domech.

Firma ZPA Trutnov, která spolupracuje se švýcarskou firmou EMU Elektronik, vyvinula novou generaci elektroměrů, které splňují požadavky na ochranu před nelegálními odběry elektrické energie. Nové přístroje současně řeší i problematiku návštěv tzv. „falešných odečítačů„, kteří v poslední době ohrožují zejména starší a osamocené lidi. Nové elektroměry zaznamenávají a odesílají na centrálu řadu údajů, které jsou podstatné pro přesný výpočet spotřeby elektrické energie (nezákonná manipulace s měřidlem se tak ihned odhalí). Pomocí dálkového přenosu naměřených hodnot je možné přenášet nejenom stav elektroměru, ale i např. vody, plynu a zabezpečení objektů.

Česká firma ZPA CZ, s. r. o., Trutnov. vykázala v roce 2002 mírný nárůst tržeb a hospodaření ukončila ziskem. V současné době zaměstnává 370 lidí.

(Tisková zpráva, IN PRINT Hradec Králové)