časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Integrace silových a datových rozvodů

|

číslo 6/2005

Integrace silových a datových rozvodů

Ing. Pavel Mony, product manager,
ABB s. r. o., Elektro-Praga

Kabelové rozvody informační techniky se již dávno staly součástí technického vybavení budov a jsou stejně důležité jako vytápění, osvětlení nebo napájení elektrických spotřebičů. Avšak nekvalitní rozvody, jejichž příčinou je nevhodný návrh, použití nevhodných komponent, nesprávná instalace apod., mohou ohrozit efektivní chod organizace a jejich důsledkem jsou přímé i nepřímé náklady vynaložené na odstranění havarijního stavu a jeho následků.

Zákazníci v současné době požadují silové i datové rozvody jednotného designu. Společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, proto nabízí široký sortiment komunikačních zásuvek pro různé výrobce kabelážních systémů. Uživatel tak má možnost vybrat si a použít řešení, které vyhovuje jeho potřebám a požadavkům na výkon, cenu a především certifikace a dlouhodobé záruky, spojené právě s takovýmto systémem.

Obr. 1. Sestava zásuvky TV+R a universální komunikační zásuvky s nosnou maskou v řadě Time ® (instalovány optické MT-RJ konektory AMP)
Obr. 3. Sestava zásuvky TV+R+SAT a komunikační zásuvky s konektory Reichle &De-Massari R&Mfreenet v řadě Tango®

Obr. 1. Obr. 3.

Komunikační zásuvky

Komunikační zásuvky jsou k dispozici v designových řadách Swing®, Tango®, Element®, Time®, solo®, alpha nea®, alpha exclusive® a impuls. Obvykle lze v každé této řadě použít komponenty několika výrobců, ve stíněných i nestíněných verzích, Cat 5 i Cat 6, i v různých optických provedeních. Zákazník získá kabelážní systém podle svých potřeb i finančních možností, který vyhovuje všem požadovaným účelům – pro přenos dat, telefonie, přenos televizního signálu, přenos napájení po Ethernetu (Power over Ethernet) atd.

Obr. 2.

Obr. 2. Sestava zásuvky nn a komunikační zásuvky se třemi prvky Panduit Mini-Com® v řadě Element®

Univerzální komunikační zásuvky s nosnou maskou (obr. 1)

Základem tohoto řešení jsou dvě skupiny nosných masek. První skupina obsahuje především jednonásobné a dvojnásobné masky a je určena pro montáž jednoho nebo dvou konektorů do zásuvek v řadách Tango®, solo®, alpha nea®, alpha exclusive® a impuls. I druhá skupina je tvořena jednonásobnými a dvojnásobnými maskami, které plní stejný účel v designových řadách Element® a Time®. K těmto nosným maskám jsou nabízeny osvědčené konektory Reichle & De-Massari ve verzi zvané Snap-in. Alternativou mohou být jakékoliv modulární konektory (keystone) z nabídky ABB nebo např. Panduit, AMP, RiT, Brand-Rex, Molex nebo dalších. Univerzálnost nosných masek umožňuje instalaci mnoha různých konektorů (CINCH, BNC atd).

Komunikační zásuvky pro prvky Panduit Mini-Com® (obr. 2)

Řada Panduit Mini-Com® se od konektorů typu keystone liší způsobem upevnění do zásuvky. Její velkou výhodou je unifikace všech rozměrů pro metalické, optické i jiné rozhraní. Do jedné zásuvky tak lze instalovat až tři prvky tohoto systému. To umožňuje zvětšit počet přípojných míst v zásuvce bez nutnosti instalace další zásuvky či do budoucnosti rezervovat jedno přípojné místo v podobě záslepky. Další zajímavou možností je zřízení připojovacího bodu pro audio- a videosignál v jediné zásuvce použitím tří modulů s konektory CINCH nebo dvou modulů s konektory CINCH a jedním konektorem s S-VHS (videosignál, levý a pravý zvukový signál).

Zásuvky pro prvky Panduit Mini-Com® lze získat v řadách Tango®, Element® a Time®. Jsou bez obvyklého popisového pole, k identifikaci zásuvky se využívá systém Pan-Mark®.

Obr. 4. Nová designová řada Swing® je rovněž vybavena komunikační zásuvkou
Obr. 5. Nová datová zásuvka v řadě solo®
Obr. 7. Komunikační zásuvka pro Panduit Mini-Com® (2× CINCH, 1 × RJ-45) v řadě Element®

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 7.

Komunikační zásuvky pro systém Reichle & De-Massari R&Mfreenet (obr. 3)

V řadě Tango® je dodávána zásuvka pro oblíbený kabelážní systém Reichle & De-Massari R&Mfreenet. Základem je konektor s odlišným způsobem upevnění než u již zmíněné verze Snap-in. Vlastní konektor leží na tzv. podvozku, celý konektor se po instalaci jednoduše nasune do upevňovacích drážek v zásuvce. Na vnější straně jsou okolo konektoru čtyři malé otvory, tzv. Smart holes. Zde lze využít široký sortiment doplňků řady Security system k označování a odlišování zásuvek a k zabezpečení proti neoprávněnému použití zásuvky nebo naopak proti vytažení kabelu ze zásuvky.

Do uvedené zásuvky je možné použít i optické spojky pro instalaci optických datových zásuvek.

Obr. 6.

Obr. 6. Sestava zásuvky nn, zásuvky anténní TV+R a komunikační zásuvky s nosnou maskou v řadě Element®

Všechny metalické konektory Reichle & De-Massari se připojují k instalačnímu kabelu bez použití nástrojů.

Komunikační zásuvka v řadě Swing® (obr. 4)

Nová designová řada Swing® je rovněž vybavena komunikační zásuvkou. Ta je nutná pro instalaci dvou konektorů typu keystone z nabídky ABB. Alternativou podle potřeb zákazníka mohou být i tyto konektory jiných výrobců. Nabídka je doplněna záslepkou pro případ obsazení pouze jedné zdířky (portu).

Kryty komunikační zásuvky 50 × 50 mm

V designových řadách Element® a Time® je k dispozici i kryt s otvorem (aperture) velikosti 50 mm pro instalaci rozličných metalických i optických konektorů různých výrobců. Zde zmíněné konektory se upevňují do modulů o rozměrech 25 × 50 mm nebo 50 × 50 mm, celá sestava se upevní do krytu zásuvky zacvaknutím. Toto řešení poskytují téměř všichni výrobci kabelážních systémů, např. Molex, AMP, Reichle & De-Massari, RiT či Nexans.

Nové typy zásuvek (obr. 5)

Novinkou společnosti ABB s. r. o. je nová generace datových zásuvek v designových řadách solo®, alpha nea®, alpha exclusive® a impuls. Kryt zásuvek všech řad je obdobný – plochý tvar, dva porty zakryté clonkami, přímý vývod kabelu. Vnitřní část, tvořená třmenem a plastovým držákem konektorů, je stejná pro všechny zmíněné řady. Do těchto zásuvek je možné použít jak konektory typu keystone z nabídky ABB s.r.o., tak i alternativní konektory, např. Panduit, RiT, AMP, Brand-Rex, Molex či jiné, se stejným způsobem upevnění.

Instalace do podparapetních kanálů

Zatímco pro instalaci pod omítku lze doporučit zásuvky všech designových řad a výběr závisí především na zákazníkovi, při instalaci do podparapetních kanálů je situace trochu jiná. Pro tento způsob uložení kabeláže a silnoproudých rozvodů lze doporučit především řady přístrojů Element® a Time®. Kromě příjemného vzhledu se zde uplatní i některé další vlastnosti: především víko kanálu se schová pod rámeček přístrojů a s ním se schovají i drobné nerovnosti při úpravách víka. Navíc je možné víko jednoduše rovně řezat bez nutnosti vykružovat pro přístroj otvor. Výběr z široké nabídky barev produktů těchto dvou řad umožňuje snadné barevné odlišování napájecích okruhů i datových zásuvek. Bezšroubové přístroje zásuvek podstatně urychlují montáž.

Obr. 8. Sestava zásuvek nn a komunikační zásuvky v řadě Tango®
Obr. 8.

Přehled norem

Parametry kabelážních systémů jsou specifikovány v normě ČSN EN 50173 – Univerzální kabelážní systémy. Na tuto normu navazují ČSN EN 50174-1 – Instalace kabelových rozvodů – Specifikace a zabezpečení kvality a ČSN EN 50174-2 – Instalace kabelových rozvodů – Plánování instalace a postupy instalace v budovách. V těchto dvou normách je řešena např. i problematika elektromagnetické kompatibility (EMC), oddělení obvodů a souběh datových a napájecích kabelů ve společných trasách. Obě normy také odkazují na ČSN EN 50310 – Použití společné soustavy pospojování a zemnění v budovách vybavených zařízením informační techniky a zahrnují i řadu dalších normativních odkazů.