časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Instalační přístroje OBO

|

Ing. Jiří Burant, OBO Bettermann Praha s. r. o.
 
K modernímu způsobu života patří stále více technika v nejrůznějších podobách. Tento trend však provází i růst požadavků na kvalitu a funkčnost celé energetické a datové infrastruktury ve všech druzích stavebních objektů. K její bezproblémové realizaci jsou třeba stále častěji komplexní struktury vzájemně provázaných instalačních systémů pokrývajících všestranně požadavky praxe na ukládání metalických i optických kabelů a vedení.
 
Současné elektrické instalační systémy proto musí plně respektovat jak vysoké požadavky budoucích uživatelů na kapacitu, dlouhou životnost a funkčnost elektrických rozvodů, tak i technické parametry ukládaných kabelů a vedení. U OBO lze všechny tyto požadavky spolehlivě pokrýt třemi relativně samostatnými, avšak přesto velmi úzce provázanými systémy pro ukládání silových a slaboproudých kabelů a vedení. Jde o:
 
  • KTS – kabelové nosné systémy. Kabelové žlaby a žebříky v klasickém provedení i pro speciální použití, např. v silnoproudé energetice, ve složitých systémech měření a regulace, v obzvlášť agresivním prostředí apod.
  • UFS – podlahové systémy. Uzavřené (obr. 1) i otevřené instalační systémy pro realizaci kabelových úložných tras pod úrovní podlahy, v její úrovni i na jejím povrchu.
  • LFS – systémy ukládání vedení. Široká nabídka vkládacích plastových i kovových úložných kanálů, popř. lišt, parapetních kanálů z plastu (obr. 2), oceli i hliníku a speciálních rozváděčových kanálů. Součástí tohoto sortimentu jsou i instalační sloupy a sloupky pro vytvoření prostorových vývodů z obou předchozích systémů.
Vzhledem k tomu, že se značka OBO vždy vyznačovala komplexním pojetím úložných elektroinstalačních systémů, nemůže její systémová koncepce opomenout ani zajištění dlouhodobě spolehlivého, elektricky bezpečného a přitom estetického vyvedení všech uložených silových a slaboproudých metalických i optických kabelů a vedení.
 
Tuto problematiku řeší u OBO zcela samostatný výrobkový segment EGS – instalační systémy. Jeho základem je sedm přístrojových programů, zahrnujících spínače i silové a slaboproudé zásuvky mnoha evropských národních standardů, včetně tuzemských silových zásuvek s ochranným kolíkem. Tyto přístrojové programy přitom pokrývají jak oblast klasických instalačních přístrojů, tak i stále častěji využívaný přístrojový standard 45 × 45 mm. Nejčastěji využívanými přitom jsou čtyři přístrojové programy, popsané v dalších odstavcích.
 

Standard

Čistý design, tři základní harmonické odstíny bílé, univerzálnost využití a nízké pořizovací náklady – tak lze stručně charakterizovat program instalačních přístrojů Standard (obr. 3). Optimální tvarování jednoduchého až pětinásobného rámečku umožňuje bezproblémovou montáž pod omítku, na stěnu i do parapetních kanálů a energetických sloupků. Tvrdý materiál přístrojových krytů a rámečků zmenšuje pravděpodobnost nechtěného či úmyslného mechanického poškození jejich povrchu.
 

Dialog

Hlavním rysem přístrojového programu Dialog (obr. 4) je design spojující v sobě vysokou estetickou úroveň a funkčnost. Ovládání přístrojů této řady zpříjemňují velkoplošné ovladače z kvalitního plastu s lesklým povrchem, zvýrazněné opticky potlačenými přístrojovými rámečky pro jeden až pět přístrojových modulů. Sladit vzhled uvedených přístrojů s interiérem usnadňuje sedm základních barev přístrojových krytů, sedm jednobarevných sad rámečků a stejný počet dvojbarevných sad rámečků. Celý přístrojový program Dialog je určen především pro montáž pod omítku, na stěnu, popř. do rozsáhlejších plošných panelů. Nicméně zabudovat je lze i do parapetních kanálů nebo energetických sloupů.
 

Aura

Přístroje vysoké technické i estetické úrovně do náročnějších interiérů. Sedm základních barev přístrojových krytů lze u programu Aura kombinovat se třemi barevnými variantami polykarbonátových rámečků, sedmi variantami skleněných a pěti kamenných přístrojových rámečků (obr. 5). Velké množství kombinací různých barevných variant přístrojových krytů a mnoho jednoduchých až pětinásobných rámečků poskytuje rozsáhlé možnosti při začleňování do nejrůznějších druhů interiérů staveb. Díky designu a množství barevných variací lze přístrojový program Aura společně využít pro montáž pod omítku, na stěnu, do parapetních kanálů, energetických sloupků (obr. 6) i nejrůznějších individuálně zhotovovaných energetických panelů.
 
Pro všechny tři zmíněné stavebnicové přístrojové programy s klasickými rozměry, tedy Standard, Dialog i Aura, se přitom využívá společná řada instalačních přístrojů, které se při montáži jen doplní odpovídajícími kryty a rámečky. Toto sjednocení umožnilo zahrnout do systémové nabídky nejen všechny druhy spínačů, tlačítek a zásuvek používaných v Evropě, ale také komplexní nabídku nejrůznějších elektronických přístrojů. Mezi nimi nechybí stmívače, čidla pohybu, ovladače žaluzií, rolet nebo topení, časové spínače ani bezdrátové dálkové ovladače.
 

Modul 45

Ideální přístrojový program pro realizaci variabilních a přitom prostorově úsporných vývodů elektrických silových i slaboproudých rozvodů. To vše bez nutnosti dělat kompromisy v oblasti estetiky. Modul 45 je díky tomu ideálním řešením přístrojových vývodů jak pro parapetní kanály s víkem šířky 45 mm (obr. 7), tak i pro veškeré podlahové rozvody (obr. 8).
 
Aplikace přístrojového systému Modul 45 pronikají stále častěji i do klasických parapetních kanálů s víkem šíře 80 mm, kam se tyto přístroje montují pomocí speciálních adaptérů (analogicky obr. 2). Mimo malé rozměry čelní plochy je u tohoto systému oceňována i malá vestavná hloubka, díky níž zbývá v instalačním kanálu větší prostor pro uložené kabely a vedení.
 
Zásuvky programu Modul 45 se dodávají v jednoduchém až trojnásobném provedení s bočními vývody, což zásadním způsobem zjednodušuje jejich podélné řazení. K dispozici jsou verze s ochranným kolíkem ve svislé ose zásuvky nebo s pootočeným ochranným kolíkem o 33°. Pootočení kolíku usnadňuje připojování kolmých šňůrových vývodů zejména v podlahových přístrojových jednotkách.
 
Popsané přístrojové programy však zahrnují jen určitou dílčí část nabídky přístrojových řešení od OBO. Mimo ně lze v systémech instalačních přístrojů EGS najít i mnoho dalších silových a slaboproudých přípojných míst. Jmenovat je možné např. přístroje do vlhkého prostředí s krytím IP44, třífázové zásuvky standardu CEE, kovový program pro zvláště náročné okolní podmínky nebo speciální přístroje s redukovanými rozměry, určené především pro použití na nábytku, v obytných automobilech apod.
 
Samostatně je třeba zmínit komplexní přístrojový program pro zdravotnictví, který splňuje veškeré požadavky této specifické oblasti. Mezi speciálními přístroji OBO lze najít i koncové vstupní a výstupní prvky inteligentního řízení budov a související řídicí jednotky (obr. 9) pro menší objekty typu rodinných domů, drobných provozoven aj.
 

Cable magement od OBO

Praxí prověřené kabelové úložné systémy OBO Bettermann zajišťují již mnoho let spolehlivé ukládání kabelů ve všech druzích stavebních objektů. Lze se s nimi setkat v bytové výstavbě, administrativních a průmyslových budovách, v objektech infrastruktury i na nejrůznějších energetických dílech.
 
Ve spojení s přístrojovými systémy OBO EGS tvoří ucelený instalační systém, pokrývající požadavky z praxe velkého rozsahu a naplňující podstatu sloganu Cable Management by OBO®, který se již stal synonymem pro vrcholovou kvalitu v oboru elektroinstalací.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
OBO Bettermann Praha s. r. o.
Modletice 81
P. O. Box 96
251 01 Říčany u Prahy
tel.: 323 610 111
fax: 323 610 120
e-mail: info@obo.cz
 
Obr. 1. Uzavřený podlahový systém se stolním vývodem DeskBox
Obr. 2. Parapetní kanál s víkem šíře 80 mm a přístroji Modul 45 v adaptérech
Obr. 3. Přístrojový program Standard
Obr. 4. Přístrojový program Dialog
Obr. 5. Spínač Aura Stein s kamenným rámem
Obr. 6. Přístrojový sloup OBO s přístroji Aura Glas
Obr. 7. Parapetní kanál OBO Rapid 45 osazený přístroji Modul 45
Obr. 8. Přístrojová vložka podlahového vývodu s přístroji Modul 45
Obr. 9. Řídicí jednotka systému OBO BUS