časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Instalace svodičů bleskových proudů (třídy B) před měřením?

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

Instalace svodičů bleskových proudů (třídy B) před měřením?

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

V posledních měsících se velmi často diskutuje otázka použití svodičů bleskových proudů před měřením tj. v části rozvodů, které patří rozvodným závodům a jsou plombovány. Jedná se skutečně o závažný problém, který je třeba obšírně diskutovat a řešit? V následujících odstavcích jsou uvedeny typické příklady aplikací svodičů bleskových proudů a je ukázáno, že instalace svodičů před měřením je v 99% případů zbytečná a technicky nezdůvodnitelná komplikace.

Rodinné domy

U rodinných domů nepřipadá montáž svodičů před měření v úvahu. Elektroměr bývá umístěný v předzahrádce mimo chráněný objekt a svodič by tudíž v podstatě chránil příslušnou část rozvodu (kabel) a ne bezprostředně rodinný domek. V případě přímého a blízkého úderu blesku by se totiž zemní potenciál v místě elektroměru a v domku mohl lišit o jednotky až desítky kilovoltů. I v případě, že elektroměrový rozváděč je osazený na obvodové zdi objektu, je vhodnější umístit svodiče do měřené části. Při jejich případné kontrole není nutno zvát pracovníky rozvodných závodů (a platit jim za cestu a plombování).

Obr. 1.

Průmyslové objekty

Průmyslové a administrativní objekty mají obvykle měření na vstupu vedení do objektu, případně na vlastním transformátoru. Proto je instalace svodičů třídy B do hlavního rozváděče jednotlivých objektů v měřené části naprosto logická. Tzv. „centrální“ instalace svodičů třídy B do transformátorové stanice pro celý areál budov neodpovídá zonální ochraně a neslouží k ochraně jednotlivých budov v areálu, ale pouze k ochraně trafnsformátorové stanice.

V administrativních objektech někdy bývá instalované tzv. podružné měření pro rozpočítávání spotřeby na jednotlivé nájemce nebo provozy. Toto měření instaluje majitel objektu a není plombované ani odečítané rozvodnými závody. To znamená, že zde je možné volně instalovat „cokoliv„ před, i za podružné měření.

Nájemní domy

K úvaze o umístění svodičů před, popř. za měření zbývá pouze jediný typ objektu, a to jsou objekty s nájemnými byty, kde jednotlivé elektroměry měří spotřebu bytů a jsou umístěny u bytů, nebo ve starších objektech v jednom rozváděči v přízemí (suterénu). I v tomto případě lze umístit svodič třídy B za měření společné spotřeby. Tak zní i doporučení VČE (viz přednáška Ing. Pavla Krajáka, zástupce VČE Hradec Králové na semináři v rámci Elektrofestu Pardubice, dne 14. 5. 2003).

Při testování sestavy elektroměr-svodič třídy B typ FLP-A35 bylo naměřeno poněkud vyšší zbytkové napětí před elektroměrem ve stoupacích rozvodech. Toto zvýšení napětí je však zanedbatelné vzhledem k umístění 2. stupně svodičů (třída C) v jednotlivých bytových rozvodnicích. Svodiče třídy C typu SLP-275 jsou schopny opakovaně svést proud 15 kA (8/20 µs), což při zkoušce na hybridním generátoru znamená, že příchozí vlnu 30 kV (1,2/50 µs) potlačí na úroveň dvacetkrát nižší tj. asi 1,4 kV. Na přepětí okolo 4 kV, které bude v tomto uspořádání ve stoupacím vedení, je tedy velmi vhodný SLP-275, který jej omezí na zcela bezpečnou úroveň (obr. 1).

V případě, že by toto řešení v nájemném domě nepřipadalo v úvahu (nájemníci se nedohodnou s majitelem), je možné jednotlivé byty individuálně ochránit pomocí kombinace svodičů FLP-B+C v bytové rozvodnici (popř. zaměřením u stoupacích rozvodů) a svodičů třetího stupně v podobě adaptéru pro ochranu TV a PC s modemem. Tomuto způsobu ochrany bude věnována pozornost v příštím čísle.

Závěrem je možno říci, že problém umístění svodiče třídy B řeší společnost SALTEK bez nutnosti složitých jednání s rozvodnými závody a bez nutnosti platit plombování při následných kontrolách.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz