časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inovované DC-AC měniče 250 W / 400 W se sinusovým výstupním průběhem MEAN WELL

Ing. Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.akam.cz

Po čtrnácti letech celosvětově úspěšného provozu TS měničů značky MEAN WELL přichází největší výrobce průmyslových spínaných zdrojů s modernizací řady. Odpovědí na požadavky trhu po cenově dostupných DC-AC měničích (invertorech) je zařazení nové série NTS pokrývající výkony 250 až 3 200 W. Prvními dostupnými modely jsou NTS-250P/400P. Jde o inovovanou verzi osvědčených typů TS (true sine). Hlavní charakteristikou zůstává sinusový průběh výstupního napětí umožňující napájet střídavé elektrické stroje. Vnitřní řešení nových měničů profituje z číslicového řízení konverze přinášejícího miniaturizaci, vyšší účinnost a robustnost díky zabudované inteligenci.

Hlavní předností invertorů NTS je bezventilátorové provedení přinášející tichý chod, bezúdržbovost a vyšší spolehlivost. Použitím odolných komponent a jejich ideálním prostorovým uspořádáním v šasi je umožněn provoz měničů v teplotách –20 až 70 °C. Konstruktérům tak nejsou ze strany měničů NTS kladeny zvláštní požadavky na umístění.

Obr. 1. Nové měniče NTS DC-AC
Obr. 1. Nové měniče NTS DC-AC

V nabídce měničů NTS jsou typy s výstupem 110 nebo 230 V. Obě kategorie obsahují modely se vstupem 12, 24 nebo 48 V. K dispozici je uživatelsky přístupný přepínač DIP pro volbu výstupních parametrů: napětí, frekvence a režim. Továrně nastavený jm. výstup 230 V / 50 Hz lze nastavit na hodnoty 200, 220, 240 V, podobně u 110V typu (nastavení 100 / 115 / 120 V). Nová řada měničů NTS je odolná až 200% krátkodobému přetížení, účinnost přeměny dosahuje 93 %.

Mezi další zabudované funkce patří volba úsporného režimu, dálkové vypínání, podpora komunikace Tx/Rx s mikropočítačem nebo PC, ochranné funkce zabraňující poškození. Přes porty Tx/Rx je mj. možné dálkové monitorování stavu. Mezi ochranné funkce patří detekce nedovoleného vstupu (nesprávná polarita, podpětí, přepětí), hlídání výstupu (svod, přetížení) a vnitřní teploty měniče. Typy NTS jsou vhodné pro napájení audio a video zařízení, počítačů, nabíječek, reproduktorů, vysoušečů vlasů, osvětlení, mobilních zdravotnických zařízení a obecně el. zařízení vyžadující vstup AC (alternating current).

MEAN WELL u měničů NTS-250/400 deklaruje celkové harmonické zkreslení (THD) do tří procent. Samovolné chlazení umožňuje provoz měničů v tichosti se sníženým rizikem usazování prachu. Vysoká účinnost konverze snižuje tepelné ztráty, náhradní a záložní zdroje energie jsou využívány co nejefektivněji. Vyšší účinnosti lze dosáhnout volbou úsporného režimu, vlastní spotřeba přitom je minimální (podle typu do 1,5 W).

Obr. 2. Aplikace měničů NTS
Obr. 2. Aplikace měničů NTS

Elektronické komponenty měničů NTS jsou zality ochranným povlakem chránícím před působením vlhkosti, prachu, oleje i vibrací. Vstup měničů je uzpůsoben pro napájení z olověných nebo lithiových akumulátorů. Bezpečností certifikace zahrnuje standardy CB, E13, EAC, RCM, CE, FCC, rozměry měničů jsou (d × š × v): 186 × 100,5 × 32 mm.

Měniče NTS-250P/400P DC-AC představují bezpečné, spolehlivé, flexibilní řešení inverze stejnosměrného malého napětí v aplikacích vyžadujících harmonický průběh nízkého napájecího napětí: domácnosti, kanceláře, automobily, lodě a prostory bez přípojky k elektrorozvodné síti. Díky plnění mezinárodních bezpečnostních standardů a prodloužené záruce 3 roky je použití měničů všestranné.