časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inovovaná řada instalačních jističů 5SY…

|

číslo 3/2002

Elektroinstalační materiál

Inovovaná řada instalačních jističů 5SY…
Nové měřítko bezpečnosti a funkčnosti

Instalační jističe firmy Siemens jsou všeobecně spojovány s vysokou spolehlivostí, dlouhou životností a nadprůměrnou kvalitou. Nová generace těchto spínacích a ochranných přístrojů 5SY… splňuje veškeré požadavky jejich využití v těžkých průmyslových provozech, stejně jako v běžných aplikacích bytových a účelových staveb.

Obr. 1.

Systém pro všestranné použití

Nová řada instalačních jističů společně s ostatními spínacími a ochrannými přístroji představuje nový trend ze spektra modulových prvků firmy Siemens pro všestranné použití. Jednoduše řečeno, lze zde nalézt takřka vše – instalačními jističi počínaje, přes proudové chrániče, ovládací a signalizační prvky až po zdroje malého napětí a přístroje systému instabus EIB.

Jejich výhody jsou přesvědčivé: jednoduché upevnění a připojení, bezpečná obsluha, rychlá montáž a především vynikající elektrické parametry.

Instalační jističe 5SY… jsou navrženy v novém, moderním designu, který je jednotný pro všechny typy, tj. od nejnižších hodnot jmenovitého proudu 0,3 A až po hodnoty 125 A, přičemž nad mezní hodnotou 63 A řada 5SY… plynule přechází do programu pro vyšší proudy 5SP… o šířce 1,5 modulové jednotky na pól. U všech typů jsou zaručeny tři základní charakteristiky B, C, D a doplňková, velmi rychlá charakteristika A. Převážně pro použití ve stejnosměrných sítích jsou určeny produkty s označením 5SY5…, které dosahují špičkových parametrů vypínací schopnosti – 10 kA i u nejvyšší proudové hodnoty 63 A!

Obr. 2.

Šíři nabídky doplňuje četné příslušenství: jednotky pomocných kontaktů a modul signalizace poruchy (umí rozlišit mechanické vypnutí a elektrické vybavení), dálková a podpěťová spoušť umožňující externí vybavení jističe. Všechny tyto pomocné komponenty, které se zásadně montují z pravé strany, lze univerzálně využít pro obě proudové řady 5SY… a 5SP….

Specialitou v nové řadě je blok proudového chrániče. Jednoduchým bočním přisazením zleva (obr. 3) vznikne kombinace postihující téměř všechna rizika vyplývající z provozu elektrické instalace: chrání proti zkratu, přetížení a nebezpečným chybovým proudům (300 a 30 mA).

Přehlednost rozváděčových polí zlepšuje i zřetelný popis nad ovládací páčkou přístrojů, kde je možné označit patřičný obvod ručně nebo nalepením štítku s popisem. Instalační jističe 5Y… a 5SP… jsou navíc vybaveny jednoznačnou signalizací provozního stavu pomocí barevných terčíků na čelní straně: zelená znamená vypnuto, červená signalizuje zapnuto.

Rychlá a bezpečná montáž

Obr. 3.

Při vývoji nové řady byla upřednostňována efektivita a bezpečnost montáže.

Poprvé se u instalačních jističů objevují kombinované svorky, jejichž přívodní vodič je předsazen před propojovací lištu. To výrazně urychluje zavádění vodičů a umožňuje i jednoduchou optickou kontrolu. Manipulaci v připojovacím prostoru dále ulehčuje zmenšení propojovacích lišt a optimální konstrukce svorky. Konstrukce jističe dovoluje libovolně připojit napájecí vodiče z obou stran – shora či zdola.

Zásadní novinkou je upevňovací mechanismus pro montáž a demontáž přístroje bez nástroje – pouze dvěma prsty (obr. 1). Za tímto účelem byl vyvinut speciální mechanismus převádějící pohyb úchytných prvků na horní a dolní straně přístroje na fixaci západky. Navíc je možné vyjmout jistič z namontované řady bez nutnosti demontovat propojovací lištu z ostatních přístrojů.

Přínosem je i zvýšená ochrana proti náhodnému dotyku živých částí připojovacích svorek posuvnými clonkami, jež jsou mechanicky spojeny s upínacím šroubem (obr. 2). Zavedený vodič je tak při dotahování neustále organicky obepínán.

Přístroje pro všestranné použití

Ačkoliv byly instalační jističe 5SY… vyvinuty především pro náročné průmyslové aplikace (vysoká spolehlivost a dlouhá životnost apod.), uplatňují se díky své rychlé a jednoduché montáži stále více i ve sféře bytových a účelových staveb. Spolu s dalšími spínacími a ochrannými přístroji jsou spolehlivou základnou při řešení takřka každého problému nejen pro projektanty. Montážní a servisní pracovníci zajisté ocení přehlednost, rychlost a bezpečnost sestav a zapojení.

Bližší informace:

Siemens s. r. o.
Evropská 33a,
160 00 Praha 6
tel.: 02/33 03 24 65-6
fax: 02/33 03 24 98

Siemens s. r. o.
Technická 15,
616 00 Brno
tel.: 05/41 19 17 43
fax: 05/41 19 17 49
karel.toman@siemens.com
milos.kopacek@siemens.com