časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inovační centrum a podnikatelský inkubátor

|

Inovační centrum a podnikatelský inkubátor

Dne 13. listopadu 2006 byl v Praze-Libni slavnostně zahájen projekt ICPI (Inovační centrum a podnikatelský inkubátor). Jde o první podnikatelský inkubátor v ČR, který vznikl ve spolupráci průmyslového podniku s vědeckovýzkumnými institucemi. Zakládání inovačních center a podnikatelských inkubátorů je jednou z priorit nedávno dokončené Regionální inovační strategie pro hlavní město ČR, která bude mít vliv na strategický rozvoj Prahy v oblasti inovací a podpory podnikání v následujících letech.

Hlavním cílem projektu ICPI je podpora podnikatelských aktivit nových i již existujících malých inovačních firem, převážně orientovaných na strojírenskou energetiku, alternativní zdroje energie a služby podporující průmyslovou produkci firem. Podnikatelský inkubátor umožní vznik nových, inovačně zaměřených firem v začátcích jejich rozvoje a bude plnit funkci centra pro pokročilé technologie s komplexním systémem specializovaných služeb jak pro inkubované firmy, tak pro ostatní podnikatele v pražském regionu. Projekt je příkladem využití tzv. brownfields, tj. starších nevyužívaných průmyslových areálů.

Projekt ICPI získal podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Jednotného programového dokumentu pro Cíl 2. Zakladateli Technologického inovačního centra ČKD Praha, které je koordinátorem projektu, jsou ČKD Nové Energo, a. s., Technologické centrum AV ČR a Energieteam Consult, GmbH (Německo). Partnery projektu jsou Městská část Praha 9, Hospodářská komora hlavního města Prahy a Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. V jednání je i spolupráce s výzkumnými pracovišti Akademie věd ČR.

Projekt ICPI, jehož celkové náklady mají činit více než 168 mil. korun, bude dokončen v srpnu 2008, přičemž již koncem roku 2007 budou do inkubátoru přijímány první firmy.