časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inovace, inovace, inovace – to je RITTAL na 47. MSV v Brně

|

číslo 8-9/2005

Inovace, inovace, inovace – to je RITTAL na 47. MSV v Brně

Firma Rittal každoročně rozšiřuje svůj výrobní program v oblasti rozváděčových systémů o několik desítek novinek s cílem nabídnout zákazníkům rozváděčový stavebnicový systém s co možná nejširším využitím při zachování vysoké kvality, ekonomické výhodnosti a atraktivnosti designu. Letošní rok je na novinky, zejména v oblasti průmyslových aplikací, mimořádně bohatý. Jejich stručné prezentaci je věnován tento článek.

Rozváděčové systémy pro průmysl

Obr. 1.

Obr. 1. Konstrukce a design dílů řady Ri-Lan industrial

Průmyslový Ethernet RiLAN
Významnou inovaci představuje koncepce řady Rittal Industrial, která je v současné době kompletována a doplňována o speciální příslušenství a zakončovací univerzální zásuvky pro napojení na technologický proces. Při vývoji těchto komponent využil Rittal své bohaté zkušenosti z oboru ochrany elektrických zařízení proti vlivům průmyslového prostředí. Tyto komponenty se vyznačují vysokým krytím (IP67) a robustností (obr. 1).

Doplnění řady rozváděčových skříní TS
Řada TS je rozšířena o žádaný typ o rozměru 1 000 × 2 000 × 400 mm (š × v × h) s dvoukřídlými dveřmi. Pro celou řadu TS je nabízena úprava upevnění montážní desky umožňující posun do stran.

Obr. 2.

Obr. 2. Konstrukce rozváděčových skříní CM

Nová řada rozváděčových skříní CM
Jedna z nejpodstatnějších inovací skříní, která nahrazuje výběhový typ AK, přináší velmi výrazné změny. Sem patří např. široké rozmezí vyráběných rozměrů nebo možnost využití příslušenství řady TS. Její konstrukce (obr. 2) využívá adaptérové lišty montované na svorníky, které jsou navařeny uvnitř skříně CM. Součástí řešení je i nová rukojeť uzávěru.

Nový typ ovládacího panelu řady Comfort-Panel
V pořadí již šestá řada ovládacích panelů (obr. 3), která by v budoucnosti mohla nahradit současnou „vlajkovou loď“ firmy Rittal v této oblasti – řadu VIP6000. Tento panel usnadňuje instalaci vybavení, má sklopnou klávesnicovou skříňku, vyznačuje se vysokým krytím (IP65), širokým sortimentem příslušenství, nadčasovým, účelným designem a lze jej kombinovat se všemi dosud vyráběnými stavebnicemi systémů nosného ramena.

Stavebnice nosných ramen řady CP-Q
Doplňuje současnou stavebnice o subtilní, ekonomicky výhodný systém, založený na ocelových nosnících čtvercového průřezu o rozměru 80 × 80 mm (obr. 4).

Přípojnicové systémy

Obr. 3.

Obr. 3. Vzhled nového ovládacího panelu řady Comfort-Panel

Nový přípojnicový systém Ri-Line 60
Tvoří první část zásadní inovace systémů s odstupem přípojnic 60 mm a oproti předchozímu systému přináší významné ekonomické úspory, především nákladů na montáž (obr. 5). Je použitelný pro ploché obdélníkové přípojnice stejně jako pro profilované přípojnice řady PLS.

Instalační nástěnný rozváděč ISV
Je odvozen od nástěnné skříně typu AE a své uplatnění pravděpodobně najde v oblasti instalací standardních modulárních přístrojů (malé jističe, stykače, zásuvky apod.), které jsou umístěny na lištách DIN. Obecně umožňuje (stejně jako stojanové rozváděče ISV) instalaci jakýchkoliv přístrojů (obr. 6) a k nim příslušných zakrývacích panelů.

Přípojnice Maxi-PLS 1 600 A
Rozšiřují sortiment přípojnic, takže nyní jsou pro zmíněný systém k dispozici přípojnice určené pro jmenovitý proud 3 200, 2 000 a 1 600 A.

Průmyslová elektronika

Obr. 4.

Obr. 4. Stavebnice nosných ramen řady CP-Q

Vana pro ATCA
Již dříve představená koncepce vany pro novou telekomunikační architekturu ATCA (Advanced Telecom Computing Architecture, pokroková telekomunikační architektura) je dále rozšiřována. Zlepšovány jsou parametry především v oblasti chlazení tepelně nejvíce exponovaných částí osazeného systému (např. CPU) pomocí uzavřené soustavy cirkulace vody.

Individuální výroba panelů 19" novou technologií
Rittal zavádí novou technologii individuální výroby malého množství čelních panelů tzv. laminováním, kdy se čelní část povrchově upraví (včetně nápisů, popř. jiných barev) nalepením speciální fólie. Tím by se měla podstatně zkrátit dodací lhůta těchto panelů, neboť odpadá složité eloxování povrchu.

Chlazení rozváděčů

Obr. 5.

Obr. 5. Jednotlivé inovované díly stavebnice tvořící základ nového řešení

Automatické odpařování kondenzátu
Všechny nástropní i nástěnné chladicí jednotky lze nyní jako standard objednat s automatickým odpařováním kondenzátu. Objednací číslo zůstává stejné až na poslední číslici, kde místo 0 je 1.

Zlepšené výměníky vzduch-vzduch
Byl vyvinut nový výměník s hloubkou jen 110 mm (62 W/K), popř. 146 mm (12 W/K). Úplnou řadu výměníků vyráběných v současnosti lze objednat i s regulací obou ventilátorů. Do běžné výroby je zaváděn výměník voda-vzduch o výkonu 7 kW, průmyslová verze zařízení pro nepřímé chlazení až do 100 kW, ohřívací jednotka 800 W a vodou chlazené chladicí platformy (Cold Plate Unit) pro menší měniče, včetně příslušenství. Postupně bude zavedena technologie Ri-nano k ochraně povrchu výměníků všech chladicích jednotek. Použití této technologie výrazně omezí zanášení a znečišťování lamel výměníků, a tím výrazně prodlouží jejich životnost a sníží náklady na údržbu.

Obr. 6. Obr. 7.

Obr. 6. Instalační nástěnný rozváděč ISV
Obr. 7. Kompaktní venkovní skříň nové řady

Venkovní skříně

Nová řada kompaktních venkovních skřín
Poprvé bude představena loňská novinka – ekonomické venkovní skříně. Tyto skříně jsou vyráběny v mnoha rozměrech z ocelového pozinkovaného a lakovaného plechu nebo z ušlechtilé oceli v krytí IP44 (obr. 7).

Závěr

V uvedeném textu není zahrnuto velké množství inovací příslušenství. Jednotlivé novinky z této oblasti budou prezentovány přímo ve stánku firmy Rittal na MSV v Brně. Novinky ohledně informačních technologií, které zde rovněž nebyly zmíněny, budou představeny na veletrhu Invex. Avšak některé z nich, včetně technických detailů, se objeví také v expozici firmy Rittal na MSV.

Pracovníci firmy Rittal Czech, s. r. o., dceřiné společnosti Rittal GmbH & Co., srdečně zvou všechny zájemce k návštěvě stánku č. 48 v pavilonu Z na 47. MSV 2005 v Brně a jsou připraveni učinit vše pro to, aby návštěva jejich stánku byla přínosem a pomohla zákazníkům při řešení jejich konkrétních problémů. Na návštěvníky tu mj. čeká NOVÝ KATALOG 31 a možnost zúčastnit se soutěže o luxusní víkend v Budapešti pro dvě osoby.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: +420 234 099 000
fax: +420 234 099 099
e-mail: info@rittal.cz
internet: www.rittal.cz