časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ing. Lukáš Matějíček, Ph.D. – vedoucí oddělení Product Managementu, Eaton Elektrotechnika, s. r. o.

|

Vysokou školu jste zakončil s titulem Ph.D., pomohlo vám doktorské studium v začátcích vaší profesní praxe?
Své rozhodnutí pokračovat ve vysokoškolském doktorandském studiu hodnotím s odstupem času stále kladněji. Studium mi pomohlo přiblížit se profesní praxi, naučil jsem se řešit reálné problémy a lépe se připravit na přechod do reálné praxe v oboru elektrotechniky.
 
Co byste se ještě chtěl naučit?
Rád bych si nadále rozvíjel v oboru elektrotechniky. V závěru vysokoškolského studia jsem se věnoval slaboproudé elektrotechnice, konkrétně teorii obvodů. Původně jsem se věnoval nn přístrojům pro elektroinstalace, nyní se snažím vzdělávat v problematice rozváděčů pro vn v hladinách do 40 kV·A musím říci, že každá oblast má svá kouzla.
 
Co považujete za svou silnou stránku?
Klid a rozvahu, se kterými uskutečňuji veškerá svá důležitá rozhodnutí. Snažím se vyvarovat rychlých a unáhlených úsudků. Pro mou profesi technika je rozhodující shromáždit všechna dostupná fakta a informace.
 
Máte nějakého zajímavého koníčka?
Rád se věnuji fotografování a filmování, pouze však na amatérské bázi. V posledních letech se tímto svým koníčkem kromě přírody a kulturních památek více věnuji rodině a dětem. Samostatnou kapitolou je pak zpracovávání záznamů, a to jak statických, tak i pohyblivých obrázků – pomocí PC je vše snazší. Rád však vzpomínám na své fotografické, „černobílé“ začátky v temné komoře – vyvolávání filmů, osvěcování na fotografické papíry, hlídání časů, teploty vývojky a ustalovače atd. Stačila malá chybička a pořízený záznam byl navždy ztracen.
 
Co sport, fandíte zvlášť některému?
Mým oblíbeným sportem je jízda na kole, které se věnuji spolu s rodinou, a to především o víkendech. Za poslední roky byla v podhůří Orlických hor postavena řada cyklostezek a je nyní mnohem snazší poznávat stále nová zákoutí našeho kraje. Také sleduji lední hokej, extraligu, kde je pochopitelně můj hlavní favorit HC Eaton Pardubice. Fandím jim a věřím, že se jim letos podaří dostat mezi nejlepší, jak tomu bylo v letech minulých.
(jk)