časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ing. Josef Kunc – Specialista KNX, ABB s. r. o., Elektro-Praga, Jablonec nad Nisou

|

Jak jste se dostal k práci se systémovými instalacemi KNX?

V roce 1972, v rámci tehdejšího koncernu ZSE Praha, bylo ve VÚEP Brno vytvořeno oddělení zabývající se koordinací vývoje a využití nových prvků a systémů v elektrických instalacích. Proti své vůli jsem byl do tohoto útvaru převeden jako tehdy nejmladší pracovník oddělení polovodičové techniky. Naštěstí jsem ale byl pověřován zajímavými úkoly v zavádění nových technologických postupů pro elektrické instalace jako podlahové rozvody, parapetní kanály, úložné materiály pro zalévání do betonu, a především využití elektronických prvků v elektrických instalacích. Jelikož v podnikové technické knihovně byly k dispozici i renomované zahraniční elektrotechnické časopisy, měl jsem k dispozici i poměrně aktuální informace o dění v elektronizaci elektrických instalací. Nakonec o tom svědčí i můj nejstarší článek o tomto tématu, vydaný v Elektru 9/1991, kde jsou mj. informace o vzniku asociace EIB – předchůdci nynější asociace KNX.
 

Kdy jste konkrétně začal pracovat se systémovými instalacemi?

Teprve po roce 1993, když jsem přešel do ABB Elektro-Praga Jablonec nad Nisou, mně bylo umožněno věnovat se zpočátku okrajově, později plně této problematice. Svým KNX partnerským číslem 3 732 patřím mezi nejdříve vyškolené osoby z České republiky.
 

Kdo vás profesně nejvíce ovlivnil?

Zde musím připomenout svého již zesnulého vedoucího ve VÚEP Brno Jiřího Chytila, který mě neustále povzbuzoval jak k vlastní odborné práci, tak k prezentacím na konferencích a v odborném tisku, jakož i k mezinárodní spolupráci nejen dvoustranné s NDR, ale i mnohostranné v pracovní skupině č. 4 Interelektro. Nesmím zapomenout ani na rovněž zesnulého Ing. Viktora Brücknera, vedoucího oborového normalizačního střediska, který mě zapojil do aktivní práce ve tvorbě norem českých ČSN i mezinárodních IEC.
 

V ABB máte vybudováno školicí středisko, v němž se věnujete také školení nových partnerů KNX. Jak k tomu došlo?

Když byla projektována výstavba zákaznického a školicího centra ABB s. r. o., Elektro-Praga, v Jablonci nad Nisou, byl jsem obchodním ředitelem Ing. Jaroslavem Vosáhlem pověřen dohledem nad vytvořením učebny KNX v tomto objektu. Na základě požadavku generálního ředitele Ing. Josefa Havla jsem byl potom certifikován jako školitel KNX. Naše centrum bylo v r. 2006 uznáno, v ČR zatím stále jako jediné, pro školení nových partnerů KNX. Od té doby přibyli další dva spolupracovníci – školitelé. Dosud jsme tak mohli připravit pro praxi více než 250 nových partnerů.

(jk)