časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ing. Jiří Lipenský – OEZ s. r. o., Letohrad, vedoucí úseku produktového managementu, výzkumu a vývoje

|

V jakém znamení jste narozen. Myslíte, že nějakým způsobem ovlivnilo váš život?
Patřím mezi Ryby, ale ani netuším, jaké vlastnosti jsou pro toto znamení typické. Prostě nevěřím na horoskopy. Nicméně velmi silně vnímám to, že „lidé jsou různé“. Jinak přemýšlí, jinak jednají, mají jiné priority. A to i lidé s naprosto stejným datem narození.
 
Je vedle elektrotechniky ještě nějaký jiný obor nebo oblast zájmu, ke kterým máte bližší vztah?
Například u elektrotechniky již od dětství vnímám i její estetický rozměr – třeba perfektně řemeslně provedené elektroinstalace a rozváděče mého otce. Nebo nyní design jističů, které jsme v OEZ úspěšně vyvinuli a vyrábíme. Velmi rád cestuji a zajímá mě také historie, architektura, krásy přírody. Už čtyřicet let se aktivně věnuji fotografování.
 
Co konkrétně nebo jakou literaturu právě čtete?
Podle nálady čtu historické romány, stejně jako humoristické knihy nebo cestopisy. Mezi čtením odborných publikací a časopisů si však na ně těžko nacházím čas.
 
Hrajete na nějaký hudební nástroj?
Na základní škole jsem se učil na kytaru. Dnes už neumím zahrát nic, ani tu kytaru nemám. Rád si však zazpívám, zejména moravské písničky. A přátelé říkají, že to není špatné.
 
Ke kterému sportu máte nejbližší vztah?
Určitě k cykloturistice a k poznávání nových míst, zejména naší krásné země. V zimě rád, ačkoliv ne moc často, lyžuji. Na běžkách i na sjezdovkách. Nedávno jsem také objevil půvab chůze s hůlkami nordic walking. Opravdu úžasná záležitost. Kdo to nezkusil, neuvěří.
 
Které lidské vlastnosti nejvíce oceňujete?
Upřímnost a spolehlivost. Mohu-li věřit tomu, co se říká, a spolehnout se na to, co se dohodne. Také oceňuji ohleduplnost. V každodenním životě, v práci, ale i na silnici.
 
Je nějaké motto, které pro vás má zvláštní význam?
Souvisí to s onou ohleduplností: „Svoboda každého z nás má hranice tam, kde začíná svoboda někoho jiného.“
(jk)